Belysning kan användas på så många olika sätt, inte minst gäller det LEDstrips som ger möjlighet att på ett enkelt sätt få en dekorativ belysning såväl ute- som inomhus. Ett lysande exempel är villan i Båstad där Elektro Sjöstrand använde cirka 200 meter LEDstrips för att belysa staketet. 

– Villaägaren kontaktade mig för att få förslag på hur man på ett bra sätt kunde belysa staketet som omgärdar villan. Vi har installerat en hel del belysning till kunden tidigare både utom- och inomhus. Han tycker bland annat mycket om LED-lister som vi monterat en hel del inne i villan. All belysning styrs via Plejd och resultatet har blivit mycket bra, säger Linus Sjöstrand, Elektro Sjöstrand.

Mysig effekt

Linus Sjöstrand och Philip Sangby, Elektro Sjöstrand samt Emil Melin, Elektroskandia.

Linus ringde Elektroskandia och tekniska innesäljaren Emil Melin för att få tips på lösning.

– Jag var med ute och tittade på platsen för att se vad som kunde vara lämpligt att använda. Kravet var att belysningen inte fick vara för stark, utan den skull bara vara dekorativ och mysig. Jag kontaktade därför vår leverantör Hide-a-lite, som har ett mycket brett program av LED-lister och LEDstrips för olika användningsområden, säger Emil Melin.

Valet blev att använda en LEDstrip IP65 för direkt anslutning till 230V. Den är perfekt för utomhusbruk med utförande i tre ljusflöden, Low, Mid och High. I detta fallet valdes Low-versionen.

200 meter LEDstrip

– Totalt gick det åt cirka 200 meter LEDstrip till villastaketet. Vi monterade LEDstripen, med dess själv­häftande tejp under plåtkanten på staketet, för att få släpljus. Vi har även gömt den på några ställen mellan betong och plank, där man ser ljuset mellan staketstolparna. Det ger lite skuggbildning och får belysningen att bli mer levande. Vid staketets hörnor fick vi klippa LED-stripen och löda, säger Philip Sangby, Elektro Sjöstrand.

– Resultatet blev väldigt vackert och vår kund är mycket nöjd. Det här är den längsta LEDstrip vi gjort, det var ett jätteroligt jobb och jag gör gärna flera liknande jobb i framtiden, säger Linus Sjöstrand och fortsätter:

– Vi köper all elmateriel från Elektroskandia. Det bästa med dem är servicen, ingen annan grossist har samma servicenivå. Elektroskandia hjälper till med ljusberäkningar, tar fram offerter och ger lösningar som jag kan använda för att göra mina kunder nöjda. Vi har också mycket personlig kontakt då vi är inne och hämtar materiel i Helsingborgsbutiken varje morgon.