Under förra sommaren lanserade Schneider Electric EVlink Pro DC, en ny generationen av flexibla snabbladdningsstationer för elfordon. Först i Sverige att investera i den nya laddstationen var Värmdö kommun, utanför Stockholm. All materiel till projektet levererades av Elektroskandia och installationen utfördes av Gullikssons El.
Medan försäljningen av AC-laddare legat på en ganska stabil nivå under året så har efterfrågan på DC-laddare ökat betydligt. Leif Klasson, teknisk KAM e-mobility på Elektroskandia förklarar skillnaderna mellan de bägge typerna:
– En AC-laddare skickar växelspänning till en on-board laddare i bilen, som gör om det till likspänning medan en DC-laddare skickar likspänning direkt till fordonet. Det går med andra ord mycket fortare att ladda med en DC-laddare. AC-laddaren är främst avsedd för hemmet och andra platser där man parkerar under längre tid medan DC-laddaren är för snabb laddning vid kortare stopp. Om man exempelvis laddar sin bil i 40 minuter så ger det en räckvidd på cirka 4 mil med en AC-laddare men minst det dubbla med en DC-laddare, säger Leif.
Det är en bred målgrupp som investerar i DC-laddare, allt ifrån fastighetsägare, företag med servicebilar, bussdepåer, åkerier och taxiföretag till bilfirmor, köpcentra och sjukhus etc. Alla ställen där man behöver kunna ladda snabbt. Klimatklivet som innebär att markägare får bidrag till sin investering, hjälper också till att stimulera efterfrågan.
Snabbladdningsstationer
EVlink Pro DC är ett komplett program av snabbladdningsstationer i effektnivåerna 120, 150 och 180 kW. Med hjälp av en 30 kW kraftmodul kan laddstationerna enkelt uppgraderas. I år är det dessutom säljstart på en mindre modell, på 60 kW, som kan väggmonteras.
Mattias Krogstad, specialistsäljare e-mobility Schneider Electric berättar om några av de många fördelarna med laddstationerna.
– EVlink Pro DC ger bättre energieffektivitet och maximerad drifttid, är mycket enkla och användarvänliga samtidigt som laddstationerna är utrustade med den senaste tekniken. Bland fördelarna kan nämnas lastbalanseringssystemet, med vilket man kan lastbalansera flera DC-laddare i grupp samt även AC-laddare. Med hjälp av ett inbyggt kösystem kan man hantera och prioritera olika användare vid hög belastning. Det går att styra hur man fördelar effekten på två fordon då laddstationen kommunicerar med bilarna om hur mycket effekt de kan ta emot. Vidare så underlättar kabelhanteringssystemet hanteringen av laddningskabeln, säger Mattias Krogstad.
EVlink Pro DC finns i effektnivåerna 120, 150 och 180 kW.
Mattias Andersson, Gullikssons El, Leif Klasson, Elektroskandia och Mattias Krogstad, Schneider Electric.
Flera nyheter
Nyheter i år är att man erbjuder möjlighet till kreditkortsterminal och en variant med längre laddkablar för tunga fordon, 7,5 meter istället för standardlängden 5 meter. Mer information om EVlink Pro DC-sortimentet samt e-nummer finns på Elektroskandias webb.
– Elektroskandia har kundbasen, kompetensen, logistiken och kontaktnätet som gör att vi kan få ut våra produkter på marknaden på bästa sätt. De har också en stor säljorganisation som kan bära ut vårt budskap. Sist men inte minst har de även alla tillbehör och den installationsmateriel som krävs för en komplett installation, säger Mattias.
Plan för laddinfrastruktur
Elektroskandia har levererat ett antal EVlink Pro DC det senaste året. Den allra första leveransen var till Värmdö kommun och installationen utfördes av Gullikssons El, där Kristofer Skog arbetar som serviceledare.
