De inblandade i säkerhetsprojektet på Bavaria Bil Stockholm är Marco Toivanen (Bavaria Bil Stockholm), Christer de Wahl (Elektroskandia), Christer Holmstedter (Eyesec Larmteknik) och Thomas Fernström (SeeTec).

Som helhetsleverantör till Eyesec Larmteknik fick Elektroskandia förmånen att sälja och leverera allt inom säkerhet när bilåterförsäljaren Bavaria Bil Stockholm byggde om en av sina anläggningar. Säkerhetssystemen bestod av integrerat larm och passersystem från RCO Security, kameraövervakning från Sony samt Seetec mjukvara för kameror. Senare kommer dessutom Ziton brandlarm att installeras i lokalerna.

Bavaria Bil Stockholm AB ingår i norska Bavaria-koncernen och är återförsäljare till BMW Sverige AB av BMW och MINI. Företaget består av cirka 150 medarbetare fördelade på tre försäljningsanläggningar i Solna, Danderyd och Vällingby samt plåt- och lackverkstad i Tyresö.

Nyckelfritt

Under 2010 köpte Bavaria Bil Stockholm fastigheten på Gårdsvägen i Solna av BMW Sverige. Efter det började man se över möjligheterna att bygga om och helrenovera fastigheten för att på bästa sätt anpassa lokalerna till Bavarias verksamhet och profil. I samband med ombyggnaden ville man också se hur säkerheten kunde förbättras.

– Bland våra krav på säkerheten var att vi ville ha det nyckelfritt, mer kameraövervakning men framför allt skulle det vara användarvänliga säkerhetssystem, säger Marco Toivanen, fastighetsansvarig på Bavaria Bil Stockholm. De största riskerna i den här verksamheten är faktiskt på dagtid, då vi har öppet. Då vill vi ha kontroll så att ingen obehörig tar sig in där han inte ska eller tillgriper utrustning och värdesaker.

Prestigeprojekt

Totalt 60-talet dörrar på Bavaria Bil Stockholm är försedda med R-CARD M5 MEGA.

Totalt 60-talet dörrar på Bavaria Bil Stockholm är försedda med R-CARD M5 MEGA.

Bavaria Bil Stockholm gick ut i en upphandling när det gällde inköp och installation av säkerhetssystem. Upphandlingen vanns av Eyesec Larmteknik. Företaget är godkänt av polis och certifierat av SBSC, Svenska Brand och Säkerhetscertifiering AB.

– Det här är naturligtvis ett riktigt prestigeprojekt för oss samtidigt som det är stort och pågår under en längre tid, säger Christer Holmstedter på Eyesec Larmteknik. Vi utgick från kundens kravspecifikation då vi skulle föreslå typ av säkerhetssystem. Bland Bavarias krav märktes att det skulle vara system med bra funktionalitet, ett integrerat öppet system samt att det skulle vara enkelt att sköta. När det gällde integrerat larm och passersystem valde vi R-CARD M5 MEGA. Det är ett modernt system med många funktioner samtidigt som det är enkelt att hantera. Vi har installerat ett antal RCO-system tidigare och vi försöker hålla oss till de system vi är utbildade på och har bra erfarenhet av.

60 dörrmiljöer och 40 kameror

Utgångspunkten var att det skulle vara så nyckelfritt som möjligt och totalt gällde det ett 60-tal dörrar, utomhus och inomhus, som skulle förses med passersystem. Kameraövervakning ville man ha på ett 40-tal platser. Det skulle vara ett IP-baserat system som uppfyllde de senaste kraven.

Med Sony övervakningskameror och SeeTecs mjukvara för kameraövervakning finns stroa möjligheter för t.ex. spårning och videoanalys.

Med Sony övervakningskameror och SeeTecs mjukvara för kameraövervakning finns stroa möjligheter för t.ex. spårning och videoanalys.

– Vi valde Sony övervakningskameror och SeeTecs flexibla mjukvara för kameraövervakning. Thomas Fernström på SeeTec var behjälplig med att projektera hela kameraanläggningen, säger Christer Holmstedter.

– Kraven på kameraövervakningen var att systemet skulle vara lättskött, framtidssäkert, på svenska, stabilt och gärna CPU-snålt. Dessutom var den svenska närvaron viktig, säger Thomas Fernström på SeeTec och fortsätter;

– Sedan presenterade vi även optioner till SeeTec så att det kan användas till mer än traditionell övervakning. De mest aktuella för Bavaria är registreringsnummer spårning och videoanalys. Det gör det möjligt att söka söka på en bils registreringsnummer och direkt se historiken för just den här bilen. Videoanalys innebär att systemet själv kan se skillnaden på t.ex. människor och bilar. Detta gör att man slipper onödiga och ointressanta inspelningar/larm. Något som t.ex. larmcentraler uppskattar.

En annan möjlighet är att presentera kampanjer på bildskärmar i närheten om man ser att en besökare är intresserad av en speciell bilmodell. Möjligheterna är många med systemet och det var också något som Bavaria Bil Stockholm fastnade för.

Anläggningen kommer dessutom att kompletteras med Ziton brandlarm. Delar av fastigheten förses med detektorer med sprinkler och delar med rökdetektorer.

”Vi är en liten, slimmad organisation och att kunna hämta ut allt materiel på ett och samma ställe är mycket värt för oss” Christer Holmstedter, Eyesec Larmteknik

”Vi är en liten, slimmad organisation och att kunna hämta ut allt materiel på ett och samma ställe är mycket värt för oss”
Christer Holmstedter, Eyesec Larmteknik

Alla inköp på ett ställe

– Allt materiel till den här installationen har vi köpt av Elektroskandia. Vi är en liten, slimmad organisation och att kunna hämta ut all materiel på ett och samma ställe är mycket värt för oss. Det spar tid jämfört med att behöva åka runt till olika leverantörer och köpa in lite här och lite där. Med Elektroskandia kan vi lägga vår energi på det vi är bra på, att installera säkerhet, säger Christer Holmstedter.

Säkerhetssystemen installeras nu för fullt i anläggningen och i september 2012 ska ombyggnad och installation vara klart.

– En utmaning har varit att kunna köra på det gamla och nya säkerhetssystemet parallellt. Ingen del av lokalerna får vara oskyddat under någon tid. Men det har fungerat bra. Allt fungerar och vi är nöjda med valet av system och installatör. Vi har definitivt en säkrare anläggning i Solna idag och vi tittar nu också på möjligheterna att införa samma typer av säkerhetssystem vid våra anläggningar i Vällingby och Tyresö också, säger Marco Toivanen.