För andra året i rad är Elektroskandia Officiell Partner till Gothia Cup. Målsättningen är att ta samarbetet till nästa nivå och i år ökar företagets aktiviteter kring fotbollscupen samtidigt som man vill lyfta fokus på arbetet för minskad ojämlikhet i samhället.

Mikael Bill, marknadsdirektör på Elektroskandia, berättar lite om bakgrunden till samarbetet och varför man i år ökar satsningen:

– Som ett branschledande företag ser vi det som viktigt att aktivera oss och ta ett stort socialt ansvar. Det finns många beröringspunkter mellan idrott och företag, till exempel laganda och vikten av att ha en mångfald av olikheter och styrkor för att kunna skapa ett vinnande lag.

Dessutom är ungdomar vår framtid och vi vet att lagidrott gör skillnad och lägger en bra grund. Utöver det har vi och Gothia Cup samma värderingar, bland annat vad gäller minskad ojämlikhet, inkludering och mångfald.

Mikael Bill, marknadsdirektör Elektroskandia

Positiv respons

Utvärderingen efter förra årets medverkan gav också mycket positiv respons från såväl medarbetare som kunder och leverantörer.

– Det fantastiska gensvaret innebar att vi inte tvekade till att fortsätta samarbetet och även utveckla det. Vi ser också att det inför framtiden finns många möjligheter att skala upp vår medverkan inte minst internationellt inom koncernen. Det är bara en av flera utvecklingsmöjligheter, säger Mikael Bill.

 I år väljer Elektroskandia att som Officiell Partner fokusera lite extra på det globala målet, minskad ojämlikhet. Förra året tog man fram en kaptensbindel i regnbågsfärger, som delades ut till samtliga, cirka 1850 lag.

– Det blev mycket väl emottaget och något som vi även kommer att göra i år och vi har även fler aktiviteter på temat som vi kommer genomföra både internt och externt, avslutar Mikael Bill.

I Kviberg finns Elektroskandias lounge.

Gothiapokalen

Rasmus Carlqvist, people partner på Elektroskandias
HR-avdelning.

Elektroskandia skalar också upp årets partnerskap genom aktivering på plats, på Kvibergs Arena som är den anläggning i Gothia Cup som har flest fotbollsplaner på ett och samma ställe, hela 27 stycken. Här är det stor genomströmning på folk under vecka 29 och Elektroskandia hittar man i ”paviljongen/dansbanan” strax efter entrén in på området. I paviljongen planerar man att skapa en lounge-känsla där besökare får chansen att ladda batterierna en stund, både de egna och mobilens. Här kommer den som vill kunna vila i en saccosäck medan mobilen laddas, eller lyssna på musik och bara hänga med Elektroskandias personal en stund!

Attrahera ungdomar

Ett av syftena med att vara på plats är också att förmedla en känsla av Elektroskandia som företag. På Elektroskandias HR-avdelning har Rasmus Carlqvist rollen som People Partner, vilket innebär att han bland annat arbetar operativt och strategiskt med personalfrågor, rekrytering, employer branding samt mångfald och inkludering.

– Utifrån ett arbetsgivarperspektiv är det här en jätteviktig satsning. Vi vill attrahera ungdomar och locka dem att bli mer intresserade av oss som företag och av elbranschen. Att satsa på kommande generationer och en ökad mångfald i arbetslivet är gemensamma värderingar för oss och Gothia Cup. Samtidigt ser vi det också ur ett hälsoperspektiv. Det fysiska och psykiska välmåendet hänger ihop och vi vill främja hälsan hos alla våra medarbetare. Gothia Cup och deras arbete är i linje med många av de saker som vi jobbar för inom företaget, kommenterar Rasmus Carlqvist.

Likt förra året kommer Elektroskandia även i år att sponsra åtta fotbollslag, ett från varje försäljningsregion, med 10 000 kronor samt ett presentkit vardera. Lagen som sponsras har under våren sökt stödet på Elektroskandias webb. Tanken med sponsringen är att ge fler ungdomar chansen att delta i cupen och därmed främja ökat välmående och bättre hälsa.

