På Västerviks kommun ser man nu över all gatubelysning och ersätter det gamla med moderna LED-armaturer. För villagator, gång- och cykeltstråk har man valt att montera armaturen Motion ur Cardi-sortimentet från Elektroskandia.

Jimmy Wiuff, är anslutnings- och belysningsansvarig Elnät på Västervik Miljö & Energi.

– Vi sköter all gatubelysning, som omfattar totalt cirka 12 000 belysningspunkter i kommunen. Mycket av belysningen är av typ natrium och metallhalogen, de har suttit uppe i många år och förutom att de ger allt sämre med ljus, är det stora kostnader för underhåll samtidigt som de drar mycket energi. All denna belysning ska bytas till modern LED och tanken är att vi skall byta cirka 1 000 armaturer per år de närmaste åren, säger Jimmy Wiuff.

600 armaturer

Västervik Energi & Miljö är kund till Elektroskandia sedan många år tillbaka och köper förutom armaturer även stolpar, fundament och den installationsmateriel som krävs.

– Nu senast gällde det en beställning vi fick strax innan jul på cirka 600 armaturer som ska monteras på villagator, gång- och cykelvägar under våren och försommaren, säger Patrick Eliasson, teknisk innesäljare Exteriörbelysning, division Infra Elektroskandia.

Två modeller av Motion

Från Cardi är även fabriksrepresentanten Sven-Ola Lundgren inblandad i samarbetet.

– De har bland annat testat vår armatur Motion med mycket gott resultat och har satt upp den på flera ställen i kommunen. Därför var det naturligt för dem att beställa Motion även till årets projekt, som omfattar 400 stycken Motion Street S, med en längsgående ljusbild, för vägbelysningen och 200 stycken Motion GC S, som är anpassad för motionsspår, gång- och cykelvägar, säger Sven-Ola Lundgren.

Bästa helhetslösningen

– Givetvis har vi även testat andra leverantörer än Elektroskandia, men de har inte levt upp till våra förväntningar. Vi gillar Cardi-sortimentet, produkterna är av god kvalitet och smidiga att jobba med, de ligger rätt i pris och Elektroskandia är också jättebra på att leverera i tid. Sist men inte minst så har vi ett bra och nära samarbete med Patrick och Sven-Ola, som ger oss suverän service och återkopplar så fort vi har frågor eller önskemål. Elektroskandia levererar den bästa helhetslösningen helt enkelt, avslutar Jimmy Wiuff.