Just nu genomför Sundsvalls kommun ett stort energieffektiviseringsprojekt vid skolan Komvux/Navigator. Projektet kommer hålla på i ett och halvt år och man beräknar att kunna göra energibesparingar på mellan 20 och 30 procent!

Samtidigt som man genomför åtgärder för energieffektivisering görs även en hel del ombyggnader på skolan. Klassrum byggs om och kontor flyttas för att göra lokalerna mer ändamålsenliga och flexibla.

 

Johan Östlund från Jason Montage och Johan Örn, säljare på Elektroskandia, diskuterar material och LeD-armaturer på arbetsplatsen Komvux/Navigator i Sundsvall.

Johan Östlund från Jason Montage och Johan Örn, säljare på Elektroskandia, diskuterar material och LeD-armaturer på arbetsplatsen Komvux/Navigator i Sundsvall.

Energikalkyl

Teknikkonsulterna i Sundsvall AB, TEKAB, blev utsedda av kommunen att göra en inledande energikalkyl över projektet.

– Vi startade med projektet i början av 2013 med att gå igenom vad vi skulle kunna byta ut på skolan för att få ned energiförbrukningen. Vi gjorde beräkningar klassrum för klassrum, korridor för korridor, berättar Daniel Gunsth, elkonsult på TEKAB. En stor potential till energibesparing fanns givetvis i att byta belysning. Samtidigt hade vi en ekonomisk ram att hålla oss inom och det skulle vara en payoff-tid på maximalt åtta år.

Från början var det tänkt att byta ut den befintliga belysningen mot lysrör, då LED-armaturer låg för högt i pris. Men projektet drog ut på tiden och priserna på LED-armaturer gick ned.

– Då byggstarten närmade sig var Elektroskandias belysningsinformatör Jessica Vurestedt på besök hos oss och visade upp nya armaturer. Vi tittade då tillsammans igenom projektet igen, Jessica hjälpte oss med belysningsberäkningar och det visade sig att kostnaden för att investera i LED-belysning nu låg på rätt nivå samt att det skulle ge ännu lägre energiförbrukning än de lysrör vi först räknat med, säger Daniel Gunsth.

 

Pontus Lindqvist från Jason Montage installerar LED-plattor i korridoren på Komvux som håller på att totalrenoveras.

Pontus Lindqvist från Jason Montage installerar LED-plattor i korridoren på Komvux som håller på att totalrenoveras.

Genomgående LED

Det är ett stort hus på cirka 10 000 kvadratmeter och totalt gällde det ett par tusen armaturer.
– Med så många armaturer finns det givetvis väldigt mycket energi att spara. Dessutom blir det minskade underhållskostnader då man ej behöver byta ljuskällor på LED-armaturer. I grundkonceptet räknade vi med att all belysning skulle vara närvaro- och frånvarostyrd. Till kontorsrummen valde vi Elektroskandias armatur Smart Facett LED i en specialbyggd version med inbyggd närvarosensor. I alla korridorer och allmänna utrymmen använder vi armaturen Smart Pro LED, en LED-platta som sätts in i undertaket. Det blir både snyggt och energieffektivt, säger Daniel Gunsth.

Installation av el, kraft, larm och passagesystem utförs av Jason Montage AB.

– Jag tog fram kalkylerna till uppdraget och det är genomgående LED-belysning i projektet. Det mesta köper vi av Elektroskandia då det är bra priser samt att vi vill ha så få leverantörer som möjligt. Dessutom har vi ett mycket bra samarbete med deras utesäljare Johan Öhrn, säger Göran Zetterkvist, kalkylator på Jason Montage.

”Med så många armaturer finns det givetvis väldigt mycket energi att spara”

 

Skräddarsydda beställningslistor

Installationerna startade i september och man beräknas vara klara om cirka ett och ett halvt år.

– Vi håller nu på för fullt med den första etappen som ska vara klar vid Lucia, säger Johan Östblom, ledande montör vid Jason Montage.

För att förenkla beställning av material från Elektroskandia så har Jason Montage Elektoskandia BeställningsListor, EBL, för projektet.

– Tillsammans med Elektroskandias utesäljare Johan Öhrn har vi tagit fram en egen katalog med de produkter vi valt att använda i det här projektet. I den har vi 90 procent av det vi behöver som t.ex. kabel, kabelstegar, rör, dosr, förskruvningar, fästmateriel, strömställare etc. EBL-listan kan vi se i telefonen eller på datorn och jag har den även utskriven. Här finns bild på produkten och en streckkod, med vilken vi kan scanna och beställa materiel via webben. Med EBL spar vi tid, slipper leta efter produkter och har alltid rätt pris. Jag tycker det är en bra servicetjänst och ett mervärde från Elektroskandia, säger Johan Östblom.

 

Johan Östlund på Jason Montage beställer material direkt från arbetsplatsen med hjälp av EBL-listor (egna beställningslistan) och Elektroskandias egen app för ändamålet.

Johan Östlund på Jason Montage beställer material direkt från arbetsplatsen med hjälp av EBL-listor (egna beställningslistan) och Elektroskandias egen app för ändamålet.

EBL – Elektroskandia BeställningsListor

EBL är skräddarsydda beställningslistor som underlättar dina beställningar.

– Vi vill underlätta våra kunders vardag så mycket som möjligt, säger Fredric Larsson, IT-projektledare på Elektroskandia. Vårt ledord är att säkerställa att kunderna alltid får rätt material till rätt pris. De som installerar kan koncentrera sig på att handla från EBL-listan och slipper leta i hela vårt sortiment. EBL kan användas för ett specifikt projekt eller vara i form av en ”Bästa val-lista” som gäller under ett år. Listan kan bestå av allt ifrån några få produkter upp till 500 artiklar. EBL är flexibelt och kan anpassas till varje kund/projekt.

Fördelar
– Underlättar era dagliga beställningar
– Personlig katalog
– Enkelhet
– Säkerhetsställer rätt materialval till rätt pris

Möjligheter
– Går att beställa via hemsidan, smartphone eller surfplatta
– En utskriven EBL kommer med streckoder som enkelt scannas i appen

Lösningar
– Idag administrerar Elektroskandia personal dessa listor
– EBL kan skapas ifrån offerter, nettolistor eller materiallistor
– En användares kundvagn synkas mellan appen och hemsidan
Om du är du intresserad av en skräddarsydd katalog för ditt projekt eller har ytterligare frågor, ta kontakt med din säljare på Elektroskandia.