– Vi letade efter en flexibel stolparmatur från vilken man kan belysa i olika riktningar. Lösningen blev den nya LED-strålkastaren Ray Spot från Cebe, säger Björn Persson, projektledare på Assemblin El AB.

Block 4 är Skövdes största miljösatsning, ett nytt bioeldat kraftvärmeverk och en investering på cirka 400 miljoner kronor som genererar både värme och el. I kraftvärmeverket finns en biopanna, där Skövde Värmeverk endast använder förnyelsebart bränsle baserat på restprodukter. Assemblin El ansvarade för installation av styr- och processel, kraft, brandlarm och belysning vid den nya anläggningen.

Lysa upp stig och skapa effekt

– Utomhusbelysningen man ville ha skulle dels lysa upp stigen, ner till dammsystemet för rening av kondensatvatten från värmeverket och där man gör provtagningar, dels för att skapa en fin och dekorativ ljusmiljö i området. Armaturen skulle alltså kunna lysa i flera olika riktningar, säger Björn Persson och fortsätter:

– Vi hade inte tidigare sett någon armatur som uppfyllde dessa krav, men vi började googla runt och fann då en bild på Ray Spot från Cebe. Jag ringde direkt Elektroskandias utesäljare Christian Bengtsson för att få mer information. Vi har bra samarbete med Elektroskandia här i Skövde och köper en hel del materiel, inte minst brandlarm och inbrottslarm.
Ray Spot hade vid tillfället precis lanserats på marknaden. Armaturen är en kompakt och robust LED-strålkastare i stilren design som används för att skapa kreativa ljusmiljöer i parker, aktivitetsområden eller torg. De riktbara strålkastarna finns med olika spridningsvinklar och ljusflöden vilket ger möjlighet att skapa olika effekter i uterummet. Bara fantasin sätter gränser. Armaturen kan monteras på fasad eller stolpe. Upp till 9 st Ray Spot kan monteras per stolpe.

Flexibel belysning

Assemblin El lånade först en armatur och provbelyste för att kontrollera effekt och spridningsvinklar. Resultatet blev bra och man förankrade sen beslutet hos Skövde Värmeverk.

– Vi levererade 30 st Ray Spot-armaturer, 10 st stolpar och 10 st fundament till anläggningen. Det här var den första större leveransen av Ray Spot, säger Christian Bengtsson.

I slutet av februari driftsattes den nya utomhusbelysningen.

– Belysningen blev mycket bra och både vi och de ansvariga vid Skövde Värmeverk är nöjda. En stor fördel med Ray Spot är att den är så flexibel då man kan välja olika effekter och olika spridningsvinklar. Vi har monterat 3 st Ray Spot på varje stolpe, en lyser på vägen medan de två andra lyser på dammarna. Det blir funktionellt samtidigt som det är mycket effektfullt, avslutar Björn Persson.