Genom att installera nya Cebe belysningsarmaturer i Ulvahallen i Skövde kan Ulvåkers IF direkt räkna med en energibesparing på minst 65 procent. Till det kommer närvarostyrning samt neddimring av ljus vilket kommer innebära ännu mer besparing.

Ulvåkers IF är en ganska stor och livaktig fotbollsförening med drygt 600 medlemmar. Föreningen har 20 ungdomslag upp till seniorer, där damerna spelar i divison 2 och herrarna i division 4. Förutom tre 11-mannaplaner och tre 7-mannaplaner har Ulvåkers IF också Ulvahallen till sitt förfogande.

– Hallen byggdes år 2000 och sedan dess har det inte skett någon renovering eller upprustning. Men för ungefär ett år sen påbörjade vi ett projekt där fokus var att byta ut belysning och konstgräsmatta samt måla om i hallen, säger Hanna Gånedahl, klubbchef Ulvåkers IF.

Dåligt ljus

Första steget var att ta tag i belysningen, som bestod av 94 st metallhalogenarmaturer á 440W. Den befintliga belysningen gav dåligt med ljus, energiförbrukningen var alldeles för hög och dessutom började det bli dyrt att byta ut ljuskällor.

– När hallen var ny kunde vi välja mellan hel- och halv belysning för olika tillfällen, men på slutet gav armaturerna så dåligt med ljus så vi måste alltid ha helljus i hallen. Dessutom tog det tid att starta upp belysningen och det hände att någon stängde av timern ibland och då kunde belysningen stå på en hel helg. Inte speciellt energieffektivt med andra ord, säger Hanna Gånedahl.

Från 94 till 72 armaturer

Ulvåkers IF tog in offerter och förslag från olika leverantörer, däribland Elektroskandia.

– Vi tittade på projektet, gjorde en ljusberäkning och en kostnadskalkyl. Enligt våra beräkningar skulle det räcka att ersätta de befintliga 94 st armaturerna med 72 st LED-armaturer ALTUM DALI á 200W. Det skulle ge en energibesparing på 65 procent och en payoff-tid på cirka fyra år. Till det valde vi att föreslå ett DALI styrsystem samt höghöjdssensorer, för närvarostyrning. Detta innebär möjlighet till ytterligare energibesparing för föreningen, säger Christian Bengtsson, utesäljare på Elektroskandia.

Föreningen valde Elektroskandias lösning och kontaktade därefter Elcenter i Skövde, som fick uppdraget att installera den nya belysningen.

– Det var ett enkelt byte. På två och en halv dag demonterade vi de gamla armaturerna och satte upp de nya, kommenterar Niklas Klint, Elcenter i Skövde.

Föreningen sparar pengar

Den nya belysningen installerades i maj och på Ulvåkers IF ser man bara fördelar.

– Vi är jättenöjda. Nu kan styra ljusstyrkan i olika steg och det är så bra ljus nu att det ofta räcker att vi bara har tänt till 50 procent. Vi kan också styra så att vi bara lyser upp halva hallen etc. Och tack vare närvarodetektorerna riskerar vi inte att belysningen blir stående på någon längre tid om ingen är i hallen. Möjligheterna med vår nya belysning är många samtidigt som den minskade energiförbrukningen gör att vi sparar pengar åt föreningen, säger Hanna Gånedahl.