Mats Björklund och Fredrik F. Pettersson, Elektroskandia.

Önskemålet var att kunna styra belysningen automatiskt på restaurang Seikoen. Lösningen blev ABB-free@home, ett användarvänligt automationssystem lämpligt för såväl hemmet som det mindre företaget.

– Det var i samband med att vi renoverade och byggde om restaurangen som vi även började fundera på hur vi skulle ha belysningen och om vi kunde styra den på ett smart sätt, berättar Chikara Yasumoto, driftansvarig på restaurang Seikoen.

 

Mats Björklund, MB ELAB. Till vänster syns ABB-free@home dommeraktorer samt centralenhet.

Mats Björklund, MB ELAB. Till vänster syns ABB-free@home dommeraktorer samt centralenhet.

Viktigt med rätt belysning

Den japanska restaurangen Seikoen ligger i centrala Stockholm. Restaurangen kombinerar de traditionella rätterna sushi, sashimi, yakiniku, tempura och dumplings med modernare maträtter. 2009 vann Seikoen Dagens Nyheters Gulddrake.
– Belysningen är en viktig del av designen och upplevelsen i en restaurang. Med hjälp av den kan man skapa rätt stämning beroende på vilken tid på dygnet det är och hur restarangen används, till exempel lunch, middag eller after work. Min tanke var att det vore smidigt om man kunde ha förprogrammerat vilken belysning och dimring vi ska ha vid olika tillfällen. Då behöver inte personalen tänka på det, det räcker att jag tänkt på det en gång, säger Chikara Yasumoto.

Ansvarig för all elinstallation i samband med renoveringen var Mats Björklund på MB EL.
– När det gällde styrningen av belysningen så var min första tanke KNX. Jag kontaktade därför Fredrik F. Pettersson på Elektroskandia för att få en offert på dels en KNX-lösning dels på belysningsarmaturer, säger Mats Björklund.

Smart lösning

– Strax innan Mats kontaktade mig hade jag fått en demonstration av nya ABB-free@home. Jag tyckte det verkade vara en smart lösning, systemet skulle klara alla kraven och det såg ut att vara enkelt och användarvänligt, säger Fredrik F. Pettersson, säljare på Elektroskandia.

ABB-free@home är ett framtidssäkrat och flexibelt system för hemautomation. Systemet är enkelt att använda för styrning av t.ex. belysning, värme och luftkonditionering, soljalusier, lås och larm.
Tillsammans besökte Mats Björklund och Fredrik F. Pettersson restaurang Seikoen och Chikara Yasumoto för att gå igenom belysningen och även presentera ABB-free@home.
– Jag tyckte direkt att automationssystemet verkade lättanvänt och en bra lösning för att kunna styra vår belysning, säger Chikara Yasumoto.

 

Första anläggningen

Då man bestämt sig för ABB-free@home blev även Manuel Santos, säljare på ABB involverad i projektet.
– Det här var faktiskt den första ABB-free@home som såldes i Sverige så därför var det extra intressant att vara delaktig i projektet. Det var ju också lite speciellt att den första anläggningen som såldes var till ett företag. Men det visar ju också styrkan med systemet, att det även är en bra lösning för mindre företag, säger Manuel Santos. Tillsammans gick vi igenom hur de ville styra belysningen. De ville inte ha några strömbrytare till belysningen i lokalerna utan allt skulle styras från datorn på bokningsbordet.

 

Från bokningsbordet kan personalen på restaurangen enkelt ändra belysningen. Fyra olika scenarier år inprogrammerade.

Enkel programmering

Installationen av den nya belysningen och styrsystemet skedde under oktober. Förutom ABB-free@home och installationsmateriel så köpte MB EL belysningsarmaturer från Elektroskandia. Valet till restaurangen blev Hide-a-lite Comfort LED spotlight.
– Jag hade lovat att hjälpa till med programmeringen av ABB-free@home, men när jag kom dit hade Chikara Yasumoto redan själv gjort det mesta av programmeringen. Det visar att det verkligen är ett lättjobbat och användarvänligt system, säger Manuel Santos.
– Det var faktiskt lätt att programmera de olika scenarior för belysning som vi vill ha. Vi har ställt in fyra olika scenarior till att börja med, släckt belysning, helt tänt, samt två olika kvällsbelysningar. Eventuellt kommer vi ställa in några fler scenarier längre fram. Det hela fungerar mycket bra och vi är nöjda med lösningen, säger Chikara Yasumoto.

Med hjälp av astro-funktionen i systemet tar ABB-free@home också hänsyn till dagsljuset, så systemet sköter sig helt själv. Förutom att styra systemet från bokningsbordet har de ansvariga på restaurangen även möjlighet att göra det från en läsplatta eller mobil.
– Jag har jobbat en del med KNX tidigare men det här var mycket enklare. Det behövs inga förkunskaper utan kunden kan själv programmera. Givetvis kan man göra mer med KNX och det är ofta den bästa lösningen för stora anläggningar, men free@home är verkligen en stark konkurrent på marknaden, kommenterar Mats Björklund.

– Försäljningen av ABB-free@home har tagit fart ordentligt. Efterfrågan är stor, vi har sålt ett hundratal anläggningar och offererar hela tiden. Det är också stort intresse för de kurser jag håller varje vecka i samarbete med Elektroskandia. Det känns verkligen som att det här är ett system som ligger i tiden, avslutar Manuel Santos.