Att minska energiförbrukningen och kostnaderna för underhåll var ett par av anledningarna till att Oxelösunds Hamn valde att investera i nya strålkastare.

– För att lysa upp hamnområdet har vi ett 50-tal master med strålkastare. Problemen med den befintliga belysningen var att det var allt svårare att få tag i reservdelar och underhållskostnaderna var höga, då det krävs mobilkran för att komma upp i de 24 meter höga masterna och byta ljuskällor. Samtidigt drog de gamla strålkastarna mycket energi. Med nya LED-strålkastare skulle vi kunna åtgärda alla dessa problem, säger Jonny Andersson, projektledare Oxelösunds Hamn.

”Svart miljö” kräver bra belysning

Oxelösunds Hamn är en godshamn där det hanteras olika slags laster, exempelvis olja, stål, malm, cement och containrar. Till största delen består godset av råmaterial till SSAB. Hamnen är hälftenägd av Oxelösunds kommun och SSAB.

– Vi hanterar mycket kol och koks i hamnen och miljön blir ”svart”, därför krävs det bra belysning. De gamla strålkastarna gav dock ett gulaktigt ljus som inte riktigt räckte till längre. Även detta var en anledning till att titta på ny alternativ belysning, säger Jonny Andersson.

Trygg leverantör viktigt

Oxelösunds Hamn har haft samarbete med Elektroskandia under många år och det var därför naturligt att kontakta dem.

– Ja, det finns ju många företag som säljer LED-belysning, men viktigast för oss är att samarbeta med företag vi kan lita på och som vi känner oss trygga med. Det började med att Elektroskandias utesäljare Kjell Fröjd var här och visade deras belysningskoncept från Cebe. Nästa steg var att vi tillsammans gick igenom det hela på plats och tittade vad som behövde bytas, säger Jonny Andersson.

Elektroskandia fick ritningar över området, gjorde belysningsberäkningar och återkom sen med ett förslag.

– Bland kraven på den nya belysningen var att det skulle vara 20 lux på backen, enligt regelverket för arbetsmiljö, och att strålkastarna inte får blända sjötrafiken. Vi valde att offerera 26 st 1000W LED-strålkastare Cebe T1000. Dessutom behövde man utöka med strålkastare på flera ställen på området och vi offererade därför även 5 st 24-meters master från Scanmast, säger Kjell Fröjd.

Vitare ljus

I januari levererade Elektroskandia nya strålkastare och master till Oxelösunds Hamn.

– Vi är mycket nöjda med resultatet, det är stor skillnad och personalen uppskattar det nya ljuset, som är vitare och klarare än tidigare. Med dessa strålkastare klarar vi oss med tre st, istället för sex, i varje mast och i att med vi nu har LED räknar vi med att spara en hel del energi. För att inte tala om att vi nu slipper tänka på att byta ljuskällor, säger Jonny Andersson och fortsätter:

– Nu håller vi på med nästa etapp som gäller belysning för vårt nya upplag. Till det har Elektroskandia levererat 7 st 30-meters master och 14 st strålkastare (1000W, 650W och 180W). Vi kommer sen vartefter byta till LED-strålkastare rakt igenom på anläggningen för att minska underhållskostnaderna, spara energi och få bättre ljus.