– Varberg Energi har beslutat att byta till energieffektiv belysning på alla offentliga platser under de närmaste fyra åren. Totalt är det cirka 12 000 ljuspunkter i kommunen som vi äger och av dessa har vi redan bytt ut cirka 2 000, berättar Jan-Inge Svensson, planeringsingenjör på Varberg Energi AB.

Med många armaturer att byta under en begränsad tid gäller det att arbetet kan skötas så effektivt och snabbt som möjligt.

– I år fokuserar vi främst på att byta till ny belysning på större leder och cirkulationsplatser. Här är tillgängligheten sämst och beståndet äldst, så här blir det störst effekt. För leder är det enkelt att beräkna det antal armaturer som krävs men cirkulationsplatser är lite speciella. Vi har cirka 15 olika rondeller, där varje rondell är unik till sin form och kan innehålla mellan fyra och 13 armaturer. Vi ville hitta en lösning där montörerna inte skulle behöva ha koll på vad som krävs till respektive rondell och stå och packa armaturer inför varje byte. Det tar tid, det är lätt att det blir rörigt och man riskerar att allt material inte kommer med ut till arbetsplatsen, säger Jan-Inge Svensson.

Logistiktjänster

Göran Frankeståhl demonstrerar datorsystemet som används för att hålla reda på alla belysningsinstallationer längs vägarna.

Varberg Energi har ramavtal med Elektroskandia och därför var det naturligt för Jan-Inge att kontakta dem för att se om de hade en logistiklösning som kunde underlätta deras arbete.

– Vi har avtal med Elektroskandia och jag vet att de tillhandahåller olika logistiktjänster. Jag tog därför upp saken med Elektroskandias utesäljare Dennis Forssmark. Min fråga var om de kunde leverera pallar färdigpackade med allt material som krävs till respektive rondell, säger Jan-Inge Svensson.

Elektroskandia har ett antal smarta och kostnadseffektiva logistiktjänster, som gör att deras kunder kan frigöra resurser och fokusera på sin kärnverksamhet. En av tjänsterna är projektpackning, som innebär att leveransen packas och märks efter kundens önskemål.

– Jag kontaktade vår avdelning för logistiktjänster i Örebro och de gav direkt klartecken till att vi skulle kunna projektpacka leveranserna komplett på pallar, säger Dennis Forssmark.

Spar mycket tid

Jan-Inge Svensson, Varberg Energi och Dennis Forssmark, Elektroskandia.

Varberg Energi skrev därefter en specifikation med det antal armaturer som krävs för varje rondell och skickade över till Elektroskandia.

– Elektroskandia har nu levererat 15 stycken pallar till vårt lager. Varje pall är uppmärkt med respektive rondells namn och innehåller allt som krävs för byte av belysningen. Det är en helt suverän lösning och förenklar våra montörers jobb. När vi nu ska byta belysningen i en rondell så tar vi bara just den pallen och lyfter in i vår kombinerade TMA*- och transportbil. Det fungerar jättesmidigt och vi spar mycket tid. Vi har nu bytt belysningen i åtta rondeller och fortsätter successivt med det arbetet, som ofta sker på helgerna då det inte är lika mycket trafik, avslutar Jan-Inge Svensson.

*TMA är ett påkörningsskydd som används vid vägarbeten.