Det blev allt mörkare i längdskidspåret vid Åre Björnen och det var dags att uppgradera belysningen. Skistar tog kontakt med Elektroskandia och valet föll på Cebe-armaturen Motion GC, en klassisk stolparmatur med optik anpassad för motionsspår, gång- och cykelvägar eller liknande S-klass anläggningar.

Elektrikerna Martin Svensson och Ola Mårtensson med sitt tjänstefordon.

Martin Svensson är en av Skistars fem elektriker som arbetar med det som rör driften på skidanläggningen i Åre.

– Vi jobbar brett med allt ifrån snötillverkningen och belysning till infrastruktur på berget som fiber etc. Vårt snösystem är mycket komplext med drygt 600 snökanoner och det är mycket jobb med att hålla dessa i trim. Vi stödjer även drift­underhåll på liftar, där vi har allt från gammal 70-tals teknik till helt nya system. När det gäller fastigheterna på anlägg­ningen så har Skistar ett separat team av elektriker, säger Martin Svensson och fortsätter:

– Det är ett annorlunda elektrikerjobb, varierande och roligt. Man vet aldrig riktigt vad som väntar en när man kommer till jobbet på morgonen. Just idag klättrar vi i belysningsmasterna i störtloppsbacken, där damerna kommer köra slalom i världscupen om några veckor. Vi går alltid igenom belysningen ett par veckor innan en tävling då vi kontrollerar att allt lyser, gör lite underhåll, byter ljuskällor och utför reparationer om det behövs.

Cebe-armaturen Motion GC lyser numera upp längdspåret i Åre Björnen.

Snabba leveranser till Åre

Skistar har belysta längdspår i Åre och i Duved och i det aktuella projektet gällde det en slinga i Åre Björnen. 

– Den gamla natriumbelysningen hade gjort sitt och det var dags för en upp­gradering. Jag kontaktade därför Elektroskandias utesäljare Andreas Hassel­blad för att få förslag på en lämplig armatur. Vi har avtal med Elektroskandia och samarbetar mycket. 

De är stora på belysning och kabel och vi handlar via nätet hos Elektroskandia i princip varje dag. Om vi beställer innan 17.30 så har vi leveransen innan lunch dagen efter. Jag fattar inte hur de bär sig åt, men det fungerar i 99 procent av fallen, säger Martin Svensson.

Integrerat överspänningsskydd

Efter att ha fått förutsättningarna från Skistar gick Andreas Hasselblad igenom det hela med Jessica Vurestedt, belysningssäljare på Elektroskandia. Längdspåret är totalt 5 km och består av en 3 km- och en 2 km-slinga. Till 2 km-slingan krävdes 65 armaturer och dessutom behövdes 15 stycken för att byta ut trasiga LED-armaturer på 3 km-slingan, som byggdes om för några år sen.

Elektroskandias Andreas Hasselblad och Jessica Vurestedt beundrar den nya belysningen.

– Jag har erfarenhet av flera liknande projekt där vi använt oss av våra Motionarmaturer. Utefter de förutsättningar vi hade här så föreslog jag armatur Motion GC, den har optik och ljusflöde som passar bra till den här typen av anläggning. En annan fördel är också att den har integrerat överspänningsskydd 10kV inbyggt i drivdonet. Armaturen är Motion GC 30 4000K CLO, som ger fin ljusfördelning och jämnhet i ett skidspår, säger Jessica Vurestedt.

– Att armaturen har inbyggt överspänningsskydd är en stor fördel då åskoväder ibland orsakar stor skada för oss. Bland annat hade vi en stor åsksmäll på sensommaren som bland annat slog ut 45 armaturer, säger Martin Svensson.

Förberedde montaget inomhus

Elektroskandia hade armaturerna på lager och i början av året kom levereransen till Skistar Åre.

– När vi skulle montera de nya armaturerna var det – 22ºC och därför förberedde vi mycket av jobbet inomhus. Armaturerna kom färdiga med förmonterad kabel vilket var smidigt, bara att klippa och skala kabeln och montera stolpfäste. Det gick sen fort och effektivt att montera allt ute i spåret. Vi hade också god hjälp av Ola Mårtensson, en extern elektriker som vi hyr in ganska ofta. Resultatet med den nya belysningen blev jättebra och vi har fått mycket positiv respons från våra gäster, säger Martin Svensson.