I Tierp och Östhammar pågår nu projekt där Vattenfall Services separerar belysningsanläggningar från nätstationer. Till dessa levererar Elektroskandia cirka 300 stycken gatubelysningsskåp och tillbehör.

Mats Ingemarsson, Vattenfall Services.

Sedan några år tillbaka har nätägare som inriktning att avveckla sitt ägande av belysningsanläggningar. Det finns även myndighetskrav på att det måste finnas en mätare i varje anläggning och inte som förr där man fakturerat belysningskostnaderna enligt en schablon. Tidigare var belysningsanläggningen inbyggd i nätstationen. För att separera belysningen ska belysningsanläggningen nu istället finnas monterad i ett separat gatubelysningsskåp. På så sätt får man en tydlig driftgräns, före och efter skåpet. Separeringen innebär också att man kan låta valfri entreprenör sköta installation, drift och underhåll av belysningen. Tidigare har nätägaren behövt vara med och öppna nätstationen för entreprenören.

”Skåpen till Vattenfall Services levererade vi kundanpassade med kablar förmonterade för anslutning av styrsystem.”

300 skåp

– Gatljusseparering genomförs i kommun efter kommun och nu senast i Tierp och Östhammar.

– Det började med att vi fick en förfrågan från Vattenfall Eldistribution om att separera belysningsanläggningen från deras nätstationer i Tierp och Östhammar och montera in mätare i de nya belysningscentralerna. Totalt gällde det cirka 300 stycken gatubelysningsskåp och tillbehör, säger Mats Ingemarsson, anbudsingenjör/projektledare på Vattenfall Services.

Vattenfall Services gick ut med en offertförfrågan på materielen till samtliga elgrossister.

– Elektroskandia hade det bästa erbjudandet och därför kalkylerade vi med det i vårt anbud. Det känns tryggt och bra med Elektroskandia då vi dessutom har avtal med dem, säger Mats Ingemarsson.

Mats Pettersson, utesäljare var ansvarig för projektet på Elektroskandia.

Vattenfall Services vann upphandlingen och bägge projekten är nu i full gång. Ansvarig på Elektroskandia var utesäljaren Mats Pettersson.

– Vi levererar Ensto gatubelysningsskåp och all den övriga materiel som behövs, som till exempel kabel, skarvar och plastör. Alla skåp de beställt ligger på vårt lager och levereras vartefter de avropas, säger Mats Pettersson.

Kundanpassade

Ensto lanserade gatubelysningsskåpet 2002 och levererar ett antal tusen skåp per år.

– Gatubelysningsskåpen finns såväl i standardutförande som kundanpassat och i olika storlekar beroende på hur många utgående grupper man har. Skåpen till Vattenfall Services levererade vi kundanpassade med kablar förmonterade för anslutning av styrsystem, för att styra gatubelysningen. Kundanpassningen gör vi vid vår tillverkningsenhet i Anderstorp, berättar Björn Gustafsson, försäljningsdirektör Ensto.

– I Tierp är vi nu inne i slutskedet och Östhammar började vi med i våras. I höst räknar vi med att vara klara med bägge projekten. De har fungerat mycket bra med leveranserna, där Elektroskandia levererat komplett vad som behövts till varje projekt, avslutar Mats Ingemarsson.