Byggföretaget hade haft stölder vid sina lokaler och man ville därför kunna övervaka området på distans och få larm i mobilen om något inträffar. Lösningen blev att montera övervaknings-kameror anslutna till Honeywells plattform Maxpro Cloud.

Byggföretaget Huby AB är beläget i en fastighet utanför Skurup. Här förvarar man verktyg, maskiner och annan stöldbegärlig egendom. Samtidigt är personalen oftast ute på jobb vilket innebär att lokalen delvis är obevakad.

– Det var efter att de varit utsatt för en stöld från en av deras lastmaskiner som de kontaktade oss och frågade om vi hade någon lösning där de kunde övervaka anläggningen och uppfarten från mobilen och få larm om något händer, säger Torbjörn Mineur, Minellux AB.

Övervakningskameror på lager

Minellux arbetar med all typ av elinstallation med inriktning mot smarta hus, elbilsladdning, solcellspaneler och säkerhetssystem. Företaget gör löpande elinstallationsarbeten hos Huby.

– Jag kontaktade Jimmy Engström, teknisk innesäljare på Elektro­skandia, för att höra om han hade någon lämplig lösning. Elektroskandia levererar det mesta till oss och för mig är det naturligt att prata med Jimmy. Han är en duktig tekniker och man kan bolla olika lösningar med honom. Utöver bra support så är det också en styrka att Elektroskandia lagerför det mesta  vi behöver och kan garantera snabba leveranser, säger Torbjörn Mineur.

Kunna se i realtid

2019 tecknade Elektroskandia samarbetsavtal  med Honeywell Security som ny distributör av övervakningskameror. Elektro­skandia lagerför sedan dess ett urval av Honeywells sortiment av kameror samt nätverksvideorecorder. Till kameraövervakningssystemet kan man även ansluta Honeywells molnbaserade lösning Maxpro Cloud, med vars hjälp man kan övervaka anlägg­ningar på distans.

– Jag fick förutsättningarna med Torbjörn Mineur. Övervaknings­kamerorna skulle sitta utomhus, runt omkring fastigheten och man ville i mobilen via kamerorna kunna se i realtid och även få larm i mobilen om något oförutsett inträffade. Det borde med andra ord vara ett perfekt objekt för Honey­wells system. Då Minellux inte jobbat så mycket tidigare med kameror så kontaktade jag Honeywell för att se om de kunde ge lite råd och support kring installationen, säger Jimmy Engström.

Utbildning

Tillsammans med Andreas Silvede, regionchef Honeywell Security, tog Jimmy Engström fram ett förslag på kameraanläggning, som omfattade 6 st 5MP minidome kameror samt 1 st nätverksvideorecorder NVR 8 Kanal 4TB 8 POE, med möjlighet att ansluta till Maxpro Cloud.

– När Minellux fått leveransen från Elektroskandia åkte jag ut till dem för att gå igenom vad man ska tänka på vid installation, montage etc. Kamerans riktning är viktig, hur ska de titta, från vilka väderstreck, hur och när ska man lagra. Det svåraste med kameraövervakning är kunskap. Därför arbetar vi med att kunna ge Elektroskandias kunder löpande utbildning och support på våra system, säger Andreas Silvede.

Nytt och fräscht

Med Maxpro Cloud-abonnemang har man via krypterad länk åtkomst till sina kameror var man än befinner sig och kan direkt kontrollera sin anlägg­ning i mobilen. Maxpro Cloud är en unik och användarvänlig lösning, som har tvåvägskommunikation vilket innebär att den säger ifrån om något är fel. 

– Maxpro Cloud känns nytt och fräscht och ger överskådlighet för kunden. Det var också smidigt att köra igång anläggningen. Min kollega Pontus Ovnell förberedde hela kameraanläggningen inne på firman, där han programmerade och driftade allt innan det monterades. Det här blev en mycket bra lösning precis som kunden önskade sig, säger Torbjörn Mineur.