Patrik Rees är entreprenören som bestämde sig för att omvandla byggnaden från 1200-talet i Visby till ett eventhus för konferenser och VIP-gäster. Med hjälp av ny teknik, däribland golvvärme, har man fått komfort av högsta klass i en unik medeltida miljö.

– Vid konferenser hamnar man ofta på hotell, där man sitter i anonyma konferensrum för att sedan gå ned och äta i den allmänna restaurangen. Det kan kännas ganska opersonligt och bland övriga gäster kan det vara svårt med konfidentiella samtal. Min idé var att öppna ett eventhus, där en mindre grupp människor skulle kunna ha möten, konferera, bo och äta i en unik miljö, berättar Patrik Rees.

Patrik Rees är från Oskarshamn men har sedan tidigare ett hus i Visby, där familjen tillbringar somrar och en hel del helger. Det var också i Visby som han fann den rätta byggnaden att kunna utveckla till ett eventhus, nämligen Johan Målares Hus.

 ”Totalt var ytan på cirka 50 kvadratmeter och vi la in en slinga på 1250W och två på 1450W, som styrs över kontaktorer. Då det var en stor yta fick vi planera lite för att få till det men det gick bra”


”Totalt var ytan på cirka 50 kvadratmeter och vi la in en slinga på 1250W och två på 1450W, som styrs över kontaktorer. Då det var en stor yta fick vi planera lite för
att få till det men det gick bra”

1200-tals valv

Johan Målares Hus byggdes på 1200-talet, men fick sitt namn på 1600-talet, efter konstnären och kyrkomålaren Johan Bartsch som då bodde här. Byggnaden har metertjocka väggar, 1200-tals valv i markplan och är tre våninggar högt.

– Miljön är fantastisk och huset var väl bevarat. När vi tog över ville vi förena det gamla huset med dagens komfort. Därför började vi med att bygga om ytskiktet genomgående i huset. Vi ville gå tillbaka till gammal byggnadsteknik. Bland annat så grävde vi ut golvet, knackade ned all puts, putsade upp nytt i hela valvet, kalkade som förr i tiden och lade kalksten från Slite på golvet, säger Patrik Rees.

Dolda elinstallationer

Ansvarig för alla nya elinstallationer i Johan Målares Hus var Johnny Jonsson på Johnnys Elservice:

– Jag blev kontaktad av arkitekten strax före sommaren 2012, säger Johnny Jonsson. Uppdraget för vår del var att dra om all el, det enda vi sparade var den gamla centralen. Då man ville framhäva den historiska miljön så mycket som möjligt var det viktigt att vi dolde alla elinstallationer och belysning så mycket som möjligt. Här blev det en del bollande av lösningar med kunden och byggmästaren. För att få bästa möjliga komfort ville man även ha golvvärme i köket och konferensdelen, i valvrummet längst ned i huset.

Det är enkelt att reglera golvvärmen.

Det är enkelt att reglera golvvärmen.

Golvvärme

Kunden ville ha golvvärme av fabrikat Pentair T2Blå-20 och Johnny Jonsson kontaktade därför Elektroskandia i Visby.

– Jag köper allt mer hos Elektroskandia. Jag har bra kontakt med personalen och de har hög tillgänglighet på produkter.

Elektroskandia levererade T2Blå-20 som levererades i tre slingor. Det är en serieresistiv kabel som avger 20W/m. Ofta används den i utrymmen som kräver högre effekt och den kortare längden för samma effekt gör den snabbare att installera.

– Totalt var ytan på cirka 50 kvadratmeter och vi la in en slinga på 1250W och två på 1450W, som styrs över kontaktorer. Då det var en stor yta fick vi planera lite för att få till det men det gick bra, säger Johnny Jonsson.

 Johnny Jonsson på Johnnys Elservice har ansvarat för alla nya elinstallationer i Johan Målares hus.


Johnny Jonsson på Johnnys Elservice har ansvarat för alla nya elinstallationer i Johan Målares hus.

Temakök

Hösten 2013 var allt klart. I det restaurerade Johan Målares Hus finns nu bland annat sovplatser för upp till tolv personer och temakök och matsal med konferensvalv och vinkällare. Här ska gästerna kunna laga mat tillsammans och jobba under teambuildingformer. I planerna finns att samarbeta med kockar som kommer att gästa huset. Årets kock 2012 Klas Lindberg har redan varit här och hållit en utbildning i bär, vilt och svamp.

– Vi är mycket nöjda med slutresultatet. Med hjälp av gammal byggnadsteknik kombinerat med modern teknik har vi lyckats skapa ett unikt eventhus med genuin känsla och komfort utöver det vanliga. Här kommer vi att kunna erbjuda möten och konferenser för såväl företag som privatpersoner som vill ha det där lilla extra, avslutar Patrik Rees.

”Totalt var ytan på cirka 50 kvadratmeter och vi la in en slinga på 1250W och två på 1450W, som styrs över kontaktorer. Då det var en stor yta fick vi planera lite för att få till det men det gick bra”