”Vi tror mycket på den här samarbetsformen som går ut på att var och en gör det de är bäst på. Det blir vinst för alla inblandade.” Robert Andersson, affärsenhetschef Goodtech

Kraven på logistik var höga när Elektroskandia skulle leverera materiel till byggnationen av det nya, tredje Gothia-tornet i Göteborg.

– Elektroskandia är specialister på logistik och därför var det naturligt att vi lät dem ta ett totalt ansvar för levereranserna av elmateriel till East Tower. Tack vare det kunde vi arbeta mer effektivt och koncentrera oss fullt ut på att installera, säger Robert Andersson, affärsenhetschef på Goodtech.

 Niklas Öhman monterar takarmaturer i festvåningen.


Niklas Öhman monterar takarmaturer i festvåningen.

Den pågående byggnationen vid Gothia Towers är en investering i miljardklassen. Ett av de befintliga tornen byggs på med sex våningar samtidigt som det nya, 100 meter höga, East Tower byggs. Peab är totalentreprenör och Goodtech utför alla elinstallationer i East Tower.

– För vår del började det hela tidigt på våren förra året, då förfrågan över projektet gick ut. Strax innan semestern blev det klart att vi fick jobbet och i augusti började vi bemanna. Det var också då vi började samarbeta med Elektroskandia kring projektet, säger Robert Andersson.

Krav på planering av leveranser

Det var en stor byggarbetsplats med många olika entreprenörer inblandade samtidigt som det var trångt om utrymme i byggnaden. Dessutom gällde det att inte störa pågående hotell- och mässverksamhet. Allt detta gjorde att det ställdes stora krav på exakt planering och koordination av såväl materialleveranser som installationsarbetet.

 Jesper Johansson med en materielleverans från Elektroskandia.


Jesper Johansson med en materielleverans från Elektroskandia.

– Vi försöker hela tiden renodla vår verksamhet och utveckla samarbeten. Vår filosofi är att varje företag bör koncentrera sig på sin kärnverksamhet så långt som möjligt. För att underlätta och effektivisera vårt arbete har vi försökt arbeta fram en modell som innebär att vår leverantör tar ett större ansvar för logistiken. En naturlig arbetsfördelning då Elektroskandia är specialister på logistik medan vi är specialister på att installera, säger Robert Andersson och fortsätter;

– Vi gjorde upp ett avtal med Elektroskandia om hur logistiken kring leveranserna till East Tower skulle skötas. I stort bestod deras åtagande av projektpackning, ”just in time-leveranser”, inbärning av allt materiel till respektive våning och uppackning av materiel. För att klara det hela gjordes nogranna materiel- och leveransplaner som vi gick igenom tillsammans med Elektroskandia.

Elektroskandias team i Göteborg, som arbetat med leveranserna till Gothia Tower, fr.v. Patrik Lilja, Christian Wallnander och Robert Urbowicz.

Elektroskandias team i Göteborg, som arbetat med leveranserna till Gothia Tower, fr.v. Patrik Lilja, Christian Wallnander och Robert Urbowicz.

Teamwork

Projektet har inneburit ett teamwork och samarbete där många på Elektroskandia har varit inblandade. Robert Urbowicz, säljchef teknisk innesäljare Väst på Elektroskandia hade som uppgift att samordna och hålla samman kundens önskningar med Elektroskandias avdelning projektpackning i Örebro.

Louise Carlmark, samordnare på Elektroskandias projektpackning i Örebro. Gustav Furst vid Elektroskandias centrallager i Örebro är den som främst skött projektpackningen till Gothia Tower.

Louise Carlmark, samordnare på Elektroskandias
projektpackning i Örebro. Gustav Furst vid Elektroskandias centrallager i Örebro är den som främst skött projektpackningen till Gothia Tower.

– Det har varit en fantastiskt utvecklande utmaning att få vara med på hela resan, från offertarbete till att tillsammans med Goodtech planera och sedan genomföra projektet, säger Robert Urbowicz.

Från Elektroskandias projektpackning gick den första projektleveransen till East Tower i oktober förra året. Sedan dess har man levererat drygt 300 order till projektet. Samordnare på projektpackning är Louise Carlmark.

