Hotell Hallstaberget genomgår nu en total makeover – från nedgången 60-tals standard till ett modernt hotell med lyxkänsla. Bakom satsningen ligger den välkände hotellentreprenören Stefan Karlsson. Elektroskandia levererar allt inom el, tele, data säkerhet och kraft medan installation och projektering utförs av Mats Elektriska AB.

Hotell Hallstaberget hade under många år mer eller mindre stått och förfallit. Sollefteå kommun köpte därför under 2011 hotellet av den förra ägaren. Därefter sökte man en arrendator som kunde ansvara för ombyggnad och driften av hotellet. Upphandlingen vanns av Hotell Lappland AB och Stefan Karlsson.

– Det här ska bli norra Sveriges fräschaste hotell, säger Stefan Karlsson. Vår idé är att bygga ett modernt hotell med lyxkänsla men samtidigt prisvärt. Hotellet har ett perfekt läge mitt i norrland med 400 000 människor boende inom 25 mils radie.

Poolen till den häftiga spa-anläggningen håller på att ta form.

Poolen till den häftiga spa-anläggningen håller på att ta form.

Om- och tillbyggnad

Hotellet ligger mitt upp i slalombacken med en hänförande utsikt över staden och tanken är att det här ska erbjudas allt ifrån lyxigt boende, spa, underhållning, mässor och konferenser till sportaktiviteter som utförsåkning och längdåkning. Allt av yttersta toppklass.

– Vi har i stort sett bara sparat betongstommen från det gamla hotellet, allt annat byts ut. Projektet har växt under resans gång, men nu är det värsta gjort. Förutom att vi bygger om bygger vi även till, bland annat en ny foajé med utsikt över staden, vi bygger även världens största bastu, en spa-anläggning och en mässhall på 2500 kvadratmeter bredvid hotellet, säger Stefan Karlsson.

Mats Elektriska har under alla år skött elservicen på hotellet.

– När vi fick höra talas om den här satsningen tog vi kontakt med Stefan Karlsson och erbjöd våra tjänster, säger Peter Wallgren, platschef på Mats Elektriska AB. Vi fick förtroendet och uppdraget att sköta all installation av el på hotellet, allt ifrån ny fördelningscentral till minsta glödlampa.

Projektering och installation

Uppdraget omfattade bland annat installation av belysning, värme, säkerhet, datanät och kraft. Ingen elkonsult är inblandad i projektet utan Mats Elektriska både projekterar, tar in offerter och installerar.

– Det skulle inte fungerat med en separat elkonsult då vi hela tiden snabbt fått anpassa oss vartefter projektet har växt fram, kommenterar Stefan Karlsson.

– Vi började i slutet av förra sommaren och det har varit ett högt tempo sen dess. I dagsläget är det fem till sex man som arbetar med installationer på hotellet och två på kontoret som har kontakt med leverantörer etc. Målsättningen är att vi ska vara klara till årsskiftet, säger Peter Wallgren.

Peter Wallgren, Mats Elektriska, Johan Öhrn, Elektroskandia och Stefan Karlsson, Hotell Hallstaberget går igenom projektet.

Peter Wallgren, Mats Elektriska, Johan Öhrn, Elektroskandia och Stefan Karlsson, Hotell Hallstaberget går igenom projektet.

Rivstart på nya jobbet

På Elektroskandia är det Johan Öhrn, utesäljare på Elinstallation som håller i projektet.

– Jag började på Elektroskandia i augusti förra året och det här blev mitt första uppdrag på nya jobbet. Det blev en rivstart för mig med det här jätteprojektet men det har fungerat mycket bra och vi har hela tiden haft ett nära samarbete med både Mats Elektriska och Stefan Karlsson. En av de stora utmaningarna var belysningen på hotellet. Här ville man ha exklusiva men energinsåla lösningar på allt ifrån ytterbelysning till belysningen i rummen och allmänna utrymmen. All belysning skulle styras från touch-paneler i receptionen, säger Johan Öhrn.

– Samtidigt som belysningen ska uppfattas som exklusiv har vi varit angelägna om att det ska vara energismarta lösningar. Vi har därför genomgående LED samt tids- och närvarostyrda armaturer på hotellet, säger Stefan Karlsson.

– Samarbetet med Elektroskandia har fungerat mycket bra. De har föreslagit produkter offererat och även hjälpt till med projektering. Dessutom har leveranserna kommit punktligt vilket varit väldigt viktigt i det här projektet då det varit snabba ryck under resans gång, avslutar Peter Wallgren.