När det gäller service av säkerhetssystem är det ofta snabba ryck som gäller. För att spara tid och säkra materialtillgången har därför Confidence valt att ha ett kundunikt lager från Elektroskandia i sina lokaler.

Confidence är säkerhetsspecialisten som förenar traditionell säkerhetsteknik med IP-teknologi. Företaget erbjuder en komplett portfölj av oberoende integrerade produkter inom bland annat inbrottslarm, passersystem, brandlarm, övervakningskameror och överordnade system.

– Vi är cirka 60 anställda, med kontor i Stockholm och Göteborg. Med egen personal och via våra partners har vi rikstäckning inom våra uppdrag. Våra kundgrupper är främst fastighetsägare, verksamheter inom kritisk infrastruktur och datacenter, industri samt hotell och konferensanläggningar. I koncernen finns även Confidence Sweden, som nischat jobbar med hotellås åt bland annat Scandic Hotels med flera hotellkedjor, berättar Malin Brandstorp, servicechef på Confidence.

 

Snabb service

Confidence köper sedan många år det mesta av den materiel som krävs för installationerna från Elektroskandia. Det gäller allt ifrån kabel och batterier till kompletta säkerhetssystem.
– Det finns nog inte en produktkategori som vi inte helt eller delvis köper från Elektroskandia, även specialmateriel. Det fungerar alltid bra och vi tycker att leveranserna uppfyller våra behov av smidighet, enkelhet och snabbhet, säger Malin Brandstorp och fortsätter:

– Jämfört med mycket annat så ställs det extra stora krav på att ett säkerhetssystem alltid måste fungera. Händer något med exempelvis inbrotts- eller brandlarmet måste service blixtsnabbt komma på plats för att åtgärda felet. För att möta våra kunders behov, spara tid och veta att vi alltid har tillgång till det materiel som krävs, började vi därför diskutera med Elektroskandia om möjligheterna att ha ett kundunikt lager i våra lokaler.

 

Anpassat sortiment

Med ett kundunikt lager kommer kunden tillsammans med Elektroskandia överens om ett lämpligt sortiment som är anpassat efter de artiklar som används mest frekvent eller som fyller företagets servicebehov. Sedan skapas ett kundunikt lager i företagets lokaler, container eller servicebilar. Man handlar sedan ur detta lager via sin smartphone och det är först i och med det som artikeln faktureras från Elektroskandia. Lagret fylls på automatiskt via beställningspunkter så att rätt antal alltid finns på hyllan. Lagersaldot finns alltid tillgängligt i telefonen eller på webben.

– Det är stort intresse för kundunika lager, inte minst från säkerhetsföretag. Dels är det kritiskt med snabb service och dessutom är produkterna ganska dyra att ha liggande på sitt eget lager. Så samtidigt som det är allt mer fokus på tidsbesparing så ökar medvetenheten hos företag om var man binder sina pengar, säger Mats Westerdahl, chef för logistiktjänster på Elektroskandia.

– Vi har under en längre tid haft en dialog med Confidence om den här lösningen och i augusti körde vi igång. Med utgångspunkt från vad de brukar handla från oss så tog vi tillsammans fram ett lämpligt sortiment att ha på deras kundunika lager. Det var mycket högfrekventa produkter, som installationsmateriel men även systemprodukter. Totalt blev det 100-talet artiklar, säger Kristoffer Magnesten, utesäljare på Elektroskandia.

 

Automatisk påfyllning

Från det att beslutet var taget tog det cirka tre veckor innan det kundunika lagret hos Confidence var på plats. Ansvariga från Elektroskandia var med vid uppstart och lade upp produkterna på hyllorna samt märkte upp med streckkoder.

– Det här är precis som att vi skulle ha en butik från Elektroskandia i våra lokaler. Det ger oss trygghet och vi sparar tid. Om till exempel ett batteri går sönder hos en kund, så måste vi direkt kunna åka ut och byta det. Vi kan då snabbt plocka ihop den materiel som behövs från det kundunika lagret. Nu vet vi att vi alltid har produkterna hemma och vi behöver inte heller fylla på lagret, det sköts automatiskt. Att hämta ut artiklar sköts enkelt med hjälp av en hanscanner eller via mobilen. Och vill vi ändra sortimentet på lagret så är det enkelt att lägga till eller dra ifrån produkter. Det här är en jättesmidig lösning för oss på alla sätt och vis, säger Malin Brandstorp.

 

Kundunikt lager – Fördelar

– Sparar pengar – Minskad kapitalbindning
– Sparar tid – Färre resor till butik för att handla material
– Mer tid till din kärnverksamhet
– Elektroskandia kontrollerar sortiment och nivåer på lagret och sköter påfyllnad och byten