– Vår uppgift har varit att kontrollera gods som kommer från andra leverantörer och det som kommer från vårt centrallager. Sedan packa om godset och märka upp det med till vilket våningsplan/rum i East Tower det skulle levereras. För att våra killar i Göteborg, som skulle ta emot och bära in all materiel, skulle veta omfattningen så fotograferade vi i början godset innan vi levererade. Gustav Furst hos oss har i huvudsak arbetat med projektpackningen för det här projektet medan min roll har varit att stämma av med honom och vår säljavdelning samt ha koll på leveranstiderna med leverantörerna, säger Louise Carlmark.

”När vår personal sen kom på morgonen kunde de direkt börja arbeta, utan att behöva förlora tid på att leta efter materiel eller packa upp kartonger”

Leverans till varje våningsplan

Varje onsdag eftermiddag kom leveranserna från Elektroskandia i Örebro till Gothia Towers i Göteborg. Där fanns Patrik Lilja, utesäljare, Christian Wallnander, butikssäljare och Robert Urbowicz på plats för att ta emot och se till att det kom in till rätt plats. Peab hade satt upp strikta regler för leveranserna och varje leverans måste genomföras på exakt rätt tid.

– Det gällde att vi skulle få upp leveranserna på rätt platser utan att störa byggnationen i övrigt. Därför hade vi fått tillstånd att använda bygghissen på onsdagar efter klockan 16.00, då byggarna gått för dagen. På varje plan hade Goodtech ett eget rum dit vi levererade materialet, säger Patrik Lilja.

– I vintras och våras var det mycket hektiskt och stora leveranser, med bland annat VP-rör, armaturer och stegar. En enda leverans kunde bestå av t.ex. 13 pallar och fyra kabeltrummor. Då gällde det för oss att vara på tå för att få in och upp allt på rätt plats i tid, säger Robert Urbowicz.

Byggnaden ska Breeamcertifieras och hotellbygget har en hög miljöprofil. Bland annat har det bestämts att arbetsplatsen ska vara ”Rent bygge”, vilket innebär att alla ansvarar för att ta hand om överblivet materiel och städa upp efter sig.

– Elektroskandia packade även upp materielen och om det var stora saker tog de även med sig emballaget därifrån. Det var som sagt begränsat utrymme att arbeta på, så detta underlättade också. Därefter avrapporterade Elektroskandia till oss så att vi visste att allt hade levererats enligt plan. När vår personal sen kom på morgonen kunde de direkt börja arbeta, utan att behöva förlora tid på att leta efter materiel eller packa upp kartonger, säger Robert Andersson.

 Överst: Johan Roshamn monterar passagesystem. Nederst: Full koncentration. Robbin Friberg installerar LED-belysning under handfat i badrum.


Överst: Johan Roshamn monterar passagesystem. Nederst: Full koncentration. Robbin Friberg installerar LED-belysning under handfat i badrum.

Vinst för alla

Från Goodtech har upp till 30 montörer varit involverade i installationerna i East Tower. Nu under hösten är det mest mindre kompletteringsleveranser som sker och East Tower ska invigas vid årsskiftet.

Det här var det andra projektet där Goodtech och Elektroskandia samarbetar på detta sätt. Det första var vid arbetet med Sahlgrenska sjukhuset etapp 3.

– Samarbetet med Elektroskandia har fungerat mycket bra. Det här är en smidig lösning och vi lär oss mer och mer för varje gång. Vi tror mycket på den här samarbetsformen som går ut på att var och en gör det de är bäst på. Det blir vinst för alla inblandade, avslutar Robert Andersson.

Goodtech installation av el- och telesystem i East Tower

– Kanalisation, även för t.ex. inbrotts- och brandlarmsanläggningar
– Kraftanläggningar som t.ex. centraler och apparatskåp
– Belysningssystem och ljussystem
– Utrymningslarm
– Övriga teleanläggningar med centralutrustningar
– KNX-system

Nya Gothia Towers i korthet

– Det nya tornet, East Tower, är 100 meter högt.
– De tre tornen binds samman med inglasade broar, 55 meter över markplan.
– Hotellet ökar antalet rum med drygt 500 till 1200. I och med det blir man Europas största hotell- och konferensanläggning.
– Fyra nya restauranger och en festvåning för 300 personer på 29:e våningen.
– Tillkommande yta uppgår till cirka 40 000 kvadratmeter.