Nu blir det enklare för elbilsägare att resa till Dalarna. Fem hotell i Tällberg och Leksand har nämligen utrustats med ett antal snabbladdare för elbilar. Svensk Fordonsladdning levererar och installerar laddstationerna.

Bakom satsningen ligger Elhandelsbolaget Dalakraft och Staffan Malmqvist, koncern­chef för de fem hotellen First Hotel Gyllene Hornet, First Hotel Klockargården och Villa Långbers i Tällberg samt Korstäppans Herr­gård och Masesgården i Leksand. 

– Vi vill öka tillgängligheten och ta ansvar för att det ska vara möjligt för elbilsägare att resa till Dalarna. Därför har vi nu låtit installera laddstolpar vid våra hotell, säger Staffan Malmqvist.

Helhetslösningar

Installationen uförs av Svensk Fordons­ladd­ning, en ledande leverantör av helhets­lösningar inom elbilsladdning. 

– Vi tar hand om totalentreprenaden, från införsäljning och projektering till mark­arbeten, installation och fram till färdig lösning. Vi har även drift- och underhållsorganisation som upprätthåller driften på laddarna även efter utförd installation. Det är mycket stor efterfrågan på elbilsladdning och idag har vi pågående projekt över hela landet. För att nämna ett så fick vi i dagarna klart med ett nytt uppdrag från ABB som innebär att vi under nästa år kommer att bygga 12 nya laddplatser för elbussar vid en bussdepå i Uppsala. Vi ser det som ett kvitto på att vi har kundernas  förtroende att axla riktigt stora projekt inom DC-laddning, berättar Kenneth Nilsson, försäljnings- och marknads­chef  på Svensk Fordonsladdning AB.

Hög kompetens inom elbilsladdning

Projektet med hotellen i Dalarna började med att Svensk Fordonsladdning tillsammans med energibolaget Dalakraft besökte kunden för att informera kring olika ladd­lösningar.

– Med utgångspunkt från deras krav gjorde vi en behovsanalys och jag kontaktade sen Elektroskandia för att se leveranstider och lagerstatus på de laddarna vi bestämt oss för att bygga med. Vi har valt att samarbeta med Elektroskandia som leverantör av flera anledningar. De erbjuder ett brett sortiment inom elbilsladdning och har hög kompetens på området. Sen har vi också ett bra samarbete med deras kontaktpersoner och de har en smidig och lättnavigerad hemsida som gör det enkelt att beställa, såväl elbilsladdare som den övriga materiel som krävs till installationerna, säger Kenneth Nilsson.

26 laddpunkter

Totalt ville man ha 26 laddpunkter fördelat på de fem hotellen. 

– Lösningen vi föreslog var att installera laddstationer av modellen EVlink parking från Schneider Electric. Det är en markmonterad laddstation på 2×22 kW med dubbla uttag, säger Thomas Lindberg, utesäljare på Elektroskandia.

– Vi tog fram ett projekteringsförslag och offert, som kunden godkände och vi påbörjade arbetet nu under hösten. Allt kring projektet har gått som planerat och vår målsättning är att alla de 13 laddstationerna ska vara driftsatta och klara innan julfirandet startar på dessa fina hotell, avslutar Kenneth Nilsson.

Laddstationerna har en betalningslösning från Dalakraft integrerad och elbilsägarna betalar enkelt för den el de förbrukar via en app i mobilen.