Sonepar vill vara marknadens mest engagerande, utvecklande och inkluderande arbetsplats och som en del i företagets hållbarhetsarbete är det stort fokus på mångfald och jämställdhet. För att stärka kulturen inom företaget arbetar man aktivt med detta på olika sätt och ett exempel är den workshop kring kultur och jargong, som alla anställda deltagit i.


Rasmus Carlqvist, HR Business Partner på Sonepar är en av de ansvariga för workshopen.
– Vi vill stärka vår kultur, stå för mångfald och inkludering på arbetsplatsen och bland annat få in fler kvinnor i organisationen. Då är det viktigt att alla känner sig välkomna och att vi har ett gemensamt synsätt då det gäller kultur och jargong. Vi vill i vår workshop berätta vad Sonepar står för, att vi inte accepterar någon form av kränkande särbehandling eller trakasserier och vill verka för en arbetsmiljö där vi visar respekt för varandras olikheter. Och om det ändå uppstår situationer där anställda känner sig obekväma så är det viktigt att ha verktyg för att hantera detta. Detta och mycket annat går vi igenom och diskuterar i denna workshop, säger Rasmus.
Sonepar har två olika workshop inom samma område, en som riktar sig till samtliga anställda och en som riktar sig speciellt till ledningsgrupperna. Den senare versionen är ett nytt initiativ för att ytterligare förstärka området. En som deltagit i bägge dessa workshops är Alexander Karlsson, chef Business Controller på Sonepar.
– Det var mycket givande och tankeväckande. Vi pratade bland annat kring fördomar och förutfattade meningar och fick exempel på vad som inte är ok att säga eller signalera. På en arbetsplats är det ju ofta såväl kulturella som åldersmässiga skillnader och till exempel yngre och äldre medarbetare har ofta olika referenspunkter och världsbild. Det här är frågor som är viktigt och givande att diskutera i grupp, säger Alexander.
I workshopen kring kultur och jargong får man olika infallsvinklar och perspektiv och får med sig verktyg hur man ska agera om en situation skulle uppstå.
– Jag tror den här workshopen har varit en ögonöppnare för de flesta. Att man kanske inte kan använda de där begreppen som var ok förr i tiden men som idag upplevs annorlunda för yngre generationer eller att kommentarer kan landa fel beroende på individens erfarenheter, kultur eller världsbild. Det är nyttigt med diskussioner kring detta och jag tror att det här verkligen kan bidra till att Sonepar Sverige blir en ännu mer attraktiv arbetsplats för alla, oavsett kön eller etnicitet, avslutar Alexander.

