Nu kan du få din bil fylld med elmateriel utan att behöva binda kapital
• Tänk om du alltid hade den materiel du behöver, lätt åtkomligt i din servicebil och slippa ödsla tid på att åka och hämta i butik.
• Tänk om du inte behövde betala för artiklarna, förrän de skannats ut.
• Med Elektroskandias nya koncept – Kundunikt lager i bil – är detta nu verklighet.

Allt fler kunder väljer att etablera Elektroskandias kundunika lager i sina egna lokaler eller i en container ute på projektplatsen. Nu finns det även möjlighet att få kundunikt lager i företagets servicebilar.

– Vi har haft många förfrågningar från kunder kring detta och har därför tagit fram ett koncept, där vi erbjuder ett kundunikt sortiment samt en lämplig lagerinredning för bilen. Det gör att det går snabbt och enkelt att komma igång, säger Richard Johansson, utesäljare region Väst Elektroskandia.

Tog tid

Ett företag som sedan en tid använder sig av Elektroskandias kundunika lager i sina bilar är EM El i Kungsbacka.

– Vi utför alla typer av elinstallationer för såväl privatpersoner som företag och arbetar runt Kungsbacka, från Landvetter till Hisingen och Varberg. Vi har visserligen nära till två elgrossister här i Kungsbacka men det tog tidigare ändå en hel del tid att hämta ut materiel och ibland om man var ute på jobb och behövde komplettera med något fick man åka till närmsta butik. Så när Richard kom med förslaget om att ha kundunika lager i våra bilar blev jag intresserad direkt, säger Mikael Eriksson, EM El AB.

Enkelt att välja sortiment

Man började med att testa i en av företagets bilar och för att välja ut rätt sortiment besökte man Elektroskandias närmaste butik.

– Mikael och jag gick tillsammans igenom sortimentet i butiken. Med hjälp av en butiks­skanner plockade vi snabbt och smidigt ihop en lista med de produkter som var lämpliga att ha i bilen. Totalt blev det närmare 200 artiklar. Det här blev till en artikellista som jag sen skickade till vår avdelning för logistiktjänster i Örebro, säger Richard Johansson.

Bra med automatisk påfyllning

EM El fick leverans av materiel till det kundunika lagret snabbt efter beställning och under julledigheten passade man på att fylla upp bilen. Vill man komplettera med fler artiklar eller ta bort några så är det enkelt gjort.

– Vi har nu kört med det här sen årsskiftet och det har fungerat jättebra. Vi slipper åka och hämta ut materiel utan har alltid med oss det vi behöver för våra dagliga service­jobb. Bra både för oss och våra kunder. Sen har vi också märkt att det ger merförsäljning, då kunder kanske kommer på att de till exempel behöver en extra dimmer så har vi det på lager i bilen och kan direkt montera den. Det bästa med konceptet är dock den automatiska påfyll­ningen av lagret. När det kommer till en viss beställningspunkt, vi bestämt för respektive artikel, så får vi påfyllning nästa dag. Det kommer då en leverans märkt med bilens registreringsnummer. Sen är det bara för oss att fylla på bilen, säger Mikael Eriksson.

Dags för lager i en bil till

När man behöver något av det som finns på lagret så skannar man bara den streckkod för artikeln, som finns på en lista i bilen, med appen i sin mobil. 

– En stor fördel är också att jag med detta system kan se saldo på artiklarna i våra bilar. Det gör att man kan hjälp varandra inom företaget om någon saknar produkter som finns i en annan bil, säger Mikael Eriksson och fortsätter:

– Det här har fungerat så bra att vi nu beslutat för att ha ett kundunikt lager även i vår andra bil. I den kommer vi även ha den bilinredning, med hyllor och lådor som Elektroskandia erbjuder. 

– Vill man kunna arbeta effektivare och mer produktivt är detta en kanonlösning. För tjänsten kundunikt lager betalar man en låg månadskostnad på några hundra kronor och då är hyra av bilinredning inkluderat. Det brukar räcka med att man slipper göra en resa för att hämta materiel så har man tjänat in månadskostnaden, säger Richard Johansson.