Ulf Jitelius, Draka, guidade i fabriken. Övriga på bilden är fr.v. Kyösti Kiemunki, Örjan Melander, Magnus Bergström och Joachim Åhman från Nacka Energi.

Nacka i Stockholm växer och stora satsningar är på gång inom elnätet. För att få information och lära sig mer kring de kablar man använder begav sig därför representanter från Nacka Energi tillsammans med Elektroskandia till Nässjö där man besökte Draka. 

– Det är mycket på gång i Nacka. Det byggs, man växer och behöver förstärka sitt nät. Det är med andra ord mycket grov kabel som ska förläggas ned de närmaste åren. Elektroskandia har avtal med Nacka Energi och därför tyckte vi det kunde vara bra att tillsammans med deras montörer och projektledare besöka Draka-fabriken, för att få förståelse för hela kedjan från tillverkning till leverans av kabeln, säger Mats Pettersson som är kundansvarig utesäljare hos Elektroskandia.

Från råmaterial till färdig kabel

Intresset för att titta närmare på hur tillverkningen av kabel går till är stor och Draka har besök och fabriksvisning minst en gång i veckan.
– Vi visar upp vår produktion och det de flesta blir fascinerade av är att vi gör allt från tråddragning till färdig kabel i fabriken. Den här gången var det också ett utmärkt tillfälle till utbildning kring de kablar som Nacka Energi använder och vi gick även igenom vad vi tror kommer att komma framöver i och med Smarta elnät. Vi fokuserade mycket på framtiden. Det är för oss viktigt med dessa möten, då det ger diskussionsmöjligheter samt att vi får in värdefulla synpunkter de som hanerar våra produkter dagligen, säger Niklas Alderstrand, regionsansvarig säljare på Draka.

Byggs ny stad

– Det händer mycket i Nacka, tunnelbanan dras hit och en hel stad ska byggas fram till 2030. För oss kommer det bland annat innebära ledningsflytt och en massa ny kabel som ska ned i backen för att förstärka nätet. Det ska upp en ny 200 kV inmatningsstation, från vilken vi sen ska ut med 11 kV och 30 kV kabel. Så för oss är det viktigt att vara uppdaterade. Besöket på Draka var mycket bra. Det var intressant att se hur en kabel byggs upp och även få information om nyheter. En bra genomgång helt enkelt, kommenterar Kyösti Kiemunki, projektledare på Nacka Energi.