Med hjälp av produkter från Plejd kunde familjen Bergkvist på ett enkelt och ekonomiskt sätt få smart styrning av belysningen i den nya villan.

Familjen Bergkvists nya tvåplansvilla är på cirka 250 kvm och belägen i Stöpen, ett par mil utanför Skövde. Linus Bergkvist har gjort det mesta av snickeriarbetena själv medan Elcenter i Skövde utfört all elinstallation i huset.
– När det gällde belysningen hade vi egentligen inga direkta krav utan vi pratade med Niklas Klint på Elcenter så fick han komma med förslag och styra upp det så det blev bra, säger Linus Bergkvist.

Mycket effektbelysning

– Vi var med från början, planerade, projekterade all elinstallation och gav även förslag på belysning. Ju mer vi pratade kring belysningen desto klarare blev det att man ville ha mycket effektbelysning, i form av små spotar, bänkbelysning, LED-list i taket, trappbelysning etc. Jag föreslog då att man skulle styra belysningen med Plejd. Vi fastnade direkt för Plejd när det introducerades och har säkert gjort femtio installationer med systemet. Produkten är blåtandsstyrd och man behöver bara göra en vanlig installation och sen lägga Plejd i lamputtag eller brytare. Det gör det enkelt att också göra en gammal villa intelligent, säger Niklas Klint.

Plejd är ett enkelt styrsystem, som består av ”puckar” som monteras bakom strömbrytare eller vägguttag och kommunicerar med varandra i ett mesh-nätverk. Med Plejd kan man till exempel slå av och på samt dimra lampor med en app mobilen. Det går även att lägga upp olika ljusscenarier.

Installatörer gillar enkelheten

Elektroskandia har levererat all elmateriel till familjen Bergkvists nya villa.
– Det mesta till alla våra projekt köper vi från Elektroskandia. De ställer upp med mycket bra service och hjälper till i alla lägen, säger Niklas Klint.
– Vi säljer jättemycket Plejd. Installatörerna gillar det framför allt för enkelhetens skull. Sen är det också prisvärt så det innebär ingen stor investering för kunden att göra sitt hem smart, säger Alexander Karlsson, teknisk innesäljare Elektroskandia.

I villan är det nu installerat cirka 60 st Plejd-enheter och man är ännu inte riktigt klara.
– Nej, man blir lite beroende och bortskämd så nu ska vi sätta in det på fler ställen. Systemet är också smidigt och enkelt att sköta. Vi har ställt in olika belysningsscenarier som vi kan välja mellan och till exempel så behöver man bara dubbelklicka på strömbrytaren när man kommer hem så tänds all belysning i hemmet och när man lämnar samma sak. Man kan gå och lägga sig med all belysning på och sen släcka allt med ett knapptryck i mobilen. Och det är bara några av funktionerna. Det här har fungerat över förväntan och vi är grymt nöjda, avslutar Linus.