Kopplingar mellan idrott och företag

Många kan relatera till fotboll, de flesta som åskådare och en del som spelare. En som tog det till högsta nivå är Peter Westman, regionchef Mellan på Elektroskandia, som spelade fotboll, som målvakt, från tonåren i ungdomslag, upp igenom divisionerna för att de sista tolv säsongerna spela med Örebro i Allsvenskan.

Peter Westman, regionchef Mellan Elektroskandia.

– Fotbollen har verkligen medfört otroligt mycket positivt i mitt liv. Jag har mött och spelat med alla tänkbara personer från olika kulturer, varit en del i ett kollektiv, fått se många platser samt upplevt såväl med- som motgångar. Fotbollen har verkligen gett mig mycket och gör så fortfarande. Det finns mycket kopplingar mellan idrott och företag, inte minst noggranna förberedelser, träning, en vilja att vinna och aldrig ge upp. Efter fotbollskarriären har jag arbetat med försäljning och nu är min målsättning att vinna tillsammans med våra kunder. Vi vill vara nummer ett hos kunden, som ska tjäna på att jobba med Elektroskandia, säger Peter Westman.

 I dagsläget är Peter bara proffs på läktaren, men kärleken till fotbollen har gått i arv i familjen. Den 16-årige sonen Vincent spelar i Örebro i pojkallsvenskan och även tvillingdöttrarna Lily och Alice spelar fotboll. Vincent deltog i Gothia Cup under förra årets turnering.

– Gothia Cup är ett fantastiskt event och en stor händelse som många kan relatera till. Att få ihop allting är otroligt imponerande och jag vill passa på att ge en stor eloge till de som arrangerar. Vår sponsring av Gothia Cup har mottagits mycket positivt såväl av våra kunder som internt. Alla tycker det är jättekul att vi tar detta initiativ och medverkar samtidigt som vi på ett positivt sätt visar vad Elektroskandia står för, säger Peter.

Årets Gothia Cup beräknas slå rekord

Intresset för Gothia Cup växer för varje år och till årets turnering har arrangörerna fått in rekordmånga anmälningar, hela 1920 lag från över 80 nationer! Och då har man ändå väldigt många lag på reservlista.

Joakim Geigert, key account manager på Gothia cup.

De vinnande lagen utsedda!

De åtta fotbollslag som får 10 000 kronor vardera i sponsring av Elektroskandia är nu utsedda.

Totalt fick Elektroskandia in 45 ansökningar att ta ställning till. Förutom att få en rättvis spridning över hela landet samt ålder och kön har den interna juryn lagt stor vikt vid hur man motiverat varför just deras lag ska få pengarna. En parameter som vägt tungt är att lagen i sin motivering uttryckt att man arbetar för och har fokus på en eller flera av de frågor och globala mål som Elektroskandia och Gothia Cup arbetar för:

  • God hälsa och välbefinnande
  • Jämställdhet
  • Minskad ojämlikhet
  • Bekämpa klimatförändringarna.

– Vi är väldigt glada för det stora intresset, samtidigt som det givetvis innebär en jättestor utmaning. Det gäller att hitta spelplaner, bygga jättestora spelområden, ordna logi, transporter, mat etc. etc. Listan kan göras lång. Vi är drygt 20 heltidsanställda och i mars varje år tar vi in projektledare till vår hjälp som ska jobba med att rekrytera mellan 1500 till 2000 funktionärer att engageras inom olika områden kring turneringen, säger Joakim Geigert key account manager på Gothia Cup.

Att Elektroskandia i år ökar sitt engagemang i turneringen ses givetvis positivt av arrangörerna.

– Det är mycket inspirerande för oss att få fortsatt förtroende att samarbeta med Elektroskandia. Vi har sett deras ambition och långsiktighet och i år ökar de också sin närvaro i Gothia cup. En nyhet för året är att Elektroskandia kommer finnas på plats med en egen lounge på Kviberg, där flest människor rör sig under veckan. I loungen ska alla kunna komma och koppla av, varva ned och lyssna på musik etc. Ibland kan det vara lång tid mellan matcher och då är det här ett perfekt ställe att vara på för att återhämta sig samt varva upp inför nästa match. Vi ser verkligen fram emot årets turnering och vårt fortsatta samarbete med Elektroskandia, säger Joakim.