Det ställs höga krav på belysning i idrottsanläggningar, det gäller att ha rätt luxvärde, ljuset får inte blända, armaturerna måste vara robusta och dessutom energieffektiva och enkla att underhålla. Med detta som målsättning har Elektroskandia utvecklat armaturen Tuff Sport, som i höstas installerades i ICA Cityhallen Padel – Vingåker Arena.

Anders Bergelin, ägare av Elmontage i Vingåker och delägare i ICA Cityhallen Padel samt Emma Lindblom, belysningssäljare Elektroskandia.

ICA Cityhallen Padel är en helt nybyggd padelanläggning med fyra dubbelbanor inomhus av högsta klass. Bakom padelhallen står fem lokala entreprenörer, däribland Anders Bergelin, ägare av Elmontage i Vingåker.

– Idén till padelhallen dök upp för två, tre år sen då jag och en vän disku­terade kring det nya fenomenet padel och möjligheterna att etablera en padelhall i Vingåker. Ord övergick till handling och hela vår idé kon­kretiserades allt mer, vi tog fram kalkyler och i takt med att projektet utvecklades fick vi med flera intresserade på satsningen och idag är vi fem delägare, säger Anders Bergelin. 

Belysning och ljudvolym var utmaningarna

Innan planerna sattes i verket fullt ut åkte de inblandade runt till många olika hallar runt om i Sverige för att hitta inspiration och lösningar.

Tuff Sport är konstruerad för sportanläggningar, är slagtålig och finns i olika utföranden beroende på krav.

– Det framkom ganska snart att de största utmaning­arna med att bygga en bra inomhus­hall för padel var belysningen och ljudvolymen i lokalen. I en tom plåthall blir det ett enormt eko och det går knappt att prata med varandra om flera spelar. Därför valde vi att sätta upp akustikplattor i taket och lägga nålfiltsmattor på golvet, en lösning som gjorde att vi fick en tyst hall. När det gällde belysningen så levereras oftast padelbanor med en standardutrustning bestående av belysningsstolpar med fyra stråkastare. Problemet med strålkastare är risken för att blända spelarna då de tittar upp på bollen och dessutom ger de inte ett jämnt ljus över planen. Flera av dessa utmaningar beror tro­ligen på att padel härstammar från varmare länder, där banorna främst är belägna utomhus, säger Anders Bergelin.

Padelförbundets krav

För att hitta en annan lösning för belysningen tog Anders kontakt med utesäljaren Göran Schlegel hos Elektro­skandia, Elmontage i Vingåkers elgrossist.

– Padelförbundet har olika krav på belysningen beroende på om det ska spelas nationella och internationella tävlingar (750 lux) eller endast motionsspel (300 lux). Vi ville ha 750 lux för att ha möjlighet att i framtiden anordna tävlingar, säger Anders Bergelin.

– Jag diskuterade med Caroline Caesar på vår marknadssupport Belysning och tillsammans tog vi fram flera alternativ på belysning. Efter att ha diskuterat fördelar och och nackdelar med de olika armaturerna så valde man till slut vår armatur Tuff Sport. Den är konstruerad för sportanläggningar, är slagtålig och finns i olika utföranden beroende på krav. Armaturen Tuff Sport BS har en linjeprismatisk optik för en bra vertikalbelysning samt ett lamellbländskydd för bättre avbländning för anläggningar med till exempel racketsport, säger Göran Schlegel.

Elektroskandia har även levererat belysnings­armaturer från Cardi till övriga lokaler i anläggningen samt utomhus.

Ett 70-tal armaturer

ICA Cityhallen Padel började byggas i februari förra året och öppnade i augusti. Totalt har Elektroskandia levererat ett 70-tal Tuff Sport till anlägg­ningen. Dess­utom levererade man även belysning till övriga lokaler, som omklädningsrum, konferensrum, shop etc. samt utomhusbelysning. 

– Vi har fått mycket positiv feedback på hela arenan och många har också kommenterat att belysningen i hallen är väldigt bra. Vi är nöjda med slutresul­tatet som blev väldigt bra, det är myc­ket spelare samtidigt som många företag vill vara med och synas och sponsra så  vi håller budgeten, avslutar Anders Bergelin.