I samband med att de traditionella lysrören i år kommer fasas ut väljer nu allt fler fastighetsägare att investera i ny belysning. Ett företag som valde att byta i tid är Växjö Bilförmedling. De nya Cardi-armaturerna ger ett behagligare, bättre och mer säljande ljus i lokalerna samtidigt som de drar klart mindre energi.

Växjö Bilförmedling AB är auktoriserade återförsäljare av Dodge personbilar och RAM pickuper samt att man förmedlar försäljning av begagnade personbilar och transportbilar. Dessutom har man verkstad samt bilvård. Företaget omsätter mellan 150 och 200 miljoner kronor per år.

Energislukande belysning

– Bilförmedling ökar hela tiden då det är ett bekvämt sätt för såväl privatpersoner som företag att sälja bil. Vi sköter allt i försäljningsprocessen, gör tester och rekonditionering, erbjuder finansiering och dessutom lämnar vi garanti på bilarna vi säljer, säger Magnus Mårtensson, vd och delägare Växjö Bilförmedling.

– Belysningen i lokalerna är väldigt viktigt då man ska sälja bilar. Man vill att kunderna ska få rätt känsla när de stiger in i lokalerna och kunna se kvaliteten i lacken etc., Vi har tänt mycket i våra lokaler och belysningen drog en hel del energi samtidigt som ljuset blivit allt sämre. Vi fick också ofta byta ut lysrör, som slutat fungera. Det var därför dags att göra något åt saken och jag tog då kontakt med Dennis Fidell på Elektroskandia i Växjö.

– Jag besökte Växjö Bilförmedling och tillsammans gick vi igenom anläggningen och förutsättningarna. Jag informerade även Magnus om det kommande lysrörsförbudet och att det var bra att han var ute i god tid. Många fastighetsägare kommer byta belysning i år och det finns alltid en risk med tillgänglighet framöver på grund av komponentbrist, säger Dennis Fidell, utesäljare Elektroskandia.

Långsiktig lösning

Resultatet blev att man beslöt att byta ut samtliga belysningsarmaturer i lokalerna mot ny LED-belysning av fabrikat Cardi. I A och B-hallen monterades armaturen Tryggve Bas XXL Medium, i A-hallens lägre del Vektor Teknik XXL, i rekond-hallen Tryggve Bas XXL Bred och Vektor Teknik XXL samt i tvätthallen Anod Glas. Befintlig kabel användes vilket innebar en snabb och enkel installation, som skedde i november.

– Vi tyckte det var lika bra att få en långsiktig lösning och direkt byta till helt nya armaturer istället för att bara byta till LED-lysrör. Då uppnås inte samma ljusutbyte samtidigt som de gamla komponenterna kan vara slitna. Vi är mycket nöjda med resultatet, ljuset är nu klarare och samtidigt behagligare och det svarar direkt när man tänder upp i lokalerna. Tidigare var det en viss fördröjning. Med dagens energipriser blir det här också en god affär för såväl vår ekonomi som miljön, säger Magnus.