En av många logistiktjänster Elektroskandia erbjuder är att förmontera produkter. Ett företag som insett fördelarna med detta är Vattenfall Services Nordic AB, som sparade tid och arbete genom att få ett antal kabelskåp levererade kompletta med förmonterat innehåll.

Vattenfall Services Syd Skåne har ökad efterfrågan och är inne i ett expansivt skede.

Elektroskandia har levererat 30 kabelskåp till Vattenfall som bygger elnät åt Eon i takten av Hässleholm. Bilden:fr v Martin Nilsson och Anders Colliander monterar kabel Foto: Drago Prvulovic 2016-06-19– Vår avdelning och affärsområde jobbar bara åt externa kunder då Vattenfall Eldistribution inte har några nät här i syd. I år har vi gått in i ett nytt ramavtal med E.ON Elnät med fasta volymer löpande i hela Skåne. Vi ser också ett ökat behov från andra mindre elnätbolag och mindre industrier om underhåll och ombyggnad av anläggningar, säger Magnus Strömblad, avdelningschef ledningsunderhåll Syd Skåne på Vattenfall Services Nordic AB.

30 kabelskåp

Ett aktuellt projekt för E.ON som nu genomförs är en ombyggnad, där oisolerad luftledning ersätts med jordkabel, platsen är Nävlinge lite sydost om Hässleholm.

– Det är 15 kilometer schaktning samt installation av 9 nätstationer och 30 kabelskåp med tillhörande lågspänningsserviser. Vi startade efter midsommar och ska vara klara i mitten av oktober, säger Jimmy Svensson, projektledare Syd Skåne på Vattenfall Services.

Elektroskandia är Vattenfalls leverantör på denna typ av materiel de tog därför kontakt med Patric Andersson, produktansvarig för elnätsprodukter.

– Efter samtal med Patric bestämde vi oss för att beställa Gevea kabelskåp, med förmonterat innehåll. Det var flera anledningar till att vi ville ha dem förmonterade. Dels blir det mycket emballage att ta hand om efter alla produkter som är i ett kabelskåp dels skulle det spara oss tid att bara kunna ta ett färdigt skåp från ett upplag och montera och slippa göra allt jobbet själva. En kostnadseffektiv lösning helt enkelt, säger Jimmy Svensson.

Gevea kabelskåp och fundament är tillverkade av glasfiberarmerad polyester. För att öka stabiliteten är kabelskåpsbenen kompletterade med bottenskivor av förzinkad stålplåt.

Elektroskandia har levererat 30 kabelskåp till Vattenfall som bygger elnät åt Eon i takten av Hässleholm. Bilden:fr v Martin Milsson och Anders Colliander Foto: Drago Prvulovic 2016-06-19

Tid till annat jobb

– Jag har pratat med Vattenfall tidigare angående den här tjänsten då det gäller större kabelskåpsjobb. Det är bekvämt, det spar tid för kunden och så vet man att allt finns på plats i skåpen. Om man ska montera ihop det själv är alltid risken att man glömt någon del som man måste åka tillbaka och hämta och avstånden vid den här typen av jobb brukar vara långa. Dessutom slipper man ta hand om allt emballage ute i projektet, det plockar vi av och källsortera i Örebro. Det är positivt att allt fler företag nu insett fördelarna med förmonterat, säger Patric Andersson.

På Vattenfall Services inser man att de förmonterade kabelskåpen sparat tid för fältpersonalen.

formontering_551– Våra montörer tycker att det här har varit bra och jag tror att det lönar sig för oss. Vi vinner tid och får mer tillgänglig tid till annat jobb för våra tekniker, säger Magnus Strömblad. Logistiken är en viktig faktor när vi ska köra våra projekt och det är ofta avgörande för utförandet. Därför är det mycket positivt att Elektroskandia kan erbjuda en så bred flora av logistiktjänster. Det underlättar vårt arbete väsentligt.

Förmonteringen sker vid Elektroskandia i Örebro. Mostafa Tabei är en av dem som förmonterar allt innehåll i kabelskåpen.