En av de stora utmaningarna med vägbelysning är att det oftast är fråga stora mängder materiel under en längre projektperiod. Då gäller det att ha en grossist som kan leverera med precision och hålla prisbilden över tid. Belysningsmontage i Kumla har sedan företaget startade valt att lita på Elektroskandia som leverantör av elmateriel.

Det går bra för Belysningsmontage i Kumla. Företaget är specialiserade på vägbelysning, framför allt nybyggnation och har idag uppåt 15 aktuella projekt på gång. Projekten är ofta utdragna under lång tid och håller på i olika etapper.

– Först är det mycket grävning och kabelförläggning och vi ser då till att markentreprenören får den kabel, rör och fundament som krävs. Den största delen i vårt jobb är sedan montage av stolpar samt belysningsarmaturer med kranbil. Vi är oftast med tidigt i projekten från ljusberäkningar, projektering och rekommendationer av produkter till installation och montering. De flesta av våra uppdragsgivare återfinns i Örebro och Mälardalen, säger Joakim Isaksson, ägare Belysningsmontage i Kumla AB.

Bra service och support

Företaget har sedan man startade 2020 valt att samarbeta med Elektroskandia som sin elgrossist.

– Vi hade redan sedan tidigare använt oss av Elektroskandia och har framför allt mycket bra kontakt med deras tekniske innesäljare Niclas Odbert. Att vi hade den relationen underlättade mycket när vi startade Belysningsmontage. Elektroskandia ger oss bra service, support och priser och de har ett komplett utbud med all den materiel vi behöver i våra projekt. Vi får alltid leverans dagen efter att vi beställt, vilket är ett plus både för oss och våra kunder och ger oss den trygghet som behövs, säger Joakim.

Cardi Motion lyser upp ny stadsdel

I allt fler vägbelysningsprojekt används armaturer från Cardi och under 2022 genomförde Belysningsmontage det första projektet där det genomgående var detta fabrikat.

– Det gällde den nya stadsdelen Gröna Sörby i Kumla. Ett nytt villaområde och det gällde belysning till såväl bilvägar, som cykelbanor och gångvägar. Här valde man vår populära armatur Cardi Motion, som var föreskriven i projektet. Vi levererade cirka 200 st i fyra olika modellvarianter, beroende på vägtyp och stolphöjd. Ett mycket lyckat projekt, säger Andreas Jonsson, utesäljare Elektroskandia.

– Armaturen Motion är lätt och smidig att jobba med, det är inget krångel och man får mycket värde för pengarna, kommenterar Joakim Isaksson.

Tidssättning och leveransbevakning

Ett alldeles färskt projekt för Belysningsmontage är Törsjö i Örebro, en utbyggnad av Mariebergs bostadsområde med blandad bebyggelse, så som villor, radhus, flerbostadshus och även en stor stadspark. Först skall nu gator, gång- och cykelbanor byggas och utbyggnaden planeras vara klar 2025. På Elektroskandia är bland annat Niclas Odbert mycket involverad i leveranserna till Törsjö.

– Jag jobbar mycket med tidssättning av order enligt kundens önskemål och säkerställer sedan att leveranserna sker i rätt tid. De största utmaningarna med vägbelysning är att det alltid är mycket materiel till stora värden, projekten sker ofta under lång tid och det gäller att ha bra samordning mellan sälj, lager, transport/logistikavdelning samt leverantörer. Leveransplanering och leveransbevakning är ett måste och det gäller även att se till så att prisbilden håller även över tid, säger Niclas Odbert och fortsätter:

– Stadsdelen Törsjö är en stor affär, där vi bland annat kommer leverera 11 500 meter kabel samt cirka 380 stolpar. I november börjar vi med den första etappen, som innefattar leverans av fundament, kabel och markmateriel. I nästa etapp är det sedan dags för stolpar i olika varianter och höjder. Belysningsmontage är en mycket bra kund på regionen och det är roligt att samarbeta med dem.