Allt fler installationsföretag väljer att ha kundunikt lager från Elektroskandia i sina lokaler. Bland fördelarna märks att man alltid har tillgång till produkter och får automatisk påfyllning på lagret samtidigt som man ej behöver binda kapital i ett eget lager.

Säbrå El har tagit detta ett steg längre då man dessutom gett möjlighet för andra elfirmor på orten att handla och hämta ut produkter i företagets kundunika lager.

– Företaget har utvecklats bra över tid med ett stort fokus på framtidens installationsteknik med en utvecklad miljöprofil. Samtidigt så innebar den ökade mängden projekt att det ställdes större krav på ordning och reda bland den materiel vi hade på vårt lager och hur vi beställde. I och med att närmaste elgrossistbutik ligger fem mil bort och då mina anställda har fria händer att beställa så kunde vi få leveranser från tre, fyra olika grossister samma dag. Att ha flera lastbilar som kom hit varje dag innebar merjobb för oss och det var heller ingen miljövänlig lösning, säger Robert Larsson, ägare av Säbrå El.

Nära relation

Robert kontaktade Elektroskandias utesäljare Johan Öhrn och de började diskutera lösningen att ha ett kundunikt lager ägt av Elektroskandia i Säbrå El:s lokaler.

– Det var naturligt för mig att ta upp det här med Elektroskandia då vi har en bra och nära relation sen många år. Jag kände att när vi nu köpt vår egen industrifastighet var det ett bra tillfälle till att ta tag i det här med tillgänligheten på materiel. Hela fastigheten är cirka 1000 kvadratmeter under tak och vi hyr ut halva entrévåningen till ett annat företag. Med de nya, större ytor som vi nu förfogade över så insåg jag att det fanns möjlighet att bygga upp ett bra lager i våra egna lokaler, säger Robert Larsson.

Kundunikt lager som ökar tillgängligheten i Härnösand

Kundunikt lager fungerar så att kunden tillsammans med Elektroskandia kommer överens om ett lämpligt sortiment anpassat efter de artiklar som kunden använder mest frekvent. Lagret skapas i kundens lokaler, container eller servicebil.

– Ett kundunikt lager ägs av oss och det är först när artiklar hämtas ut och skannas med hjälp av en app i kundens mobil som artiklarna debiteras. Lagret fylls på automatiskt via beställningspunkter så att rätt antal alltid finns på hyllan. Det här är en lösning som allt fler kunder anammar inte minst på orter där man har lång väg till närmaste elgrossist. Med ett kundunikt lager har man alltid de vanligaste produkterna man använder hemma samtidigt som man ej behöver binda kapital i ett eget lager, säger Johan Öhrn.

– Min idé var dock att ta det här längre och även erbjuda andra elfirmor i Härnösand att kunna handla från vårt kundunika lager. Jag bollade idén med Johan Öhrn under en tid och till slut kom vi fram till en lösning som helt enkelt innebar att vi etablerade den möjligheten i våra lokaler, säger Robert Larsson.

520 artiklar i butiken

När det väl var dags att etablera lagret/butiken blev även Mats Westerdahl, chef för logistiktjänster på Elektroskandia, inblandad i projektet.

– Jag och Johan gick tillsammans med Robert igenom vilka artiklar som lagret skulle innehålla och vi tog även mått på hyllinredning. I diskussion med Robert så valde Säbro El samma typ av hyllinredning som vi har i våra egna butiker. Säbro El leasar inredningen genom Elektroskandias tjänst leasing. Totalt lade vi upp cirka 520 artiklar på lagret från början, säger Mats Westerdahl.

 

Tillträde via passagesystem

Under ett par dagar monterades sedan hyllorna och försågs med streckkodsskyltar samtidigt som lagret fylldes upp. Lokalen som den obemannade Elektroskandiabutiken ligger i har en yta på cirka 90 kvadratmeter med egen ingång, dit de kunder som är registrerade har tillträde via ett passagesystem.

– Vi öppnade butiken 1 mars och den har verkligen blivit proffsig och snyggt inredd. Förutom vi själva så är det hittills sju andra företag som har tillträde till butiken. Vi har börjat testa med dessa och nu när vi ser att det fungerar vill vi ge möjlighet för ännu fler företag att ta del. Elektroskandia lägger en koppling till deras system med de olika företagens kundnummer och vilka personer som ska kunna handla och vi förser sen kunden med passagebrickor. Jag vill poängtera att jag inte har någonting att göra med affären, den är mellan respektive företag och Elektroskandia, vi står bara för lokalen och inventarier. Det här har mottagits mycket positivt av de andra företagen som nu enkelt kan handla artiklar på sin hemort när de behöver, säger Robert Larsson och fortsätter:

– Vi har ett mycket bra samarbete med Elektroskandia, de är smidiga och lättsamma att ha att göra med och att vi kunde realisera den här idén är ytterligare ett exempel på det. Fördelarna med lösningen är flera, vi har alltid tillgång till de produkter vi behöver, vi kan hjälpa kollegor i branschen som hos oss också har fått en ny träffpunkt på orten och vi slipper få så många leveranser vilket också är en vinst för miljön.

Är även du intresserad av att etablera ett kundunikt lager i dina lokaler?
Kontakta din Elektroskandiasäljare eller Mats Westerdahl, chef logistiktjänster på Elektroskandia, 019-19 87 26, mats.westerdahl @ elektroskandia.se.