Tack vare att man använde flera av Elektroskandias logistiktjänster kunde Säbrå El spara mycket tid vid det omfattande installationsarbetet på Regionens hus i Härnösand.

I centrala Härnösand ligger Regionens hus, en femvåningsbyggnad på totalt 12 000 kvadratmeter där bland annat administrativ personal för regionens hälso- och sjukvård arbetar. Huset var i stort behov av upprustning och i november 2021 ingick byggföretaget JASAB avtal med Region Västernorrland för den omfattande renoveringen och ombyggnationen. Fastigheten som är uppförd 1968 var i behov av åtgärder både för ökad arbetsmiljö, effektivare nyttjande och lägre energianvändning för att kunna vara långsiktigt hållbar.

– Entreprenaden är så pass stor att vi fick uppdraget att ansvara för installation av kraft, belysning, kanalisation och centraler medan Bravida ansvarar för installation av svagström och styrningar. Det omfattande arbetet startade för cirka ett år sedan och kommer pågå fram till jul, berättar Robert Larsson, Säbrå El.

Belysning från Cardi, Molto Luce och Panzeri

Elektroskandia blev tidigt involverade då konsulten Ramböll kontaktade belysningssäljaren Jessica Vurestedt angående lämpliga belysningsarmaturer till projektet.

– Jag har ett nära samarbete med flera elkonsulter på regionen, däribland Ramböll. De hade gjort en grundarmaturförteckning och ville att vi nu skulle ta fram ett komplett ”skarpt” förslag med ganska omfattande ljusberäkningar. Jag gick därför igenom projektet och ritningarna med vår ljusdesigner Annika Sjöö som tog fram förslag på armaturer och gjorde ljusberäkningar, säger Jessica Vurestedt.

Det gällde all belysning och även nödbelysning i fastigheten, från kontorsrum och korridorer till gemensamhetsutrymmen.

Erbjuder bästa totallösningen

Elektroskandias utesäljare Johan Öhrn är kundansvarig för Säbrå El och blev kontaktad av dem när de fått uppdraget av JASAB.

– Det var naturligt att vi valde Elektroskandia som leverantör då vi brukar handla allt hos dem, förutom våra arbetskläder. De är inte alltid billigast på den enskilda produkten men de kan ge oss den bästa totallösningen, vilket gör att Elektroskandia i slutändan ändå blir det mest lönsamma alternativet för oss. Vi får hjälp med projektering, belysningsberäkningar med mera och de ser till att materielen alltid kommer fram i tid till rätt plats. Deras fantastiska logistik och höga tillgänglighet är en utslagsgivande faktor till att vi valt att samarbeta med Elektroskandia, säger Robert Larsson.

Förmonterat snabbkopplingar

– Förutom att vi levererar all belysning och övrig elmateriel till projektet så har de också nyttjat några av våra logistiktjänster. Vi har projektpackat och positionsmärkt allt gods så att det blir levererat till rätt plats i fastigheten och vi har även förmonterat sladdställ med Wago snabbkoppling på de flesta armaturer. Genom dessa tjänster spar Säbrå El mycket tid, säger Johan Öhrn.

Vid Elektroskandias logistikcenter i Örebro har innesäljaren Mattias Wallin hand om projektorderhandläggningen.

– Vi har märkt ett ökat intresse för våra tjänster de senaste åren. Att få armaturer med förmonterad snabbkoppling/sladdställ spar mycket tid och effektiviserar arbetet för installatören. Även att få godset projektpackat och positionsmärkt underlättar arbetet, då man snabbt får koll på vilken materiel som skall vara på vilken plats istället för att få allt i ett gemensamt kolli. Vi jobbar löpande med det här projektet och monterar bland annat snabbkopplingar på alla Plato-armaturer till Regionens hus, kommenterar Mattias Wallin.

Hittills har Elektroskandia levererat cirka 1 300 armaturer från Elektroskandias varumärken, främst Cardi men även Molto Luce och Panzeri och fler leveranser är på gång då projektet kommer fortgå några månader till.

Jobba smartare

Installationsarbetet på Regionens hus är omfattande och som mest har Säbrå El haft sju man igång på projektet.

– I och med att vi är ett ganska litet företag så måste vi hela tiden hitta vägar för att jobba smartare och dessutom kommer vi ofta in i slutet av en entreprenad då det ofta är ont om tid. Därför passar Elektroskandias logistiktjänster så bra för oss och tillsammans har vi hittat ett bra koncept. Med snabbkoppling förmonterad på armaturerna är det bara för oss att sätta upp dem och koppla ihop anslutningarna. Om det är fråga om fler än 10 armaturer på en lina så beställer vi alltid med förmonterade snabbkopplingar. Att vid stora volymer även få allt gods projektpackat och positionsmärkt har också visat sig vara en prisvärd lösning. Då får man enkelt koll på var grejerna ska vara och kan köra in det på rätt plan och mellanlagra. Vårt arbete vid Regionens hus flyter på bra, vi får leveranserna som planerat och kan hålla vår plan, säger Robert Larsson.