Göteborgsbaserade Transtema Group har de senaste åren utvecklats starkt. Bara det senaste året har företaget förvärvat sex bolag, vilket inneburit att man växt till att bli en nationell aktör inom fiberbyggnation.

Fiberbranschen är idag glödhet och byggnationen pågår i stor skala över hela landet. Transtema bildades 1997 med erbjudande om tjänster och produkter inom infrastruktur för kommunikation och datacenter. Under senare år har företaget övergått till att till största delen fokusera på byggnation av fibernät. 2014 beslutade man att satsa hårt på tillväxt och Transtema Group bildades. 2015 listades Transtema Group AB på AktieTorget.

– Vi har växt kraftigt de senaste åren, främst under 2016, säger Michael Ehrenholm, affärsområdeschef Nät på Transtema. Under förra året förvärvade vi sex bolag, på såväl byggnations- som tekniksidan. Det gör att vi nu kan erbjuda våra tjänster och lösningar till kunder över hela landet.

Oberoende aktör

Transtema har positionerat sig som en ledande leverantör och anlitas för projektering, byggnation, underhåll och övervakning av kommunikationsinfrastruktur för alla typer av tekniskt avancerade kommunikationsnät. Utöver tjänster inom kommunikationsnät erbjuder Transtema infrastruktur för molntjänster och datacenter.

– Vi är en oberoende aktör inom fiber som bygger för alla. Under 2017 har vi projekt för Telia/Skanova, IP-Only, Telenor och flera stadsnät. Ett av våra större pågående projekt är i centrala Tanumshede samt i Grebbestad och Fjällbacka. Här är det mellan 1200-1300 villor samt flerfamiljshus och företag som ska förses med fiber. I september startade vi med projektering och tillståndsarbeten. Vi avvaktar nu tillstånd från Trafikverket. Vår förhoppning är att det ska vara färdigt till midsommar, säger Michael Ehrenholm.

Rubin Bergdahl och Fredrik Granstjärna asfalterar de smala spår som blir i vägen när man lägger ned fibern med hjälp av micro trenching. Micro trenching innebär att man fräser spår i asfalten istället för att gräva.

Tillgänglighet

Mycket av det byggnationsmateriel som krävs, som t.ex. fiberkabel, kabeldukt och skarvprodukter, till projekten köper Transtema från Elektroskandia.

– Jag har varit i branschen länge och har samarbetat med Elektroskandia även innan jag började på Transtema under förra året. Fördelen är att de har det mesta vi behöver och de kan alltid leverera snabbt efter att vi lagt våra order på webben. Nu är det mycket projekt på landsbygden med långa ledningssträckor så det är materialintensivt. Då gäller det att man har en leverantör med bra tillgänglighet. Vi får också bra stöd och support, inte minst av Elektroskandias utesäljare Daniel Jarneström, avslutar Michael Ehrenholm.

Transtema Group AB förvärv 2016

– Fiber Gruppen i Sverige AB

– Datel AB

– Fiber Solution Sweden AB

– HC Telecom AB

– WinCore AB

– BearCom AB