Patrik Eriksson, Semab och Dennis Eriksson, Elektroskandia.

Skåpbyggaren Semcab expanderar kraftigt, de senaste åtta åren har man gått från fyra till 24 anställda och 2020 vann man Dagens Industri:s utmärkelse DI Gasell, som länets snabbast växande företag. Bakgrunden till tillväxten är bland annat att man utvecklat ett nära samarbete med Elektroskandia och dess säljare över hela Sverige.

– Vi är extremt beroende av att vi alltid har tillgång till de artiklar som behövs för att producera våra skåp och centraler. Därför har vi valt att samarbeta med Elektroskandia som logistikpartner och leverantör av all materiel, säger Patrik Eriksson, vd för Semcab.

Nationell leverantör

Semcab står för Swedish Electric Mechanical Construction, företaget grundades 1999 och är beläget i Gävle. Från att först varit en lokal leverantör av fördelningscentraler har man växt till en nationell leverantör av kabelskåp, ställverk, apparatskåp/styrskåp, fördelningscentraler och lägenhetscentraler. Semcab håller i hela kedjan, från konstruktion och produktion till leverans.

– Våra produkter finns praktiskt taget överallt där det fördelas ström i byggnader. Den största marknaden för oss är byggnationen av fördelningscentraler, för exempelvis installation i skolor, sjukhus, industrier, logistikbyggnader och inom infrastruktur-projekt, kommenterar Patrik.

Medarbetarna viktigaste resursen

Det är ingen maskinell produktion av de kundanpassade skåpen utan allt arbete utförs manuellt av medarbetarna på företaget.

Fahad Hayder monterar skåp.

– Medarbetarna är definitivt vår viktigaste resurs. De gör allt från att rita och beräkna, till att montera, packa och skicka våra produkter. Vi tror på laganda, ansvar och en inkluderande arbetsmiljö. Idag har vi anställda med väldigt olika bakgrunder och tillsammans är vi en väldigt kompetent grupp av medarbetare som hela tiden utvecklas, det är viktigt, säger Patrik.

Spektra-centraler

Semcab har samarbetat med Elektroskandia under många och använder deras Spektra-centraler till såväl mindre som stora objekt. Dessa centraler är robusta, vilket många av kunderna uppskattar, och det till ett konkurrenskraftigt pris. I stort sett alla fördelningscentraler man bygger är av fabrikat Spektra.

– Våra slutkunder är i första hand elinstallatörer och det mesta av försäljningen går via Elektroskandia. Samarbetet fungerar väldigt bra och ger oss trygghet i vår produktion. Vi kan beställa sent på eftermiddagen och har alltid leverans nästa morgon. Det här innebär att vi inte behöver ha något större eget lager. De har prognoser på vad vi behöver och lagerhåller därefter. En kostnadseffektiv och flexibel lösning för oss.

”Vi kan beställa sent på eftermiddagen och har alltid leverans nästa morgon. Det här innebär att vi inte behöver ha något större eget lager”

Semcab har daglig kontakt med Elektroskandias säljare, inte minst utesäljaren Dennis Eriksson på region Mitt.

– Vi har ett tätt samarbete sedan flera år tillbaka och vi fungerar som lite av en logistikpartner för Semcab. De är en av de största byggarna av Spektra, har haft en välbalanserad försäljningsutveckling de senaste åren och av oss köper de allt som krävs för att bygga centraler. Min roll är bland annat att löpande följa upp vad de ska ha för produkter, ha kontakt med våra leverantörer och se till att vi har rätt produkter på vårt lager så vi kan leverera dagen efter de beställt. Även om de är väldigt självgående och har bra framförhållning så har vi kontakt ungefär varannan vecka, för avstämning och se till att allt löper smidigt, säger Dennis Eriksson.

En Spektra-central växer fram.

Möjligheter till utveckling

När Patrik Eriksson började arbeta på Semcab för åtta år sedan såg han att det fanns stora möjligheter att utveckla samarbetet mellan de bägge företagen.

– På den tiden gick den största delen av vår försäljning till Elektroskandias region Mitt, men då de är rikstäckande såg jag en stor potential att öka försäljningen via dem. En av de första åtgärderna var att jag ringde runt till alla deras tekniska innesäljare runt om i landet och etablerade kontakt samt presenterade vårt erbjudande.

Det här togs emot mycket väl och antalet slutkunder ökade i snabb takt. Vi vill upplysa och påminna om att ju fler det är inom Elektroskandia som känner till vårt samarbete desto fler jobb kan vi tillsammans knyta till oss.

Effektiviserat produktionen

Utvecklingen av samarbetet har gett resultat och man har gått från fyra till 24 anställda och ökat från 100 till uppåt 450 projekt per år.

– Vi levererar idag till kunder över hela landet och samarbetet med Elektroskandia har gjort att vi kunnat effektivisera vår produktion. Tidigare, när vi beställde från flera leverantörer, var det en hel del spring och letande efter material. Nu får vi alla leveranser projektpackade per projekt och med kartongerna tydligt uppmärkt. Det gör det väldigt lätt att hålla koll på materielen för oss. Vi beställer via webben och får leveranser varje dag, säger Patrik Eriksson och fortsätter:

– Även om det idag är en allt tuffare marknad så ser jag framtiden an med stor tillförsikt. Elektrifieringen i samhället ökar, vi har bred kompetens på företaget, ett stort utbud och många nöjda återkommande kunder. Dessutom ser jag fram emot att fortsätta utveckla vårt samarbete med Elektroskandia för att tillsammans kunna nå ut till ännu fler kunder.