Rock n Roll på kvarteret Enzymet! Killarna som rockar i bild är fr. v. Jonas Becker, PM Flex, Sebastian Rosén, Elektroskandia och Daniel Öhman, El-Linjen.

Nu byggs fastigheten kvarteret Enzymet på Norra Stationsgatan i Stockholm. I samarbete med Veidekke Entreprenad utförs elinstallationerna av El-Linjen, som för första gången använde sig av bobinvagnen Rock n Roll från PM FLEX.Kvarteret Enzymet består av två parallella huskroppar med 12 respektive 14 våningar höga torn mot Norra Stationsgatan och med 15 respektive 16 våningar höga torn mot blivande Hagaesplanaden. Totalt kommer fastigheten innehålla cirka 200 lägenheter samt förskolor, handelsplan och garage.
– Vi utför all elinstallation i fastigheten förutom i butiksdelarna. Som alltid gäller det att effektivisera installationen så mycket det går och det var när jag diskuterade detta med Elektroskandia som det här med PM FLEX Rock n Roll lösning kom upp, berättar Daniel Öhman, ledande montör på El-Linjen.

300 istället för 100 meter

– Jag föreslog att man skulle använda PM FLEX:s nya lösning Rock n Roll, som är en bobinvagn med fördragen slang på K6-trumma. Med den kan man ha fördraget upp till 300 meters längder på kabeltrumman istället för 100-meters ringar. Rock n Roll är också väldigt lättmanövrerad då den rullar med hjälp av bobinen. Dessutom behöver man inte ett avrullningsställ, säger Sebastian Rosén, utesäljare på Elektroskandia.

Enklare hantering

Till arbetet på kvarteret Enzymet har El-Linjen hittills köpt mer än 40 000 meter kabel på Rock n Roll.
– Det är första, men definitivt inte sista, gången vi använder Rock n Roll. Arbetet går nu mycket smidigare och vi spar tid. Förut kom det i 100-meters ringar. Med Rock n Roll är det enkelt att hantera och dra ut slangen, dessutom minskar springet och kabelspillet. Rock n Roll ställs bara ut och vi kan snabbt koppla kabeln till takdosor i valvet. Till det här projektet kommer vi säkert beställa 20 000 meter till, säger Daniel Öhman.

Hej Jonas Becker, säljare på PM FLEX

Hur har mottagandet på marknaden av Rock n Roll varit?
– De senaste två-tre månaderna har försäljningen formligen exploderat. Framför allt till lägenhetsprojekt, men även till installationer i kontor, sjukhus, villor etc.

Vilka kabeltyper efterfrågas mest?
– Till lägenhetsprojekt är det framför allt FQ eller tvinnad FQ som används. Men det finns även data- och brandkabel. Man har också efterfrågat 3×2,5 och 5×2,5 så vi kommer att utöka sortimentet vartefter.

Var är Rock n Roll utvecklad?
– Den är utvecklad i Sverige. I stort sett alla våra förpackningslösningar är framtagna i samarbete med svenska installatörer. Produktionen sker sedan vid vår fabrik i Italien.