fr v Björn Gustavsson Ensto, Peter Wikström, Johan Granström vattenfall, Peter Melander och Olof Nordström Elektroskandia

Strävan efter hög kvalitet är en av de främsta anledningarna till att allt fler företag väljer kompositisolatorer. Den ökade efterfrågan har gjort att Elektroskandia tagit in Enstos isolatorer i sitt sortiment. En av de första leveranserna av Enstos nya stödisolator i komposit gick till Vattenfall Service och deras projekt i Vistträsk, strax utanför Älvsbyn.

”En kompositisolator ger stora fördelar vid handhavandet men även långsiktigt för hållbarheten på anläggningen”

Vi är mycket nöjda med att nu kunna erbjuda även Enstos kompositisolatorer till våra kunder, säger Peter Melander, produktansvarig Elnät på Elektroskandia. Det är en klar trend mot allt mer komposit och idag är försäljningen hos oss ungefär 50–50 mellan isolatorer i komposit respektive porslin. Efterfrågan på porslinsisolatorer minskar vilket gör att det blir längre ledtider från våra porslinsleverantörer, samtidigt som kompositisolatorer efterfrågas mer och mer så ökar även tillgängligheten av komposit. Att de är mer tåliga och har längre livslängd är så klart av stor betydelse för kund.

 

Olof Nordström -Kundansvarig/Sales Engineer Elnät Nord

Olof Nordström -Kundansvarig/Sales Engineer Elnät Nord

Hög kvalitet

– Vi har haft hängisolatorer i komposit i många år, men nu har vi också tagit fram en stödisolator som är helt i komposit, även toppdelen, säger Björn Gustafsson, försäljningsdirektör på Ensto Utility Networks i Sverige. Den är av högsta kvalitet och tillverkad inom EU. Toppen på isolatorn är kopia av porslinsisolatorn S125R, vilket gör att alla standard tillbehör passar, vilket är en stor fördel.

Stödisolatorn är vädertålig då beläggningen är tillverkad av silikon, som ger isolatorn utmärkt elektrisk tålighet och gör den resistent mot UV-strålning och hårda väderförhållanden. För att minska det elektriska fältet runt isolatorn är även toppen/nacken gjord av isolerande plast. Kompositisolatorn finns även med engångsvagn ST114 för enklare hantering och lindragning.

– Svensk Energi/EBR rekommenderar kompositisolatorer på distributionsledningar och Vattenfall har fastslagit att vid nybyggnad eller ombyggnation då ska det vara komposit, säger Peter Melander.

Nya isolatorer – i närheten av vistträsk norrbotten.

Årsbeställning på några veckor

På Vattenfall Service är det full fart och mycket jobb just nu.

– Ja vi har verkligen fullt upp, säger Olle Enbom, projektledare på Vattenfall Service Nordic AB. På några veckor fick vi en hel årsbeställning, detta efter att ramavtalet mellan Vattenfall Service och Vattenfall Eldistribution blev klart. Det fanns då en mängd färdigberedda projekt som vi fick ta tag i. Vi ville komma igång med projekten snabbt medan det ännu var skoterföre och myrarna var isade.

Vattenfall Service har nu många projekt i gång bland annat Jokkmokk, Arjeplog samt Pajala och mer projekt ligger i röret. För att klara arbetsbelastningen har företaget även behövt anställa ny personal. Ett av de nya projekten där man installerat Enstos nya kompositisolator är i Vistträsk, strax utanför Älvsbyn.

– Ja, vi är precis klara med installationen i Vistträsk. Här gällde det cirka 70 stolpar längs en väg, med tre kompositisolatorer på varje stolpe. Det har fungerat bra att installera och vi är nöjda med produkten. Komposit är enklare att jobba med, de väger mindre än porslinsisolatorer och de håller mycket bättre. Porslin spricker lätt och det kan bli mycket svinn om de t.ex. måste fraktas på skoter i terräng, säger Olle Enbom.

fr vänster Olle Enbom projektledare Vattenfall. Björn Gustavsson - Johan Granström (Vattenfall) , Peter Wikström och Peter Melander Elektroskandia.

fr vänster Olle Enbom projektledare Vattenfall. Björn Gustavsson – Johan Granström (Vattenfall) , Peter Wikström och Peter Melander Elektroskandia.

 

Hållbara

Den största fördelen med komposit är hållbarheten, som ger fördelar vid såväl, transport och montering som vid användning. En porslinsisolator är skör och kan lätt gå sönder vid montage.

– Det är lätt att det blir en spricka i porslinsisolatorn vid montering och i värsta fall ser montören inte det utan sprickan upptäcks först vid dåliga väderförhållanden med att linjen löser ut för jordfel. En kompositisolator ger stora fördelar vid handhavandet men även långsiktigt för hållbarheten på anläggningen. Med porslinsisolatorer har det tidigare hänt haverier vintertid då linorna tyngts ned av islaster och när isen släpper så finns det risk att linan lossnar från isolatorn eller att isolatornackar kan gå av, säger Peter Melander och fortsätter;

– Allt talar för komposit och Elektroskandia har lagerlagt ett större antal, för att ha hög beredskap då vi vet att våra kunder har många projekt på gång. Genom att kunna erbjuda kompositisolatorer av högsta kvalitet kan vi bidra till mer hållbara och driftsäkra elnätsanläggningar.