På Skistar har man en löpande plan för renovering och uppgradering av sina stugor och lägenheter.

Målsättningen är ökad komfort och sänkta underhållskostnader. I Lindvallen och på Högfjället har man valt att genomgående utrusta sina anläggningar med olje­ fyllda elradiatorer från LVI.

”När det gäller beställning av nya radiatorer får vi snabb leverans nästa dag från Elektroskandia”

Henrik Johnsson, Malung Sälen Elektriska och David Karelius, Skistar, på plats utanför en av de många stugor som försetts med oljefyllda elradiatorer.

I Sälen har Skistar totalt cirka 15 000 förmedlingsbara bäddar. Det är med andra ord ett mycket stort antal stugor och lägenheter som företaget förfogar över.

– Då vi har många gäster så innebär det också ett hårt slitage på stugor och lägenheter. Det kan vara upp till tre in­ och utcheckningar i veckan. Samtidigt vill vi hela tiden öka komforten för våra gäster och uppgradera boendet. Allt för att deras vistelse här ska bli så angenäm som möjligt. Vi har därför en löpande plan för renovering och det pågår hela tiden arbete i anläggningarna, säger David Karelius, arbetsledare Elavdelningen Skistar AB Lindvallen­Högfjället.

Skistar har ett nära samarbete med Malung Sälen Elektriska som sköter det mesta av elinstallationerna.

– Ja, vi har fullt upp med arbete åt Skistar. Under lågsäsong, mellan maj och Lucia, så arbetar fyra–fem man hela tiden åt Skistar, säger Henrik Johnsson, på Malung Sälen Elektriska.

30 år gamla radiatorer

Skistar har central styrning av värmen för de flesta av sina boenden. Det går på en tvåtrådsslinga via bokningsdatorn. Grund­ värmen är normalt på 15 grader för att vid bokning automatiskt gå upp till 23.

Många radiatorer som tidigare satt monterade i Skistars stugor och lägenheter var upp till 30 år gamla och nackdelarna med de gamla radiatorerna var flera. Dels blev luften torr, radiatorerna riskerade sättas igen med damm och den koncentrerade värmen med äldre genomströmmande radiatorer gav upphov till högre brandrisk. Sist men inte minst så drog de mycket energi.

– När vi började renovera och byta ut radiatorer testade vi lite olika fabrikat för att se vilket som skulle passa oss bäst. Vi vill så långt det är möjligt standardisera allt och hålla oss till ett fabrikat för att däri­ genom förenkla service och reservdelshållning.

Spar energi

Efter att ha testat flera fabrikat valde Skistar att använda sig av LVI:s oljefyllda elradiatorer, Yali G och Alata.

– Vi tyckte att de bäst motsvarade våra krav. De är driftsäkra och slagtåliga och avger en mjuk och behaglig värme. Dessutom är de mycket bättre ur energi­ synpunkt jämfört med de gamla. Att vi spar energi med de nya radiatorerna kan vi se på totalförbrukningen, säger David Karelius.

– Skistar håller själva ett eget reserv­ delslager till radiatorerna. När det gäller beställning av nya radiatorer får vi snabb leverans nästa dag från Elektroskandia, säger Henrik Johnsson.

Panelradiatorer – Yali G och Alata • Oljefylld radiator med vegetabilisk olja. • Frostskydd • Tillverkad av hållfast, svenskt stål av högsta kvalitet. • Beständig vit epoxylackering (RAL 9010). • Enkel att använda, snabb uppvärmning och jämn temperatur på hela ytan. • System för låsning av fästanordning. • Tyst, luktfri och ej allergiframkallande.