Uppdraget var att installera el, kraft och automationsstyrning till ett transportband vid D.A. Mattssons Tipp och återvinningsanläggning. Lösningen blev ett trepartssamarbete mellan Elektroskandia, som levererade materiel, Rowall Svenska AB, konsult som konstruerade och byggde apparatskåp för styrningen och Sandströms Elfirma, som ansvarade för hela projektet och utförde installationen.

I Upplands Väsby utanför Stockholm ligger en av Europas mest moderna återvinnings­anläggningar, som drivs av familjeföretaget D.A. Mattsson AB. Här tar man emot schakt­massor och naturmaterial, samt förädlar och säljer återvunna produkter och jord. Dessutom hyr företaget ut upplagsmark och lagerlokaler. 

Stor återvinningsanläggning

Sedan många år tillbaka samarbetar D.A. Mattsson med Sandströms Elfirma.

– De är en stor kund till oss och vi har i princip en eller ett par montörer hos dem varje dag för olika typer av elarbeten, säger Anders Nyström, platschef och projektledare på Sandströms Elfirma och fortsätter:

– För några år sedan investerade de i en så kallad våtsiktsanläggning med vilken de på ett effektivt sätt kan tvätta och sortera schaktmassor och naturmaterial som återvinns för vidare försäljning. De erbjuder bland annat sand, grus och singel. 

D.A. Mattsson har en stor verksamhet och tar emot mellan 400 och 500 lastbilar med schaktmassor varje dag. Den materiel som tvättats körs därefter ut med dumpers och sorterats på olika platser inom återvinnings­anläggningen. För att effektivisera verksamheten ytterligare och slippa köra material med fordon inom anläggningen valde man att investera i ett transportband. Transportbandet är 15 meter över mark, går cirka 300 meter från våtsiktsanläggningen där ett tvärband om 200 meter tar vid. Detta tvärband kan röra sig fram och tillbaka. Från detta tvärband ska sedan den tvättade materielen sorteras och tömmas ner i olika högar på marken.

Automationslösning

– I samband med detta blev vi kontaktade för att dels sköta elinstallationen dels ta fram en automationslösning för styrning av transportbandet. Jag ringde Jari Heinänen, teknisk innesäljare på Elektroskandia, för att kolla om han kunde hjälpa oss med den materiel som krävdes. Vi köper det mesta inom el från Elektroskandia då de ger god support, har bra lagerhållning och sen har vi också nära att åka och hämta elmateriel hos dem i Rotebro, säger Anders Nyström.

– När det gällde vanligt elmateriel som kabel, kabelstegar, belysning etc. var det inga problem. Men då det gällde automationslösningen så bollade jag frågan vidare till Daniel Lundqvist, som är teknisk KAM Automation på Elektroskandia, säger Jari Heinänen.

Daniel Lundqvist tog kontakt med Martin Andersson, montör på Sandströms Elfirma, och tillsammans gick de igenom krav och önskemål.

– Automation blir mer och mer vanligt, samtidigt är det ett lite nytt område för många elinstallatörer. På Elektroskandia är vi duktiga på materiel och logistik men vi vill också tillföra kompetens och göra det lättare för elfirmor att ta sig an automationsprojekt. I det här fallet behövde vi dock ta hjälp utifrån för att kunna leverera en komplett automationslösning till projektet, säger Daniel Lundqvist.

Konsult byggde styrskåp

Daniel Lundqvist har arbetat med automation under många år, har stor kompetens på området samt ett brett kontaktnät. Till det här projektet behövdes en duktig integratör som kunde ta fram en skräddarsydd automationsstyrning till transportbandet. Valet föll på konsulten Rowall Svenska AB, ett företag som bland annat konstruerar, programmerar och bygger kundanpassade automationslösningar. 

– Jag tog kontakt med Anders Nyström och vi gick igenom funktionerna för transportbandet. Vi hade inte så mycket att gå på men vi visste vilka givare vi skulle ha. Dessa levererades från det norska företaget som också levererat transportbandet. Vi konstruerade och byggde sen apparatskåpet som styr transportbandet. All automationsmateriel till skåpet köpte vi från Elektroskandia, säger Henrik Sandelin, automationstekniker på Rowall.

Bland de automationsprodukter som styrskåpet utrustats med märks Siemens Simatic PLC, S71200, Operatörspanel TP700 Comfort, 4 st Sinamics G120 frekvensomriktare (3kW, 4kW, 15kW) 2 st huvudkontaktorer säkerhetsrelä, 4 st säkringar och 4 st motorskyddsbrytare och en Tosibox router.

Teamwork

– Vi har ett markskåp 250A från vilket vi gått upp på anslutningsbandet fram till det styrskåp för automationen, som sitter i änden på transportbandet 15 meter från marken. Transportbandet kan styras via en app eller direkt från styrskåpet. Vi testar nu och gör slutjusteringar, säger Anders Nyström och fortsätter:

– Det här projektet har varit ett teamwork utan dess like. Anläggningen och upp­draget är lite utöver det vanliga och har inneburit flera utmaningar men tack vare gott samarbete med alla inblandade har resultatet blivit mycket bra. Jag vill inte minst framhålla våra montörer som varit fantastiska, med tufft arbete på hög höjd och i kyla.

Förutom kabelkedjan, som följer med transportbandets rörelse, har Elektroskandia varit totalleverantör till projektet, från markskåp, kabel och kabelstegar till belysning och installationsmateriel.

– Det här automationsprojektet har verkligen blivit bra tack vare ett lyckat trepartssamarbete, mellan Elektroskandia, Rowall och Sandströms Elfirma. En win-win-win för alla parter, avslutar Daniel Lundqvist.