Marieviks El fick uppdraget av Fastpartner att ansvara för all elinstallation vid Cramos nya flaggskeppsanläggning i Arlandastad.
– Vi valde Elektroskandia som leverantör av all elmateriel till projektet. Det är tryggt att jobba med dem, vi kan lita på att leveranserna kommer i tid och vi får alltid bra support, kommenterar Anders Lannerö, ägare till Marieviks El.

Anders Lannerö, Marieviks El, Anders Johansson, Fastpartner och Sebastian Rosén, Elektroskandia.

För fyra år sedan köpte Fastpartner fastigheten i Arlandastad, som bestod av en tomt om cirka 32 000 kvadratmeter och en befintlig industribyggnad på 7 500 kvadratmeter. Efter en tid blev det klart med hyresavtal med Cramo AB, som här ville etablera sin nya flaggskeppsanläggning efter att ha växt ur sin lokal i Upplands Väsby. Tomten styckades av för Cramos räkning, med cirka 15 000 kvadratmeter inklusive den gamla industrilokalen. Men innan inflyttning kunde ske behövde det göras en helrenovering och förädling av fastigheten. Anders Johansson, projektsamordnare på Fastpartner ansvarade för byggprojektet.

Samverkansentreprenad

– Renoveringen skedde i samråd med Cramo, som i lokalerna planerade att ha ett liftcentra, ny butik, service, verkstad och utbildning samt dessutom en stor uppställningsyta utomhus för liftar, säger Anders Johansson och fortsätter:

– Vi körde projektet på ett lite okonventionellt sätt, som innebar att Fastpartner tog ett ovanligt stort ansvar för utformning, konstruktion och utförande. Projektet var en samverkansentreprenad där Nordgren & Partners med Magnus Jansson som platschef,  ansvarade för byggnationen med samordning medan Fastpartner tog in entreprenörer på el, VVS och markarbeten. Som ansvariga för elinstallationen valde jag Marieviks El, som vi samarbetat med flera gånger tidigare med mycket gott resultat.

Kompetent team på Elektroskandia

Anders Lannerö vid en av fastighetens elcentraler.

Marieviks El startade 2001 och består idag av fem medarbetare. Bland kunderna märks främst fastighetsägare, byggfirmor och bostadsrättsföreningar.

– För oss började projektet i januari förra året. Fastpartner hade gjort en förstudie med sin hyresgäst, vi fick in förfrågningsunderlag och projekterade utefter den ramen. Nästa steg för oss var att kontakta Elektroskandia, som är vår samarbetspartner och elgrossist sedan många år. De har ett kompetent team som vi har kontakt med och de ligger bra till med marknadsmässiga priser. Men det viktigaste är i slutändan inte kronor och ören utan att det fungerar och vi känner oss alltid trygga med Elektroskandia, säger Anders Lannerö.

På Elektroskandia var utesäljaren Sebastian Rosén och tekniska innesäljaren Tobias Johansson an­svariga för projektet.

– Vi har levererat all elmateriel, förutom belysning som kom via en annan leverantör enligt koncept framtaget av Fastpartner. Det har varit allt från kabel och kabelstegar till centraler och installationsmateriel samt dessutom master till utomhusbelysningen, kommenterar Sebastian Rosén.

– Vi började leverera materiel till projektet i maj och mycket gick direkt till vår butik i Arlandastad. Den stora utmaningen och den verklighet som vi fått anpassa oss till rent allmänt det senaste halvåret, har varit långa leveranstider på en del materiel. Men tack vare att vårt logistikcenter är välfyllt och att vi i en del fall tagit fram ersättningsmateriel så har vi kunnat leverera i tid, säger Tobias Johansson.

Beställde hem materiel i god tid

– Vi är väldigt nöjda med vår nya flaggskeppsanläggning i Arlandastad. Här kan vi nu erbjuda våra kunder ett stort utbud av liftar, anläggnings- och byggmaskiner samt kringtjänster och en välfylld butik, kommenterar Kalle Bohlin, depåchef på Cramo.

– Vi kom igång ordentligt med installations­arbetena i april–maj förra året. För oss var det här ett stort projekt och tidplanen var tajt. Därför uppmanade Fastpartner oss att beställa hem materiel i förväg, för att bland annat undvika den prishöjning på kabel som var aviserad samt att vi inte skulle riskera att drabbas av leveransförseningar, säger Anders Lannerö och fortsätter:

– Samarbetet med Elektroskandia har fungerat bra och jag vill även framhålla Nordgren & Partners som fick alla inbland­ade yrkesgrupper att jobba bra ihop. Alla anställda på Marieviks El har varit delaktiga i projektet och vi har dessutom haft underentreprenörer, bland annat när det gäller brandlarms­installationen.

Klart fyra månader före utsatt tid

Det stora projektet påbörjades med en utrivning av de gamla lokalerna i december 2020 och den 1 december 2021 kunde Cramo flytta in i lokalerna.

– För min del har det här varit ett väldigt roligt projekt och att själv hålla koll på hela processen har varit en framgångsfaktor. Det har inneburit att vi kunnat hålla nere kostnaderna samt att vi kunde bli klara fyra månader före utsatt tid. Bra jobbat av alla inblandade, säger Anders Johansson.