Logistiken var avgörande då Ohmegi Elektro AB skulle välja leverantör av elmateriel till installationerna vid nybyggnationen av Mälarsjukhuset i Eskilstuna, för närvarande Sörmlands största byggnadsprojekt.
– Vi valde Elektroskandia då de hade erfarenhet av liknande projekt och kunde erbjuda oss den bästa helhetslösningen vad gäller sortiment, leveranser, logistik och samordning, säger Robin Andersson, El & Säkerhet AB, som jobbar åt Ohmegi Elektro som projektledare på Mälarsjukhuset.
Region Sörmland bygger för framtidens vård. NCC utför på uppdrag av Region Sörmland ett av de största byggprojekten i länet någonsin. Projektet genererar många arbetstillfällen och skapar tillväxt i regionen. Fyra stora nybyggnadsprojekt och ett 50-tal ombyggnadsprojekt ska genomföras när regionen moderniserar sin verksamhet på tre av länets sjukhus. Nybyggnationen på Mälarsjukhuset, E62, är det mest omfattande delprojektet. Den nya byggnaden, på 45 000 kvadratmeter ska, förutom att vara sjukhusets nya huvudentré, inrymma bland annat akutvård, förlossning och hjärtintensiv. E62 beräknas står klart sommaren 2025.
Komplext projekt
Instalcobolagen Ohmegi och Rörgruppen har fått uppdrag av NCC att utföra el- och VS-installationer. El- och teleinstallationer samt elkraftinstallationer görs i samarbete med ett flertal Instalco-bolag, där Ohmegi har anlitat El & Säkerhet, JN-El, Kyrön Sähkö, SELEK, M.E.S.A.B, Intec och Instair för utförandet vid Mälasjukhuset.
– När vi fick uppdraget insåg vi snabbt att på grund av projektets komplexitet behövde vi inte bara hitta en leverantör av elmateriel, utan en partner som kunde ta ett totalansvar för samordningen av logistiken med leveranser från många olika leverantörer. Det var detta som var den stora utmaningen, säger Robin Andersson.
Det är trångt om plats på byggområdet och bland förutsättningarna var att leveranser endast fick ske på förutbestämda slottider, gods måste kunna levereras utanför ordinarie arbetstid och det var begränsningar kring hur mycket gods man fick ta in på siten. Inkommande gods tas sedan emot på byggarbetsplatsen av Bygglogistik, som transporterar det till rätt zon på området.
– Vi kontaktade flera olika leverantörer och hade möten där de fick presentera tidigare liknande projekt de utfört samt deras erbjudande inom logistik.
Stor erfarenhet
Från Elektroskandia var Lars Alkelin, Regionchef Öst, Peter Samuelsson, projektorderhandläggare samt Erik Hailee från logistikavdelningen, med på mötet med Ohmegi.
– Vi är ju vana vid ett flertal stora projekt där vår logistik varit avgörande. Ett exempel som vi redovisade var kvarteret Platinan, på 60 000 kvadratmeter, i Göteborg som vi genomförde under förra året med mycket gott resultat, säger Lars Alkelin.
– Efter att alla leverantörer presenterat sina erbjudanden valde vi till slut Elektroskandia, då de hade den bästa helhetslösningen och bra erfarenhet av tidigare logistikprojekt, säger Robin Andersson.
Skräddarsydd logistiklösning
Den skräddarsydda logistiklösningen från Elektroskandia omfattar flera delar. Det stora är cross-docking, som innebär att den materiel som Ohmegi köper in från andra leverantörer, transporteras till Elektroskandias logistikcenter i Örebro där det mellanlagras, märks upp och levereras till byggarbetsplatsen tillsammans med den materiel de beställt från Elektroskandia.
– Vi skickar projektorderna varje tisdag och torsdag med en separat bil med slottidspassning, så att man är förberedd på bygget för att ta emot godset och fördela det till rätt plan och zon på ett smidigt och genomtänkt sätt, säger Peter Samuelsson, som ansvarar för all orderläggning och samordning av alla order som går via Elektroskandias projektorderavdelning.
– Vi måste även boka varje projektleverans en vecka i förväg och då uppge leveransplats, godsets omfattning, tyngd etc. Till exempel var en begränsning att ta hänsyn till storleken på bygghissen, vilket gjorde att man fick välja 4-meters kabelstegar istället för 6-meters. Godset skall också vara tydligt uppmärkt så att Bygglogistik, som tar emot det, vet vart inom bygget det skall transporteras.
Kundunikt lager
Projektledningen har dagligen kontakt med Elektroskandia kring projektet och på veckovisa byggmöten går man igenom kommande leveranser, så att allt är tydligt och klart för alla inblandade och att bygget kan flyta på och planeras på bästa sätt.
– Vi har också satt upp en container vid siten innehållande ett kundunikt lager med förbruknings- och fästmateriel till Ohmegi. De har inpassering på lagret med ID06, skannar och hämtar ut de artiklar de behöver. Vi fyller på lagret automatiskt en gång i veckan och de riskerar därmed aldrig att artiklar tar slut, säger Lars Alkelin.
– Det här är en perfekt lösning som gör att vi alltid har tillgång till den materiel vi behöver. Vi har cirka 85 man igång på projektet och då gäller det att produktionen inte stoppas upp på grund av att basvarorna tar slut. En fördel är att vi också kan ändra och uppdatera innehållet i lagret med nya produkter vartefter projektet fortskrider, säger Robin Andersson.
Rapporterar klimatavtryck
Elektroskandia tillhandahåller även uppgifter månadsvis om vilket miljöavtryck transporterna skapat.
– En del av vårt miljömål är att minska och samordna antalet transporter och denna tjänst har vi god hjälp av i vårt hållbarhetsarbete, kommenterar Robin och fortsätter:
– Vi har ett bra och nära samarbete med Elektroskandia och är jättenöjda med logistiklösningen som sparat oss väldigt mycket tid på bygget. Ny flyter allt på som planerat och vi vet att vi kan lita på Elektroskandia när det gäller leveranserna och koncentrera oss på vårt installationsarbete. Det känns tryggt helt enkelt.
Logistikjänster från Elektroskandia som används vid Mälarsjukhuset
Logistiktjänsterna effektiviserar arbetet i projektet och samtidigt även transporterna, vilket ger minskade CO2-utsläpp.
– Cross-docking
Gods från olika leverantörer lagras vid Elektroskandias logistikcenter i Örebro, samlastas med gods från Elektroskandia och levereras till Mälarsjukhuset i en samlad transport.
– Tidspassning
Tidspassning med leverans på förbokade tider, tisdagar och torsdagar.
– Märkning av gods
Allt gods som levereras är packat och tydligt uppmärkt så att det snabbt kan transporteras till rätt plats på bygget.
– Kundunikt lager
Elektroskandia har levererat en container innehållande ett kundunikt lager för Ohmegi. Containern finns på byggplatsen och innehåller ett kundanpassat sortiment med det förbruknings- och fästmateriel som behövs löpande under projektets gång. Elektroskandia fyller på lagret en gång i veckan. När artiklar från lagret behövs skannas de enkelt ut med hjälp av en app i montörernas mobil. Det finns flera fördelar men de mest påtagliga är att man har omedelbar tillgång till artiklar utan att behöva lägga tid på att åka till en butik eller binda kapital på att köpa in produkter och lägga på ett eget lager.