I Vallentuna strax utanför Stockholm ligger Sports Club Vallentuna, en jättelik tränings- och badanläggning som nu öppnat ännu en avdelning, Ninja World. Lisuna Montage har gjort all elinstallation och Elektroskandia har levererat merparten elmateriel.

Per-Anders Dagborn, grundare och verk­samhets­chef av Sports Club Vallentuna.

Sports Club Vallentuna startade 2006 med att man byggde ett gym på 6000 kvadratmeter och året efter kompletterades det med en simhall. Där­efter har anläggningen utökats i etapper och idag har man hela 26 träningsavdelningar, att jämföras med ett vanligt gym som kanske har fyra–fem stycken.

– I år har vi utökat anläggningen med Ninja World, som är på 1400 kvadratmeter, så totalt har vi idag träningslokaler på 8400 kvadratmeter, säger Per-Anders Dagborn, grundare och verksamhets­chef av Sports Club Vallen­tuna.

Hinderbanor

Ninja World innehåller hinderbanor på flera våningsplan, med 60 hinder av olika svårighetsgrad.

– Tanken bakom konceptet är att såväl barn som vuxna och hela familjen ska kunna träna och ha kul här. De enklaste banorna är anpassade för barn från 6 års ålder, sedan stiger svårighetsgraden och på översta våningen är det hinderbanor som endast de mest vältränade klarar av. Det mest avancerade hindret kallar vi ”Gladiatorn”, det är ett sex meter långt löpband som sluttar uppåt och slutar på en höjd på 3,20 meter! Det är samma typ av löpband de har som sista hinder på Gladiatorerna på TV, säger Per-Anders Dagborn.

Satsar på ljusmiljön

Vid byggnationen av Sports Club Vallentuna har man hela tiden haft fokus på att göra miljön så stimulerande som möjligt så att folk vill gå och träna.

– En sak vi fokuserat på redan från början är belysningen i anläggningen. Vi satsar jättemycket på ljusmiljön i form av bland annat färgad belysning och olika ljus­scenarier som skiftar. Vi vill ha bra kvalitet på ljuset och vi arbetar nästan uteslutande med spotlights i olika former. Det finns inga lysrör i vår anläggning, säger Per-Anders Dagborn.

Bra support av Elektroskandia

Lisuna Montage har varit med redan från starten och utfört all elinstallation på Sports Club Vallentuna. I februari 2020 påbörjades arbetet med Ninja World.

– Vi fick uppdraget att utföra all elinstallation, kraft och belysning i de nya lokalerna. Jag tog då direkt kontakt med Elektroskandia och deras utesäljare Joakim Becker för att gå igenom den materiel vi skulle behöva till projektet. Joakim är bra att ha som bollplank, han kan mycket, är som en uppslagsbok och tar reda på allt åt oss. Vi får bra support av Elektroskandia och de har stabil lagerhållning, säger Björn Kroglund, Lisuna Elmontage.

– Jag var ute på plats, träffade Lisuna El och vi gick igen­om vad som skulle krävas i materielväg, säger Joakim Becker och fortsätter: – Vi har sen levererat bland annat installationsmateriel, elcentraler, nödbelysning, branddörrstängning, en del av belysningen samt belysningsstyrningen Plejd.

Belysningen styrs via Plejd

I taket på Ninja World sitter närmare 240 st spotlights. Det är också mycket RGB-belysning i lokalerna där det byts färg steglöst. 

– Det finns inga tryckknappar i lokalerna, all belysning styrs via Plejd och rörelsedetektorer. De vill inte att de som tränar ska behöva tända och släcka utan allt sker automatiskt, vilket är energibesparande. Vi har programmerat Plejd med astrouret och gjort veckoprogram med tider för tändning och släckning samt olika scenarier. Det är totalt ett femtiotal Plejd-puckar, allt styrs via blåtand och programmeringen sköts enkelt med hjälp av mobilen. Det här är den största Plejd-anlägg­ning vi gjort, men allt fungerar klockrent och gymmet kan själv enkelt programmera in eventuella ändringar, säger Björn Kroglund och fortsätter:

– Arbetet med Ninja World har flutit på bra, allt var klart i november och det har verkligen blivit en mäktig och unik anläggning. Nu fortsätter vi med nästa etapp i en intilliggande lokal där Sports Club Vallentuna bygger en stor konsertlokal med plats för upp till 600 personer. Även till detta projekt är det Elektro­skandia som levererar elmateriel.