Passagesystem med ansikts­igenkänning istället för kod, kort, taggar eller nycklar

Elektroskandia har tecknat distributionsavtal med Precise Biometrics avseende YOUNiQ – Precise produkt för biometrisk access till byggnader och lokaler. Avtalet innebär att identifieringsmjukvaran med ansiktsigenkänning för säkert och bekvämt tillträde nu är inkluderat i Elektroskandias produktutbud och säljs i paket tillsammans med passagesystemen ASSA ABLOY ARX och RCO M5.

Systemet kan fungera som en temporär nyckel för besökare. Besökaren får då en mötesinbjudan via Outlook-kalendern och registrerar sig genom att ta en selfie.

Efterfrågan på passagesystem ökar, där allt ifrån företag och offentliga lokaler till bostadsrättsföreningar vill öka tryggheten och säkerheten samtidigt som man erbjuder smidigt tillträde till fastigheter och lokaler. Att dela ut nycklar är ingen bra lösning, de kan lätt tappas, komma på drift och då måste man byta ut låssystemet. Därför används idag oftast passagesystem där man istället använder kort/tag, som lätt kan spärras ut om de kommit bort. Nackdelen med detta är att man vet att rätt kort/tag använts för tillträde, men inte av vem. Lösningen är YOUNiQ, som identifierar ansiktet på den som ska passera och man kan då vara säker på att det är rätt person som får tillträde.

– Det nya avtalet med Precise Biometrics är väldigt spännande och innebär att vi nu kommer att kunna erbjuda YOUNiQ till våra kunder. Att använda biometri för att öppna dörrar är ett nytt alternativ till befintliga lösningar, säger Christer de Wahl, sälj- och marknadschef, affärsområde Säkerhet Elektroskandia.

– Vi är glad över att ingå samarbete med Elektro­skandia som kommer att utgöra en viktig försäljningskanal för YOUNiQ. Elektro­skandia är den ledande distributören av säkerhetsmateriel i Sverige och har ett stort distributionsnätverk av installations- och säkerhetsföretag – viktiga målgrupper för oss att nå i vårt arbete med att skala YOUNiQ, säger Stefan K. Persson, vd Precise Biometrics.

Världsledande inom fingeravtrycksläsare

Precise Biometrics är en global leverantör av identifieringsmjukvara. Företaget erbjuder produkter inom olika applikations­områden som möjliggör för användare att – genom sin egen biometri – identifiera sig på ett bekvämt och säkert sätt. Precise verkar från sina kontor i Lund, Sverige, Potsdam NY, USA och Shanghai, Kina.

Michael Wahlström och Lars Jonsson från NVSS Security flankerar Elektroskandias Christer de Wahl.

– Företaget grundades 1997 och vi är idag världsledande när det gäller mjukvara till fingeravtrycksläsare för mobiltelefoner. Våra produkter finns i cirka 300 unika Android-modeller av mobiler och de utför i snitt 100 000 verifieringar per sekund, säger Sarandis Kalogeropoulos, affärsutvecklare på Precise Biometrics. 2018 beslutades att Precise skulle in på ett nytt område och det var då idén med YOUNiQ föddes. Målsättningen var att kunna nyttja ett befintligt passer­system med kamera kopplat till en server där Precise logaritm känner av att det är rätt person som får tillträde.

– Vi började med att skanna av intresset på marknaden samtidigt som vi byggde en produkt med den input vi fick från till­verkarna av passagesystem, främst RCO och ASSA ABLOY. Produkten tog form och under första kvartalet förra året kunde vi leverera det första YOUNiQ-systemet till en kund, säger Sarandis Kalogeropoulos.

Molntjänst

YOUNiQ är en molntjänst ansluten till en lokal server. Tekniken bakom produkten är baserad på artificiell intelligens som bekräftar individens identitet genom sina unika ansiktsdrag. YOUNiQ kan idag integreras med ett flertal befintliga passagesystem som ASSA ABLOY ARX och RCO M5. Det innebär att man till exempel kan ha ansiktsigenkänning på vissa dörrar eller vissa tider medan man i övrigt använder sig av kort/tag. Det går även att kombinera YOUNiQ med ett traditionellt system för ökad säkerhet, med exempelvis både tag eller kod och ansikte för att godkänna en inpassering.

– Hittills har vi gjort mer än 50 installationer av YOUNiQ hos företag och organisationer i framför allt Norden, men även i USA. Intresset är mycket stort från allt ifrån kommersiella fastigheter med ett stort antal personer till temporära boenden och kontorslokaler med stort genomflöde av personer till gym och byggarbetsplatser, där man har särskilda behov av att vilja veta att det är rätt personer som kommer in, säger Fredrik Sjöholm, försäljningschef Precise Biometrics.

Temporär nyckel för besökare

YOUNiQ kan också fungera som en temporär nyckel för besökare. Då skickar administra­tören ut en mötesinbjudan via Outlook-kalendern till den som ska ha tillträde, den inbjudne registrerar sig via länken i mejlet genom att ta en selfie. När personen närmar sig den aktuella dörren tas en bild och om bilden matchar den biometriska mallen låses dörren upp. Samtidigt skickas ett mejl till administratören att besökaren kommit. Administratören bestämmer vid inbjudan hur länge den ska gälla och vid vilka tider. Enkelt och säkert.

– Vi har idag samarbete med ett 20-tal säkerhetsinstallatörer i Sverige. De fungerar som partners vilket innebär att de säljer och installerar YOUNiQ samt utbildar och ger support. Antalet partners ökar hela tiden då intresset från marknaden är stort, säger Fredrik Sjöholm.

Många användningsområden

En partner som varit med från början är NVSS Security, med kontor i Stockholm och Norrköping.

– Vi arbetar med allt ifrån projektering och installation till driftsättning och dokumentation av säkerhetssystem, som RCO passage­system samt inbrottslarm och kameraövervakning. Den första YOUNiQ-installationen gjorde vi i början av förra året och sen dess har det blivit ett tiotal anläggningar, framför allt industrier, kontor och gym men även på medicinskåp. Slutkunderna är förvånade hur enkelt och smidigt systemet är, säger Lars Jonsson, vd NVSS Security.

Kompletta paket

För att göra det så enkelt som möjligt för installatören att köpa systemet online eller i butik har Elektroskandia skapat två kompletta startpaket för YOUNiQ, med artikelnummer för ASSA ABLOY ARX eller RCO M5 komplett med en Honeywell-kamera. Licens­kostnaden för YOUNiQ administreras från Precise och baseras på antalet användare. 

– Det här är ett både säkert och väldigt smidigt system som ger helt nya möjligheter och kompletterar befintliga nyckelfria lösningar. Vi tror mycket på detta och har nu också låtit installera YOUNiQ tillsammans med passagesystemet ASSA ABLOY ARX vid vårt huvudkontor i Rotebro, avslutar Christer de Wahl.