Vid SL:s bussdepåer är det verksamhet dygnet runt och bra belysning i lokalerna är av största vikt. När belysningen skulle uppgraderas vid Täby bussdepå blev valet den energieffektiva industriarmaturen Tryggve.

Bussdepåerna används som uppsamlingsplats för att ställa bussar då de ej är i trafik. Här sker även allt löpande underhållsarbete på bussarna. Som underentreprenör till Rosenqvist Entreprenad ansvarar BT El för delar av elarbetena i SL:s bussdepåer runt om i Stockholmsområdet.

Förbättra arbetsmiljön

– Det är hela tiden mycket som ska underhållas och uppgraderas på bussdepåerna. De ansvariga på SL vill att arbetsmiljön i lokalerna ska vara bra samtidigt som man vill ha en så låg energiförbrukning som möjligt, berättar Per Blom på BT El.

I verkstadsbyggnaden vid Täby bussdepå utförs alla typer av reparationer, plåtskador, motorrenoveringar och underhåll på bussarna som kör i norrort. Belysningen i lokalen började dock bli allt sämre och Per Blom föreslog därför för de ansvariga att man skulle byta till modern LED-belysning.

– Fördelarna med ny LED-belysning är flera. Man får bättre ljus, halverar nästan energiåtgången och slipper byta lysrör, vilket betyder minskade underhållskostnader, säger Per Blom.

Bytte ut lysrörsarmaturer

Verkstadsbyggnaden har en yta på cirka 4000 kvadratmeter, med en takhöjd på cirka fem meter och den befintliga belysningen bestod av lysrörsarmaturer på 2 X 28W.

– Jag kontaktade Elektroskandia och berättade förutsättningarna för att få förslag på lämpliga armaturer. Vi köper det mesta från Elektroskandia, av en enkel anledning – det fungerar så väldigt bra. Vi får det vi beställt i tid, de är kunniga och man får alltid svar när man frågar. För oss är det viktiga att vi får bra service, det värdesätter vi lika högt som priset, säger Per Blom.

Resultatet bättre än väntat

– Jag föreslog vår armatur Tryggve, som är en industriarmatur IP23 med högt ställda krav på energieffektivitet och säkerhet. Den låga vikten bidrar också till att göra den enkel att montera, säger Stefan Aspvik, teknisk innesäljare på Elektroskandia.

I februari började BT El med installationerna av den första etappen.

– Vi har dragit nya kablar överallt men armaturerna har vi satt upp i de befintliga armaturskenor, balkar och vajrar som fanns på plats. Totalt har vi hittills monterat cirka 200 st Tryggve samt dessutom en del armaturer IP44 och IP65 i verkstadsdelen. När vi väl är klara med den tredje och sista etappen lär det bli totalt cirka 300 st olika armaturer från Cebe i verkstadsdelen. Både vi och vår beställare tycker att resultatet blev bättre än väntat då ljuset med de nya armaturerna är fantastiskt bra, avslutar Per Blom.