– Vi har en väldigt stark medvind och allt fler efterfrågar våra tjänster. Då är det viktigt att vi har bra och stabila samarbetspartners som vi kan växa tillsammans med, säger Mikael Viik, inköpschef på Dalkia Norden.

Sedan ett antal år tillbaka har Dalkia avtal med Elektroskandia, när det gäller leveranser av elmateriel och vitvaror.

Dalkia är som en del av Veoliakoncernen världsledande inom resursoptimering. Kärnområdena är energi, vatten och avfall, och drift och underhåll en självklar del av företagets tjänsteerbjudande. Dalkias tjänster omfattar bland annat drift- och underhåll samt energioptimering. Företaget är verksamt på 50 orter i Sverige, från Trelleborg till Kiruna.

Dalkia_200

Mikael Viik, inköpschef på Dalkia Norden.

– Våra kunder återfinns över hela landet inom allt ifrån industrier, fastighetsbolag och kontor till sjukhus och energianläggningar. Vi har bland annat avtal med Locum, för vilka vi sköter drift och underhåll till de flesta större sjukhusen i Stockholmsområdet, Volvo Personvagnar
i Göteborg och Olofström, Scan, Outokumpu med flera. En annan stor kund jag vill framhålla är Borås Energi, för vilka vi utför löpande drift- och underhållsarbete inklusive fastighetsunderhåll. Totalt är det cirka 80 medarbetare från Dalkia som sköter hela deras anläggningar, säger Mikael Viik och fortsätter;

– Det är viktigt för oss med en samarbetspartner som Elektroskandia, som har en stark lokal närvaro med sina många kunniga säljare, lokal expertis samt lättillgängliga butiker.

– Dalkia är en av våra största industrikunder och vi har ett nära samarbete, både centralt men också på lokal nivå där våra säljare runt om i landet har den dagliga kontakten med deras personal, säger Hedvig Werner-Newman, KAM för Dalkia på Elektroskandia.

Totala kostnadsbilden viktig

Vid upphandlingar av samarbetsavtal har Dalkia fokus både på hårda och mjuka värden.

– Vi försöker alltid hitta en så optimal lösning som möjligt, där vi tittar på den totala kostnadsbilden istället för styckpriset per produkt. I fallet med Elektroskandia är de hårda värdena framför allt deras breda produktsortiment och prisbilden. De mjuka värdena som avgjorde vårt val är främst deras service, lokala närvaro, kompetens och leveranssäkerhet. Kunnandet inom belysningsprojektering är också viktigt. I samband med det ökade intresset för energieffektivisering efterfrågas LED-armaturer allt mer och Elektroskandia är starka inom belysning. Ett annat plusvärde med vårt samarbete är EDI-kopplingar för fakturaflödet, som infördes mycket smidigt förra året. Det innebär att vi får fakturorna elektroniskt, vilket minskar administrationen och hjälper till att öka vår lönsamhet. För oss är det här mer än ett avtal, vi jobbar med Elektroskandia som en långsiktig samarbetspartner. Med detta synsätt kan vi tillsammans enkelt lösa eventuella problem som kan uppstå längs vägen, avslutar Mikael Viik.

 

Jörgen Ristare

Arbetsledare el & brand på Dalkia vid Danderyds sjukhus

Hur fungerar det dagliga samarbetet med Elektroskandia?
– Det funkar klockrent! Det är enkelt att beställa via nätet och är det något vi undrar över så får vi bra support av Elektroskandias tekniska innesäljare. Leveranserna har vi alltid nästa dag, vilket känns tryggt.
Vilka typer av produkter köper ni mest?
– Det är all typ av elmateriel, från kabel till armaturer, men även vitvaror. Nu är det mycket belysning, där vi allt oftare byter till LED. De mest frekventa produkterna har vi i ett eget lager här på Danderyd.

 

Joakim Borglund

Elektriker på Dalkia vid Huddinge sjukhus

Vilken är den största fördelen med Elektroskandia?
– Det är leveranssäkerheten. Beställer vi den ena dagen så vet vi att vi har produkterna dan efter. Och har vi några frågor så får vi alltid hjälp.

Vad arbetar ni med för projekt just nu?
– Nu har vi elrevisioner som innebär en hel del jobb för vår del. Vi byter bland annat ut vägguttag och ett par hundra armaturer. Dessutom ska vi nu byta ut ytterbelysningen. Även om det inte är något jätteprojekt just nu så är det hela tiden en mängd mindre installationer på ett sjukhus.

 

Fakta – Dalkia

• Dalkia ingår i Veolia-koncernen, som är världsledande inom optimerad resurshantering. Företaget utformar och tillhandahåller lösningar för städer och industrier inom områdena vatten, energi och avfall.
• Veolia har cirka 187 000 anställda i 48 länder.
• Den nordiska verksamheten bedrivs av Dalkia AB och dess dotterbolag med cirka 1 000 anställda och en total omsättning på 1,9 miljarder kronor.
• Det svenska dotterbolaget Dalkia Sverige arbetar med energi och teknisk fastighetsförvaltning för byggnader i ett integrerat erbjudande till sjukhus, offentlig sektor, handel och kontor, samt erbjuder energi och tekniska kringtjänster för industriella kunder.
• Den 10:e mars byter Dalkia namn till Veolia.