I februari 2025 invigs Hernö Gin Hotell i centrala Härnösand. Säbrå El ansvarar för elinstallation i hotellet, ett arbete som genomförts på rekordtid. För att effektivisera och spara tid har Elektroskandia projektpackat elmateriel per rum och våning samt förmonterat kabel på belysningsarmaturerna.
Huvudägare av hotellet är Hernö Gin tillsammans med Highcongrundaren Daniel McCabe samt Anders och Jan-Erik Skogström. Hotellet är 9 våningar högt med 122 rum och är utformat av arkitekterna Krook & Tjäder. Hernö Gin Hotell är tänkt att bli ett upplevelsehotell som erbjuder en unik och minnesvärd vistelse. Här kommer finnas plats för både avkoppling och aktivitet med spa, simhall, ett välutrustat gym och konferenslokaler. Hotellet har flera barer och en förstklassig restaurang som kommer sätta fokus på att para ihop Hernö Gin med innovativ matlagning.
Johan Eriksson, Elektroskandia.
Sandra Berglund och Robert Larsson, Säbrå El.
Jessica Vurestedt och Thomas Hargsten, Cardi Elektroskandia.
Säbrå El installerar
Hernö Gin Hotell AB utsåg Härnösandsföretaget J A Skogström AB som totalentreprenör för hotellet och Säbrå El fick ansvaret att vara totalentreprenör för all elinstallation.
– Vårt arbete började ifjol sommar när markberedningen startade, med förläggning av rör och kabel i backen. I december gick vi sedan igång med installationerna på första våningen, säger Sandra Berglund, projektledare Säbrå El.
Kort byggtid
Den stora utmaningen med det här projektet har varit den korta byggtiden, då hotellet ska invigas redan i februari 2025. Därför gällde det för Säbrå El att effektivisera installationsarbetet så mycket som möjligt för att spara tid.
– Vi kontaktade Elektroskandia på ett tidigt stadie för att få in priser på elmateriel men även se vilka lämpliga logistiklösningar de kunde erbjuda. Vi har en lång relation med Elektroskandia och köper i princip all elmateriel från dem, säger Sandra.
– I samband med att vi genomförde ett annat stort projekt för några år sedan använde vi för första gången Elektroskandias tjänster projektpackning och förmontering av kabel på belysningsarmaturer. Det fungerade mycket bra och besparade oss otroligt mycket tid. Vi förstod att det skulle vara lämpligt även i detta projekt, som består av många identiska rum där det i princip ska vara samma materiel i varje rum, säger Filip Östman, ledande montör Säbrå El.
Gin-baren under byggnation.
Visualiseringsbild över hur Gin-baren skall komma att se ut.
Peter Samuelsson, Elektroskandia.
Projektpackat per rum
Elektroskandias utesäljare Johan Eriksson är ansvarig för projektet som innebar leverans av all elmateriel och belysning till hotellet.
– Efter genomgång och diskussioner med Säbrå El där vi gick igenom den materiel som skulle krävas och när det skulle levereras, tog jag kontakt med projektpackningen vid vårt logistikcenter i Örebro, säger Johan.
Säbrå El hade gjort ett bra förarbete med utförlig information om vilken materiel som skulle behöva projektpackas och på vilka armaturer det skulle förmonteras kabel. Peter Samuelsson, projektorderhandläggare på Elektroskandia beskriver arbetet med projektet:
– För att underlätta installatörens arbete har vi projektpackat materiel per rum. Det var olika innehåll beroende på om rummet var standard, superior, minisvit eller publika ytor. Varje kartong innehöll all installationsmateriel samt de apparater (ABB Impressivo strömbrytare, vägguttag datauttag och golvtermostat) som krävdes till respektive rum, totalt cirka 40 artiklar per rum. Vi packade också all materiel per plan, så att Säbrå El enkelt kunde avropa plan för plan när det var dags, säger Peter.
Förmonterat sladdställ och snabbkopplingar
Elektroskandia har också monterat sladdställ och Wago snabbkopplingar på flertalet belysningsarmaturer, kapat kabel i rätt längder efter installatörens anvisningar och även positionsmärkt alla armaturer, så att montören vet vilka armaturer som ska upp på vilka platser. Allt för att förenkla och spara tid vid installationen.
– Det här har förenklat vårt arbete något otroligt. När vi skulle installera i ett rum så var det bara att ta en kartong, som exempelvis var märkt med våning 8 standardrum. Då visst vi att allt vi behövde till just det specifika rummet fanns i kartongen och vi slapp gå runt och leta materiel. Även med förmonterat snabbkablage spar vi väldigt mycket tid, speciellt i ett projekt som detta med stora mängder belysningsarmaturer. Förmonterat beställer vi alltid om det är fråga om stora ytor och många armaturer, säger Filip Östman.
Kopparfärgade armaturer
När det gällde belysning hade Sundsvalls Eltekniska ingenjörsbyrå bland annat föreskrivit armaturerna Dark Night, Reko, 2 GO samt Helios från Elektroskandias fabrikat Cardi och Molto Luce. Jessica Vurestedt, Cardi belysningssäljare Elektroskandia och Thomas Hargsten, ljusdesigner Elektroskandia gick tillsammans med Säbrå El igenom förutsättningarna och de speciella krav man hade från hotellets sida.
– Det som är säreget för Hernö Gin är att alkoholen tillverkas i en kopparpanna och man ville därför i hotellet ha olika detaljer med kopparfärg, däribland belysningen. Tillsammans med Säbrå El åkte därför jag tillsammans med Jessica Vurestedt till Stockholm för att besöka Cardis showroom, träffa Molto Luces representant och titta på de olika armaturerna, säger Johan Eriksson.
– När det gällde att få armaturer med kopparfärg så var det framför allt aktuellt för downlighten Dark Night, som fälls in i undertaket. Då det gällde så stora volymer som cirka 400 st armaturer var det inga problem att få dem med speciallackade reflektorer. Molto Luce har möjlighet att speciallacka i kundunika färger om det gäller större volymer, säger Jessica Vurestedt.
Hernö Gin Hotell är snyggt och smakfullt designat med många koppardetaljer, från eldstaden i restaurangdelen till belysningsarmaturer och olika detaljer i hotellrummen.
Cardi-armaturen Dark Night med kopparfärgad reflektor.
Belysning från Cardi och Molto Luce
Elektroskandia har levererat cirka 1300 belysningsarmaturer av olika modeller, varav de flesta är av fabrikaten Cardi och Molto Luce.
– Då byggtiden var kort gällde det för oss att hitta vägar för att effektivisera arbetet och hela tiden kunna hålla ett högt tempo. Utan projektpackad materiel och förmonterade armaturer hade det blivit svårt att hinna allt med den personalstyrka vi hade till förfogande. Vi har som alltid haft ett väldigt bra samarbete med Elektroskandia under hela projektets gång, vi har fått leveranserna i tid och kunnat hålla tidplanen. Nu är det bara besiktning av de sista våningarna kvar innan hotellet möbleras upp och färdigställs för att ta emot sina första gäster i början av februari, säger Sandra Berglund och fortsätter:
– Hotellet har blivit jättefint och det är snyggt med alla koppardetaljer, inte minst på alla downlights. Det är detaljerna som gör det! Vi är givetvis stolta över att ha fått vara delaktiga i det här spännande projektet, som kommer bidra till att sätta Härnösand och regionen på kartan.