Tidaholm Energi har beslutat att uppgradera gatubelysningen i staden samt dess ytterområden. Totalt gäller det cirka 3200 armaturer som byts ut till moderna LED-lösningar från Cardi.

I slutet av 2023 gick Tidaholm Energi ut med en upphandling kring projektet, som skall vara klart 2026. Ett av företagen som räknade på det var EJ:s El i Tidaholm. Företaget ägs av Johan Ekelund, Martin Käll och Stefan Jansson, har 12 anställda och arbetar med elinstallationer och service åt ett brett spektra av kunder, från lantbruk, industrier och bostadsbolag till kommuner och energibolag.

Fredrik Pettersson, Cardi belysningssäljare Elektroskandia.

– Så fort vi fick förfrågan så kontaktade vi Elektroskandia och hörde om de kunde hjälpa oss med att ta fram förslag på armaturer och göra ljusberäkningar. Elektroskandia är vår största leverantör och en trygg samarbetspartner sedan många år tillbaka. För oss är det inte alltid det lägsta priset på produkten som är avgörande utan minst lika viktigt vår leverantörs engagemang och kunskap. Vi hade aldrig vågat ta det här omfattande projektet utan Elektroskandias engagemang, säger Johan Ekelund.

Flera fördelar med att byta

– Bakgrunden till bytet av gatubelysning var dels att få bättre ljus dels bidra till en mer hållbar framtid. Dessutom var den befintliga belysningen gammal och skulle snart fasas ut samtidigt som det blev allt svårare att få fram reservdelar. Med modern LED-belysning skulle Tidaholm Energi uppnå alla krav, få längre livslängd och bättre ljuskvalitet samt dessutom kunna sänka energikostnaderna betydligt, säger Martin Käll.

Armaturen Motion Street

På Elektroskandia har Fredrik Pettersson ansvarat för projektet från start.

– Totalt gällde det leverans av cirka 3200 armaturer och 200 nya gatustolpar. Resterande armaturer skulle monteras på de befintliga stolparna. Jag föreslog vår armatur Motion Street, en bra och flexibel vägbelysning som finns i olika utföranden och kan fås med olika optiker, säger Fredrik Pettersson, Cardi belysningssäljare Elektroskandia.

Projektanpassat armaturerna

Innan man kunde lämna offert genomförde EJ:s El ett omfattande jobb med besök ute på plats och identifiera de olika typer av vägsnitt det var fråga om. Totalt var det åtta olika huvudtyper av vägsnitt man fick utgå ifrån och anpassa armaturen efter. EJ:s El hade flera möten på plats och även teamsmöten med Fredrik Pettersson innan han tog fram den slutgiltiga offerten med förslag på armaturer och ljusberäkning.

– Beroende på typ av vägsnitt, stolphöjd med mera har vi projektanpassat armaturernas optik samt även färgåtergivningen, från RA 70 som är standard, till RA 80 som var kravet i denna upphandling, säger Fredrik.

Alla armaturer är positionsmärkta.

Fem etapper

Tidaholms Energi ville även ha sänkt ljusnivå under nattetid för att ytterligare minska energiförbrukningen. Med hjälp av den inbyggda funktionen AN (Active Night) anpassar sig armaturerna efter ett astrour eller ljusrelä och dimrar efter förprogrammerade värden. Detta ger cirka 30 procent ytterligare energibesparing per år jämfört med om armaturen lyser max utan nattsänkning.

I januari 2024 lämnade EJ:s El in offert till upphandlingsenheten och kort därpå fick man beställningen.

– Det här är ett stort projekt, faktiskt vårt största någonsin, som sträcker sig över lång tid och därför var det viktigt att först göra upp en tidsplan. I denna har vi delat upp projektet i fem etapper, där vi räknat med att hålla på under alla årets månader förutom de värsta vintermånaderna, januari och februari, säger Johan Ekelund.

Utvecklat egen programvara

Två till tre man från EJ:s El arbetar konstant med projektet och man har även investerat i en egen liftbil. Dessutom samarbetar man med lokala underentreprenörer då det gäller grävare, hantering av avfall, avspärrningar och TMA-bil.

– För att kunna arbeta med projektet på ett effektivt och överskådligt sätt har vi tagit fram ett eget program med en digital karta över området och där vi kan se varje aktuell belysningspunkt, som vi gett ett unikt nummer, vad som är gjort, anmärkningar etc. Här kan vi göra egenkontroll och de ansvariga på TEAB kan också i realtid se status på varje stolpe i området. Det här programmet är jätteviktigt hjälpmedel för oss och utan det hade det blivit ett väldigt jobb med att hålla koll. Nu har vi ett bra verktyg under projektets gång och även framledes då det gäller garantier på det vi installerat. Det gäller att kunna rationalisera arbetet, speciellt när det gäller så här många enheter, säger Martin Käll.

Positionsmärker alla kartoner

Det är totalt ett tiotal olika modeller av armaturen Motion Street, beroende på typ av väg samt stolphöjd.

– Det är ett levande projekt och Trafikverket ställer höga krav, då de löpande ska ha in ljusberäkningar för de vägar som de ansvarar för. Så det gäller att vi har framförhållning. Vi skickar förutsättningarna till Fredrik Pettersson och han gör ljusberäkningar som vi sen vidarebefordrar till Trafikverket. Det arbetet flyter på mycket bra och detsamma gäller leveranserna, som kommer i tid. Hittills har vi bytt cirka 1000 armaturer. Vi är mycket nöjda med samarbetet med Elektroskandia, som varit med oss hela vägen och lagt ned mycket tid på projektet, säger Johan Ekelund.

Johan Ekelund och Martin Käll, EJ:s El i Tidaholm.

EJ:s El har mellan 6 till 8 veckors framförhållning då man avropar leveranser till Elektroskandia.

– Vi positionsmärker alla kartonger med armaturer så de kan se vilka produkter som skall vara var. Vi har också gjort en lathund till dem så de snabbt kan se vilken typ av armatur som skall vara på vilken plats, beroende på stolphöjd, stolpavstånd och vägbredd. Det här är ett spännande projekt att vara delaktig i då det är så stort och jag är mycket trygg med valet av Motion Street då det är en beprövad armatur, pålitlig och flexibel armatur för gator och vägar, avslutar Fredrik Pettersson.