Bra ljus, låg energiförbrukning och minimalt med underhåll var några av kraven då Axelent investerade i belysning till sina nya produktionslokaler. Valet blev Cebe LED-armaturer kombinerat med Esylux dagsljus- och närvarostyrning.

Axelent erbjuder ett komplett koncept inom säkerhet för maskin, bygg och lager. Huvudkontoret ligger i Hillerstorp och här sker all produktutveckling och produktion. Axelent har cirka 100 anställda och omsätter ungefär 320 miljoner kronor. Företaget har försäljningskontor i fler än 50 länder och produkterna säljs över hela världen. Axelent Group består av de tre företagen Axelent, Axelent Engineering (automationslösningar) och Axelent Software (mjukvara). Axelent är ledande när det gäller nätväggssystem i form av skydd och avdelare för industri, lager och byggnation. I företaget finns också Axelent Wire Tray som erbjuder ett komplett kabelförläggningssystem baserat på trådstegar under varumärket X-Tray. Även Axelent Safety, som erbjuder kompletta lösningar inom maskinsäkerhet ingår i Axelent.

4000 kvm utbyggnad

– Vi har en positiv försäljningsutveckling och efterfrågan på våra lösningar ökar allt mer. För att hinna med att producera behövde vi expandera våra lokaler. Därför beslutade vi att investera i nya produktionslinjer och bygga ut anläggningen med 4000 kvm. Utbyggnaden består av produktionsyta, inlastning samt sporthall, berättar Johan Axelsson, delägare i företaget och ansvarig för byggnationen.

Från höger Johan Axelsson, Ronny Höög och Anne-Lie Andersson

Byggnationen startade våren 2016 och Westbo Elteknik fick uppdraget att utföra alla elinstallationer. Allt från uttag och passagesystem till belysning. Westbo Elteknik har sex anställda och omsätter cirka 9,5 miljoner kronor.

– Från början var det bara tänkt att ha lysrörsbelysning, men så började vi tala om LED-belysning och vilka möjligheter det kunde ge både när det gäller styrning och ekonomi. LED är energieffektivt och styr man dessutom belysningen kommer man ner väsentligt i energiförbrukning. Dessutom slipper man underhåll. Med sex meter i takhöjd på anläggningen så var det ett projekt varje gång ett lysrör behövde bytas. Axelents produktion är igång dygnet runt vilket också försvårar lysrörsbyten. Sist men inte minst ville Axelent ligga i framkant teknikmässigt med anläggningen vilket också det talade för LED, säger Ronny Höög  på Westbo Elteknik.

– När vi började räkna på det visade det sig snabbt att LED skulle bli det mest förmånliga alternativet, säger Johan Axelsson.

Cebe LED-armaturer

Westbo Elteknik gick ut med en förfrågan och ritningsunderlag till tre leverantörer. Efter genomgång av de olika förslagen valdes Elektroskandias lösning.

– Elektroskandias lösning låg bra till prismässigt och vi fick en bättre ljusberäkning av dem. Det kändes bättre helt enkelt. Vi jobbar allt mer med Elektroskandia, de har vad vi behöver och levererar alltid snabbt, säger Ronny Höög.

På Elektroskandia var utesäljaren Anne-Lie Andersson ansvarig för projektet.

– Vi levererade genomgående Cebe-armaturer till Axelent. I produktionslokalerna och inlastningen installerades 148 st Indy LED med DALI och företagets sporthall försågs med 28 st HiLED med DALI. Armaturerna är anslutna till Esylux dagsljus- och närvarostyrning. Dessutom monterades 15 st LED BAS IP44 i diverse utrymmen på företaget, säger Anne-Lie Andersson.

I slutet av 2016 installerades den nya belysningen i produktionslokalerna.

– Resultatet är mycket positivt. Vi har mycket bättre ljus i den nya hallen jämfört med den gamla och detta trots att vi har hälften så många armaturer, avslutar Johan Axelsson.

Belysning till Axelent

– Produktionslokaler och inlastning: 148 st Indy LED med DALI
– Sporthall:    28 st HiLED med DALI
– Div. utrymmen    15 st LED BAS IP44