POAX Elinstallationer har i samarbete med Elektroskandia utrustat delar av norra Europas största underhållsdepå för tåg med ny utomhusbelysning.

Vid Hagalunds Depå i Solna passerar dagligen ungefär 100 tåg för att få service och underhåll.
– Verksamheten är igång dygnet runt alla veckans dagar och här arbetar cirka 450 anställda med framför allt skötsel och reparation av fjärrtåg, säger Thomas Blomdahl, teknisk förvaltare på Jernhusen AB, som äger, utvecklar och förvaltar fastigheter längs den svenska järnvägen.
– Vi ser hela tiden över anläggningen, bygger om och förbättrar och i år var det dags att se över utomhusbelysningen. Gatu- och parkeringsbelysningen på området hade gjort sitt och livslängden var slut samtidigt som vi ville gå över till LED-belysning, då företaget har som mål att sänka energianvändningen vid våra anläggningar.

Ljusberäkningar

Thomas Blomdahl, Jernhusen, Daniel Axelsson och PO Axelsson, POAX Elinstallationer samt Erik Svedberg, Elektroskandia hade ett bra samarbete med att uppgradera belysningen vid Hagalunds depå.

Jernhusen har ramavtal med POAX Elinstallationer och de kontaktades för att komma med ett förslag.
– Vi har hela tiden olika projekt med Jernhusen när det gäller uppgraderingar av Hagalunds Depå. I början av året fick vi i uppdrag att titta på ny utomhusbelysning. Man ville ha något liknande utseendemässigt som de gamla armaturerna men LED. Vi har ett bra samarbete med Elektroskandia och jag hade sett armaturen Motion Street i deras katalog. Jag tog därför kontakt med deras belysningsinformatör Erik Svedberg för att få förslag och offert, säger PO Axelsson POAX Elinstallationer AB.

– Jag var tillsammans med PO ute på Hagalunds Depå vid två tillfällen för att se på förutsättningarna. Det gällde dels belysning på personalparkeringen, dels gatubelysning och belysning på husfasader. Efter att ha besökt platsen gjorde jag ljusberäkningar och tog fram offert på lämpliga armaturer, säger Erik Svedberg.

Ett 70-tal armaturer

Totalt blev det ett 70-tal armaturer som monterades under våren och sommaren. Motion Street som gatubelysning, Motion Area som områdesbelysning och ett par strålkastare T180N, som monterades högst uppe i en mast på 20 meters höjd. De två befintliga strålkastarna på 800W byttes mot LED-varianter som är på 180W, så bara detta innebar en stor energibesparing.

– Installationen var smidig och enkel. Det fanns en anslutningsledning på 10 meter på varje Motion-armatur så det var bara att trycka ner ledningen i stolpen och koppla ihop med den befintliga anslutningen. En annan fördel var att det var ett inbyggt vattenpass i fästet så man enkelt kan ställa in armaturerna så de inte bländar, säger PO Axelsson.

– Det var inte dåligt ljus tidigare men det vi nu ersatt med är mycket bättre. Med de nya LED-armaturerna har vi fått mer ljus för mindre watt, vilket är mycket positivt både för ekonomin och miljön, säger Thomas Blomdahl.