– Vi har samarbetat med Elektroskandia under många år och köper mycket av vårt elmateriel från dem, säger Kristofer Skog och fortsätter:
– Vi har ramavtal med Värmdö kommun gällande deras laddinfrastruktur och fick en förfrågan om att installera en snabbladdare utanför deras kommunhus, där de har en stor parkering med många bilar i omlopp. De ville ha en laddstation med dubbla ladduttag samt krav på att effekten skulle fördelas jämnt om två bilar laddas samtidigt. Vi tog kontakt med Elektroskandia som föreslog EVlink Pro DC. Även om det var första gången som vi installerade just denna typ så gick allting smidigt, allt blev klar i tid och kunden är nöjd. Värmdö kommun arbetar mycket proaktivt då det gäller laddinfrastrukturen och har lagt en plan för alla sina parkeringsytor. Vi håller faktiskt just nu på och projekterar och har dialog med dem om installation av ytterligare en DC-laddare.
Nära samarbete en framgångsfaktor
Schneider Electric och Elektroskandia har ett nära samarbete inom många områden vilket blivit en framgångsfaktor för den gemensamma affären, som hela tiden utvecklas.
Martin Cederström, Elektroskandia och Lena Sandell, Schneider Electric.
Martin Cederström, marknadschef Installation berättar om samarbetet:
– Vi har många kontaktytor med Schneider Electric och hela vår avdelning Installation & Automation är engagerade i deras produkter, som spänner över många produktsegment. Det är allt från sortiment, leveranser och se till att alla produkter kommer in i våra system till avtals- och marknadsfrågor, säger Martin Cederström.
Utveckla affären
Den största delen av Schneider Electrics affär går via distributör och därför är ett tätt och bra samarbete av största vikt. På Schneider Electric arbetar Lena Sandell som KAM distributör med övergripande ansvar över samarbetet med ett par av de svenska grossisterna.
– Jag sitter som spindeln i nätet, är avtalsansvarig och koordinerar hela vår affär. Det gäller att ha koll på allt som sker mellan oss och Elektroskandia och utveckla affären tillsammans. Det kan gälla allt från att planera för kommande aktiviteter, se till att de genomförs och sen följa upp resultatet till att hantera uppkomna situationer, säger Lena Sandell.
Skapa efterfrågan
Det gäller också att det som sålts in till Elektroskandia sen också köps av kunderna.
– Vi stöttar med aktiviteter för att skapa efterfrågan på marknaden och ser till Elektroskandias personal har kunskap om våra produkter. Det är också viktigt att vi ger dem kontinuerlig information om vad vi erbjuder, se till att de har rätt produkter och i rätt antal på hyllan samt att de tar in nya produkter där vi ser efterfrågan på marknaden, säger Lena.
Fokus på hållbarhet
Schneider Electric har i år blivit utsedda till ”Världens mest hållbara företag” av Time Magazine och Statista och givetvis ingår även ett aktivt hållbarhetsarbete i samarbetet.
Schneider Electrics 2-vägsuttag – en storsäljare.
– Vi har också väldigt mycket kontakt kring produktlanseringar, marknadskommunikationen och att se till att vi hela tiden har ett relevant sortiment på vårt centrallager samt i våra butiker. Det är också gemensamma brainstorming-möten om vad vi tillsammans kan göra bättre för att förbättra kundupplevelsen, säger Martin Cederström och fortsätter:
– Vi är även delaktiga i globala initiativ från vårt moderbolag Sonepar, som exempelvis Sustainability Week nu under vecka 40 där vi kommer ha stort fokus på energieffektiva och hållbara produkter från Schneider Electric.
Månadens leverantör
– Vi har ett mycket bra samarbete och nu i oktober är vi extra glada då vi är Månadens leverantör hos Elektroskandia. Det innebär att vi kommer bli väldigt synliga i alla deras butiker och det kommer finnas bra kampanjerbjudanden både i butik och på webben, avslutar Lena Sandell.