C3 Connect introducerar nu en ny typ av kabelgenomföring från tyska tillverkaren UGA. Första projektet i Sverige såldes in av Elektroskandia till JE Scandinavia Electro som utför installationerna på en transformatorstation vid vindkraftsparken Aldemyrberget i Skellefteå.

Aldemyrberget byggs av WPD Scandinavia i närheten av Jörn, cirka 60 km nordväst om Skellefteå. Vindkraftparken är på totalt 72 MW och kommer bestå av 17 st 4,2 MW vindkraftverk.

– Vi har fått i uppdrag av det tysk/svenska företaget WT Energisystem att ansvara för allt sekundärmontage i den nya transformatorstationen. Det är all installation av allmänkraft/belysning, kontrollkablage samt högspänning, säger Anders Nyström, projekt­ledare JE Scandinavia Electro AB.

Service avgörande

JE Scandinavia Electro har bara funnits i ett och halvt år, verksamheten går mycket bra och de är redan 18 anställda på företaget.

– För att kunna hålla så bra prisnivå som möjligt mot våra kunder begärde vi in offer­ter från alla grossister i samband med att företaget startades. Det skiljer inte så mycket mellan grossisterna prismässigt men vi valde slutligen Elektroskandia då de kunde erbjuda den bästa servicen. Och det har verkligen fungerat bra och blir det panik ställer de alltid upp, säger Anders Nyström.

Flexibla kabelgenomföringar

I samband med att JE Scandinavia Electro började planera för arbetet med transfor­matorstationen besökte Johan Spethz, utesäljare på C3 Connect, Elektroskandia i Luleå där han bland annat visade upp deras nya kabelgenomföring, som de nu introducerar på den svenska marknaden. 

– Vi har under åren fått frågor från kunder som varit intresserade av kabelgenomför­ingar och vi har därför velat komplettera vårt sortiment med en bra lösning. Vi har dock inte hittat någon lämplig leverantör förrän vi nu fick kontakt med den tyske tillverkaren UGA. Deras kabelgenomför­ingar är verkligen smidiga att montera och samtidigt flexibla. De går enkelt att anpassa för olika kabeldimensioner, med hjälp av så kallade ”onion seals”. Genomföringarna från UGA skyddar mot damm, fukt och gas. Alla tätningar kan för­ses med ett extra skydd för brandklassning. Det finns många användningsområden, överallt där man har en kabel som ska gå in genom ett hål, från mindre objekt upp till infrastrukturprojekt, berättar Johan Spethz.

Lättjobbat och samtidigt snyggt resultat

Dagen efter att Johan Spethz varit hos Elektroskandia fick de besök av Anders Nyström.

– Han sa att han var ute efter kabelgenomföringar för grova kablar in till transformatorstationen som de just byggde. En fördel var om de kunde monteras dit efter att kabeln redan var dragen. Givetvis tänkte jag direkt på de nya genomföringarna som Johan Spethz visat upp. De skulle nog passa perfekt i detta projekt. Ibland är det tillfälligheter som avgör, säger Mattias Lövgren, utesäljare Elektroskandia.

JE Scandinavia Electro beställde totalt 18 st UGA kabelgenomföringar i tre olika utföranden till projektet.

– Vi har tidigare använt andra typer av kabelgenom­föringar. Dessa är dock mycket svårare att hålla på med än den här, speciellt om det är en tung kabel som ska dras igenom kabelgenomföringen. Det är smidigt att genom­föringen från UGA är delbar och kan monteras runt kabeln/kablarna efter det att kabeln är förlagd. Arbetet vid transformatorstationen gick fort och montören var jätte­nöjd. Så montagemässigt är det mycket mer lätt­jobbat än andra lösningar samtidigt som det blir en snygg installation. Så vi är nöjda och har faktiskt beställt ett par till UGA kabelgenomföringar till en annan kund som sett resultatet vid transformatorstationen, säger Anders Nyström.