Att driva verksamhet på en ö ställer extra stora krav på bra samarbetspartners och leverantörer. Sedan flera år tillbaka levererar Elektroskandia elmateriel samt bistår med teknisk support och kompetens till Nordkalk på Gotland. Nu senast gällde det leverans av två transformatorer för driften.

Nordkalk är ett finländskt kalkindustriföretag som tillverkar kalkstenbaserade produkter och har verksamhet i nio länder. Nordkalks produkter används bland annat inom pappers-, stål- och byggmaterialindustrin samt för miljövård och lantbruk. Vid företagets anläggning på Gotland arbetar ett 70-tal anställda.

– Vi har två transformatorer som försörjer ett av våra ställverk, som i sin tur strömförsörjer stora delar av driften. En av transformatorerna finns som backup om något skulle hända med den andra, berättar Anders Sjögren, arbetsledare på elverkstaden och elansvarig på Nordkalk Gotland.

Transformator havererade

Transformatorerna är från 60-talet och i september förra året hade åldern tagit ut sin rätt på en av dem och den havererade.

– Jag kontaktade direkt Berth Lindblom, utesäljare på Elektroskandia, för att få en uppfattning om kostnad och leveranstid för en ny, säger Anders Sjögren.

Nordkalk Gotland har avtal med Elektroskandia sedan flera år tillbaka och köper hos dem det mesta inom elmateriel, allt från säkringar till transformatorer.

– Vi gick igenom vad en ny transformator skulle kosta samtidigt som jag föreslog att de även skulle byta ut den andra. I och med att den var lika gammal skulle det troligen bara vara en tidsfråga innan också den gick sönder, säger Berth Lindblom.

Utsatt läge

I december beställde Nordkalk två nya ABB transformatorer från Elektroskandia. Det var 3-fas oljeisolerade transformatorer på 1000kVa och en märkspänning på 10,5/0,4kV.

– Vi valde att investera i två nya transformatorer för att säkra driften. Problemet var bara att det var tre månaders leveranstid och med bara en transformator tillgänglig var vi i ett utsatt läge, säger Anders Sjögren.

– För att vi skulle ha en reservplan om något hände med den kvarvarande transformatorn så kontaktade jag Gotlands Energi, som vi också levererar mycket materiel till. Jag visste att de hade en transformator på lager och frågade om vi, vid ett nytt transformatorhaveri hos Nordkalk, skulle kunna ta denna och sedan ersätta dem med en ny, säger Berth Lindblom.

Säkrade upp driften

Berth fick klartecken av Gotlands Energi och man lyckades således säkra upp driften för Nordkalk.

– Som tur var hände ingenting med transformatorn utan allt fungerade som det skulle fram till att de nya transformatorerna levererades och installerades i början av april, säger Anders Sjögren och fortsätter:

– Det här är ett bra exempel på hur samarbetet med Elektroskandia fungerar och hur det gäller att hitta lösningar. Inte minst viktigt då vi verkar på en ö och det kan bli förseningar av leveranser från fastlandet på grund av t.ex. inställda båtar vid stormigt väder. Elektroskandia har ju samarbete med många företag på Gotland vilket givetvis är till stor hjälp. Jag är ensam inom el på Nordkalk och hyr ofta in installatören Gettab, som utför det mesta av våra elarbeten. Det här gör att jag i samarbetet med Elektroskandia inte bara värdesätter deras stora sortiment och snabba leveranser. Minst lika viktigt är den tekniska kompetens som Berth Lindblom bidrar med. Om jag har ett projekt så besöker Berth oss och vi går igenom det tillsammans. Han har koll på vilka produkter som finns på marknaden, vilka nyheter som är på gång, effektivare produkter etc. Det gör att vi trots en liten organisation alltid kan ligga i framkant vad gäller tekniken.