Henric Emanuelsson, Caverion och Roland Larsson, Elektroskandia.

Caverion valde Elektroskandia som leverantör av elmateriel för installationerna i Rustas nya centrallager i Norrköping.

Hem- och fritidsproduktkedjan Rusta växer så det knakar, med 76 varuhus i Sverige, 7 i Norge och flera varuhus på gång. Företaget öppnar 10-15 nya butiker per år. Expansion ställer allt större krav på logistiken och från att tidigare haft lager i Nässjö och Landsbro samlar nu Rusta allt vid sin nya anläggning strax norr om Norrköping. Elinstallationerna utförs av Caverion, där Henric Emanuelsson är projektledare.

– Det här är en riktigt stor anläggning på totalt 68 000 kvadratmeter, varav 65 000 golvyta och resten kontorsdel på ett entresolplan, säger Henric Emanuelsson. Rusta står för byggnationen själva med egna konsulter och det är en delad entreprenad. Projektet startade för vår del för cirka ett år sen, då vi blev upphandlade i tuff konkurrens. Bland våra fördelar var bland annat att vi är stora lokalt och kunde ställa upp med mycket eget folk.

”Kabelstegar har varit i så stora mängder att de ej tagits från vårt centrallager i Örebro, utan levererats direkt från vår leverantör MP-Bolagen till objektet”

Bästa erbjudandet

I Caverions uppdrag ingår att installera högspänning, kraft, brandlarm och belysning. Allt utom data och säkerhet.

– Vi handlade upp elgrossist genom att ta fram ett paket bestående av olika typer av elmateriel som tre grossister fick vara med och buda på. Elektroskandia hade det bästa erbjudandet och tog hem affären, säger Henric Emanuelsson.

På Elektroskandia har säljaren Roland Larsson varit ansvarig för projektet och leveranserna.

– Då det är en väldigt stor anläggning så har det också varit stora mängder av materiel att leverera, bland annat mycket kabel och kabelstegar. Kabelstegar har varit i så stora mängder att de ej tagits från vårt centrallager i Örebro, utan levererats direkt från vår leverantör MP-Bolagen till objektet, säger Roland Larsson.

Rusta_2_250Stora ytor och avstånd

Rustas nya centrallager kommer att ha ett automatiskt kranlager och totalt ska anläggningen ha plats för cirka 150 000 pallar.

– Svårigheten med ett sånt här projekt är att det är så stort med stora ytor och avstånd.

Dessutom är det många andra entreprenörer på plats som vi ska samarbeta med. Vi har haft drygt 20-talet man som arbetat med installationerna. Det har rullat på bra och Elektroskandia har sett till att vi fått material i rätt tid. Så vi jobbar på enligt plan och beräknar att vara klara till sista september, säger Henric Emanuelsson och fortsätter;

– Rusta expanderar nu stort i Norge och det här lagret är för både den svenska och norska marknaden. De har redan nu även planer på att kunna bygga ut anläggningen med ytterligare 40 000 kvadratmetert inom några år.

Bland det som Elektroskandia levererat
till Rustas centrallager märks bland annat:
– 50 000 meter kabel av olika dimension
– 3 930 meter stege
– 4 436 meter trådstege