Via moderbolaget Sonepar är Elektroskandia medlemmar i UN Global Compact Network. Nätverket bildades under World Economic Forum i Davos 1999, med syfte att skapa internationella principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och antikorruption riktade till företag.

UN Global Compact Network är till för att ge förutsättningar för genomförandet av FN:s globala mål för en hållbar utveckling. Globalt är cirka 14 000 företag och 3 000 organisationer idag medlemmar.

– På Elektroskandia har vi arbetat aktivt med hållbarhet under flera år och vi var först i branschen med att ta fram en hållbarhetsrapport. Nu genomsyrar hållbarhet det mesta som vi gör inom hela koncernen globalt och via Sonepar är vi nu medlemmar i UN Global Compact Network. Även koncernens unga aktieägare ställer krav på hållbarhet och i och med den stora kraft vi har tillsammans kan vi verkligen göra skillnad, säger Karen Kruger, ansvarig för hållbarhet på Elektroskandia.

Dagens konsumenter är mer och mer medvetna och ställer allt större krav på hur företag verkar. Detta gör det också ekonomiskt försvarbart och lönsamt för företag att satsa på hållbarhet. Konsumenter är idag snabba att ”rösta med fötterna” och välja ett annat fabrikat än de som på olika sätt missköter sig. 

– UN Global Compact Network har tagit fram 17 globala mål, som är till för att skapa en karta för hur man som företag behöver arbeta för att eliminera extremfattigdom, bekämpa orättvisa och skydda vår planet. Inom koncernen har vi från dessa 17 mål valt ut fyra områden som vi fokuserar på och där vi tillför kompetens och har möjlighet att påverka, det är målen energi, kvalitet och utbildning, ansvarsfull konsumtion och produktion samt klimatåtgärder. Sen gäller det att vi omsätter de här målen i vårt dagliga arbete, för det går att göra mycket och det börjar alltid med varje enskild individ, säger Karen Kruger.