I Tyresö har man sedan flera år tillbaka övervakningskameror vid några av kommunens skolor. Nu tar man steget fullt ut och utrustar resterande skolor med Avigilons Dual Head- och Multisensor-kameror. Tack vare flera inbyggda linser har antalet kameror kunnat reduceras, vilket inneburit lägre kostnader.

Anledningen till att Tyresö kommun började sätta upp övervakningskameror vid skolor var främst skadegörelse, bland annat glaskross.

Per Jacobsson, teknisk systemförvaltare hos Tyresö kommun.

– I en skola hade vi under ett år mycket stora kostnader för glaskross. Året efter vi satt upp övervaknings­kameror hade vi näst intill inga kostnader alls för glaskross. Man vet ju så klart inte om detta berodde på att de som tidigare krossat glas flyttat eller om kamerorna och skyltningen hade haft en avskräckande effekt, men det gav oss i varje fall en indikation om att det här var rätt väg att gå, berättar Per Jacobsson, teknisk systemförvaltare hos Tyresö kommun.

Flytta ut skalskyddet

Om den främsta anledningen tidigare var att förhindra skadegörelse så har den ökade satsningen på övervakningskameror nu även syftet att förhindra bränder och öka tryggheten kring skolorna.

– Med hjälp av övervakningskameror flyttar vi ut skalskyddet för att skydda fastigheterna. Att vi nu utrustar alla skolor med kameror är ett politiskt initiativ i kommunen. Från början var det fem skolor och nu gäller det resterande skolor och två förskolor. När vi är klara med utbyggnaden kommer vi ha övervaknings­kameror på alla 15 skolor, ett gymnasium och fyra förskolor, säger Per Jacobsson.

Säkerhetsinstallatören Telenta har ramavtal med Tyresö kommun och de har fått uppdraget att utrusta de kvarvarande skolorna med kameror.

– Det började med att vi hade möte med kommunen där de förklarade sina krav och önskemål. Ett av önske­målen var att man nu ville ha kameror man endast behövde betala användarlicens för en gång, istället för vart tredje år som är fallet med de tidigare installerade kamerorna, säger Felix Bergetoft, säljare Telenta. 

Flera linser i en kamera

Telenta tog därefter kontakt med Elektroskandia, som är företagets huvudleverantör när det gäller säkerhetssystem och installationsmateriel.

– Vi kom fram till att den bästa lösningen skulle vara kameror från Avigilon, ett fabrikat från Motorola Solutions som Elektroskandia precis tagit in i sortimentet. Representanter från Elektroskandia och Motorola kom därefter ut till oss och demonstrerade kame­rorna och dess fördelar. En stor fördel med dessa produkter är att de går att få med flera linser i samma kamerahus. Det gjorde att vi i vår offert kunde reducera antalet kameror, jämfört med om vi använt oss av ett annat fabrikat. Genom att använda oss av Avigilons Dual Head- och Multisensor-kameror kunde vi gå ned i antal kameror, från normalt 200 till endast 80 stycken, säger Felix Bergetoft. 

Christer de Wahl, marknads- och försäljningschef Säkerhet Elektroskandia kommenterar företagets satsning inom kameraövervakning.

– Vi har idag ett väldigt brett produktprogram med varumärkena Avigilon, AVA Security, Pelco, Hanwha samt Honeywell för alla typer av applikationer och behov. Enligt branschundersökningar är kameraövervakning det produktområde inom säkerhetsteknik som kommer växa mest de närmaste åren och därför satsar vi här mycket, både vad gäller produktutbud och teknisk support. 

Smarta installationsfördelar

I kartongen som kameran är förpackad i finns ett uttag, där man kan stoppa in kabeln och konfigurera kameran på kontoret utan att behöva packa upp den”

Telenta var tillsammans med Elektroskandia ute vid de aktuella skolorna för att gå igenom förutsättning­arna och sedan projekterade man anläggningarna. 

– Det var också enkelt att jobba med Avigilons projekteringsverktyg. Vi använder oss av tre olika modeller av Avigilon-kameror i det här projektet, beroende på hur stort område som ska övervakas, säger Felix Bergetoft och fortsätter:

– Vi började installera kamerorna i början av augusti och skall vara klara med hela projektet i oktober. Vi har upptäckt flera smarta fördelar med Avigilon under själva installationen. Till exempel har kartong­en som kameran är förpackad ett uttag, där man kan stoppa in kabeln och konfigurera kameran på kontoret utan att behöva packa upp den. Praktiskt, då det gör att produkten är väl skyddad i förpackningen fram till att den ska installeras. En annan fördel är snäppfästena, som gör det enkelt att byta plats på kamerahuset.

– Vi är mycket positiva till de nya kamerornas prestanda att de kan se åt flera håll, vilket inneburit att vi inte behövt lika många kameror. Det blir mindre kostnader för oss såväl när det gäller inköp av kame­ror och licenser som kabel och montage, avslutar Per Jacobsson.